TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Thursday, 30 October 2014

> MEMORI DAPUR KAYU DAN DAPUR MINYAK TANAH

 
 
 
 
 
Gambar sumber Uncle Google. TIA kpd pemilik gambar nostalgia ni :)


Zaman saya kecik2 dulu (thn 80an) saya merupakan sorang kanak-kanak perempuan yang agak lasak.  Walaupun saya merupakan anak bongsu dari 6 beradik, emak tak pernah manjakan saya lebih dari yang lain. Orang selalu cakap, kalau anak bongsu, layanan special. Tapi dalam family saya..bongsu tak bongsu, sulung x sulung..layanan tetap sama. Kalau nakal, tetap kene kayu @ rotan, cubit, pukul..tapi lempang kat muka tu tak pernah laa. Ayah cakap, kalau nak pukul anak, pukul laa sampai patah riuk pun..TAPI jangan sesekali sentuh kepala… maybe kepala tu la “nyawa” kita kot..entah..masa tu saya x cuba memahami pun ape ayah nak cakap..


Tapi walaupun lasak dan nakal macam mana sekalipun, “pelajaran” kat dapur tetap diutamakan oleh emak. Terutama bab masak memasak ni. Emak selalu cakap, nanti malu kat jiran kalau saya tak pandai masak, tak pandai buat kerja rumah,tak  tolong ape yang patut…maksudnya keje2 kat dapur la…


Seingat saya, sejak saya sekolah tadika lagi emak dah mula ajar sikit-sikit macam mana nak masak guna dapur kayu, mak ajar cara nak nyalakan api tu..mula-mula tu, bila try nyala api, setengah botol jugak laa minyak tanah mak saya “korbankan” walhal mak guna sikit jer pun. Dasar pembaziran sangat..hahah


Dulu-dulu manalah ada dapur gas yang petik jer, terus nyala api tu. Sebagai anak nelayan, hidup kitorg memang serba kekurangan. Guna sumber alam ape yang ade jer.. So aktiviti memasak memang guna dapur kayu tu jer laa. Sebab rumah saya tepi pantai..sumber kayu tu dapat dari pantai jer. Emak dan ayah kutip tepi pantai, bawak balik dan susun kat tepi dapur kayu. Bertingkat-tingkat stok kayu api. Saya paling seronok bak susun-susun kayu. Kadang-kayu yang besar2 tu ayah belah & jemur dulu utk keringkan. Dah kering, longgok & susun bawah dapur rumah. Pastu boleh tengok kalau musim tengkujuh, kayu tu tak berkurangan sangat pun sebab takde aktiviti menyalai ikan2 yang ayah tangkap berbanding musim aktiviti menangkap ikan.


 Gambar sumber Uncle Google. TIA kpd pemilik gambar nostalgia ni :)


Tiap kali nak masak, saya suka tengok mak tertonggeng-tonggeng tiup api bagi nyala. Seronok tengok api menyala. Kadang-kadang saya join sekali. Tiup punya tiup, lepas tu muka kene abu..bhahaha.. kadang-kadang lepas tiup, rasa cam gelap dunia kejap. Rasa cam nak pitam tapi bukan pitam..entah..  mungkin masa tu agak berdarah rendah..or sebab kat dapur kayu tu agak panas kot.

Dengan dapur kayu tu laa hari-hari emak masak nasik, masak lauk2, sayur mayor, bakar kuih bahulu. Biasa mak buat kuih bahulu untuk hari raya or yang agak special bila time birthday saya. Kuih bahulu tu akan dipacak dengan lilin blackout tu..bhaha..!! Tak dapat nak imejin eh? Abaikan…hehe..pastu mak akan buat dodol labu, salai ikan, salai udang, salai ikan DOLPHIN EMPESUT. Orang Melanau penggil ikan tu “Jekan Belusuk”. Masa tu tak tau lagi ikan ni haiwan terlindung di bawah undang-undang Negeri Sarawak. Huhu.. Tapi isi dia sedappp tauu…perap ngan garam & kari, pastu salai..perghh!! Dah melalut :p


Bila emak masak nasik guna kayu api, kalau emak sibuk buat keje lain, selalu emak pesan tolong tengok-tengokkan kot nasik dah kering air. Kalau dah kering air, kene tutup periuk dan leraikan kayu api bagi api tu tinggal bara jer. Lepas tu emak akan letak penutup periuk lama kat bawak periuk nasik tu supaya nasik tak hangit. Bab tu saya tak tolong..tak berani sebab periuk tu panas. Konon masa tu saya kecik lagi, tak kuat nak buat keje angkat periuk tu..ihii..alasan sangat kann..tapi memang mak tak bagi buat pun..dia tak caya sangat anak bongsu dia angkat periuk tu. Elok2 masak nasik sekali, tak pasal2 kene masak berkali2.. :p


Bila emak selalu bandingkan saya dengan kawan (anak jiran yang sekolah rendah dah pandai masak nasik & jaga adik2), saya selalu rasa tercabar. Kena belajar masak sebab tak nak kalah dengan anak jiran2 sebelah menyebelah. Walaupun dalam hati tu rasa macam, ehh mak ni asyik-asyik nak puji anak orang jerr.. tapi masa tu takde laa berkobar sangat nak belajar memasak ni sebab saya lebih pentingkan acara main dengan sepupu dan kawan-kawan lelaki. Masa tu kelasakkan saya tu mungkin dipengaruhi oleh Man Usu Mancor @ Paksu Mansor (adik bongsu ayah), Wan Udak Man @ Pak Uda Drahman (adik ayah no.2 bongsu), dan sepupu-sepupu yang lain sebab dorang kebanyakkan lelaki. Kalau dorang melastik burung, saya pun join jugak (maafkan saya burung sebab dah dera awak, masa tu saya tak tau tu dosa… T_T).


Dorang pergi panjat pokok rambutan, manga, [POKOK PEDADA] (pokok yang buahnya masam kelat tapi sedap kalau cicah ngan sambal belacan) klik Pedada, or klik [BUAH BEREMBANG] pastu tangkap ketam, memancing ikan, terjun tiruk, main gasing..bla..blaa..semua saya join.. walaupun berbaju gaun yang kebanyakkannya hasil pemberian mak udak @ mak uda aka mak kepada sepupu saya, Ijan…tak menghalang saya buat semua tu… senang cakap, berbaju kurung tak menghalang dari panjat pokok..bhahah. Kalau ada aktiviti yg girlish skit pun, saya main masak2 tapi still lagi dengan budak lelaki anak jiran..hahaha


Zaman sekarang, saya boleh cakap yang beruntunglah anak-anak dara sunti maupun anak dara remaja dan anak teruna. Semua dah hujung jari jer. Kalau emak suruh masak nasik, janganlah merungut. Kerja paling senang jer masak nasik tu dikk oiiii.. jangan pemalas sangat nak belajar masak, nak tolong emak kat dapur. Bilas beras, cukupkan air ikut sukatan yang mak tunjuk, lepas tu tekan jer suiz kat dinding tu. Pejam mata jer dah siap.


Lepas masak nasik, kalau nak membuta, membuta laa dikk..tak payah risau takut nasik hangit cam kita masak nasik guna dapur kayu. Sebab tak payah nak pantau api tu. Tak payah pergi hutan or pergi pantai angkat kayu berat2 letak atas bahu jer.. dulu2 kalau ada basikal, kira satu bonus la tu… masa tu basikal pun dah mahal T_T


gambar sumber [Koleksi Old Skool]


Sekarang, dapur kayu ni dah tak banyak sangat orang guna. Kalau ade pun, kat kampung2 jer. Selepas wujudnya dapur yang guna minyak tanah (dapur warna hijau tu), aktiviti masak guna dapur kayu agak berkurangan. Mungkin sebab masa tu dapur minyak tanah lagi senang. Petik mancis kayu, nyalakan jer. Tapi mak punye skill, kalau lepas nyala sumbu tu, biar dulu dalam 10min. Dia cakap kalau lepas nyala sumbu terus letak periuk, nanti periuk berjelaga. Kalau part basuh periuk, saya paling lemahhh nak cuci jelaga tu…salunya lepas cuci, mak akan gonyoh2 balik dengan dawai halus tu, kalau tak pun, gosok dengan pasir ambik dari pantai. hehe..  


 saya ade sebijik dapur cam ni, import khas dari Sarawak..haha
tapi still dlm kotak lagi wlupun bawak balik Kajang rasanya thn 2011 -_-'


Saya selalu berangan.. kalau dah pindah rumah bawah nanti (entah bila), selain buat kitchen kabinet dan wet kitchen (dua tu senarai wajib setiap orang yg pindah umah), saya juga nak buat satu ruang untuk letakkan dapur minyak tanah (untuk aktiviti mengukus kek) dan dapur kayu kat belakang rumah. Yang pasti, kene letak luar dari rumah sebab taknak rumah bau asap. Dapur kayu tu nanti, bolehla saya nak salai ikan @ “mipong jekan” ker, salai udang @ “mipong udeing” utk jadi udang kering @ kupah, pastu bakar ikan @ “menino jekan” guna kayu api, masak dodol (kononnnn) dan buat aktiviti2 yang sewaktu dengannya. Heeeeeeeeee banyakknyer angan2 minah jenin.. setakat berangan jer laa dulu..pindahnya entah bila… huhuhuu  “-_-



KAMUS BAHASA MELANAU:

a) mipong jekan - mipong (menyalai), jekan (ikan)
b) mipong udeing - mipong (menyalai), udeing (udang)
c) jekan belusuk - jekan (ikan), belusuk (dophin empesut) 




13 comments :

  1. wah...hebat julie pandai masak guna dapur kayu... i x sempat rasa dapur kayu...dapur minyak penah la...kat umah nenek (umah nenek sebelah umah je...). nostalgia sungguh bila ingat masakan arwah nenek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIS SWEETH TOOTH >>> sekarang kalau masak guna dapur kayu tu, insyaallah boleh lagi nak ejas2 api dia cuma mungkin dah x macam dulu laa skill tu...hehehehe...

      ape2pun mmg nostalgia sangat dapur kayu nih...bau asap tu yg buat rasa heaven sgt mknn2 yg emak masak..hihih

      Delete
  2. Salam Julie,


    Kedua-dua dapur tu I pernah nampak. Rasanya I pernah nampak my Mom punya dapur minyak tanah tu. Tapi dah tak guna. Teringat jiran I selang beberapa biji rumah, dulu masa kecik-kecik selalu lah ikut my Mom bertandang ke rumah jiran I tu. Dia masih guna dapur kayu. Rasanya dia ada dapur gas tapi simpan kot haha. Agaknya bila anak2 balik kampung baru dia guna. Jadi masak seharian dia guna dapur kayu saja. Bila kitaorg datang rumah dia, dia akan jerang air atas dapur kayu tu lah. I tak tau kenapa I terlalu suka minum air teh dia. Tengok proses dari dia hidupkan api sampai lah dia tuang air teh tu ke dalam cawan we all.

    Cereknya pun sudah hitam legam dek asap dapur kayu tu. Bila air sudah mendidih dia akan terus masukkan teh ke dalam cerek tu dan masukkan gula and terus tuang ke dalam cawan. Dia tak guna teko pun untuk bancuh air hihi. Senang, tak yah cuci banyak benda. How I miss that! Now dia pun dah tak ada. Cuma anak nya yang perempuan tinggal di situ. Now dapur yang dulunya rumah atas (kayu) dah di turunkan ke bawah jadi rumah batu. Susah nak cari rumah kayu yang lama.

    Oh sebut pasal anak bongsu, kita serupa. Dan betul, bila kita bagitau kita anak bongsu orang mesti cakap "oh anak manje lah ni ye". Sebenarnya tak langsung okay!! I ada seorang kakak dan seorang abang. Jarak sangat jauh! Jarak my sister dengan I 20 tahun dan jarak my brother and I ialah 14 tahun. Tapi I tak manja langsung okay!! Hahahahaha.. I pon dah belajar masak masak primary school. Teringat dulu tahun 1995 my sister in law baru kawin dengan my bro. Masa tu my Mom tak ada di rumah. My SIL ni tak reti masak langsung hokay! So siapa yang kena masak? I lah kan jawabnya! If I'm not mistaken I masak kangkung goreng and pajeri nanas kot.. So my SIL hanya tolong-tolong gitu.. But now my SIL mmg terror masak! Bila dah nak ada anak sorang dia dah pandai masak pun. Itu jenis orang yang nak belajar, setengah orang malas belajar sebab tu anak sampai 10 orang pun masih tak pandai masak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wlkmslm Dear...sangat nostalgia kan dapur tuu... mmg leceh skit nak basuh2 sbb hitam berjelaga segala kuali & periuk tp kenangan tu jarang akan berulang..nak2 zaman skrg nih..

      pasal anak bongsu ni maybe lain2 family kot yg manjakan..cam iolss, mmg xde la istilah x kene marah or kene rotan...janji buat salah jer, mmg kene laa.. x leh nak larikkkkk..bhahaha... paling salu kene rotan part mandi sungai...ayah x kasik mandi sungai sbb x pandai berenang masa tu... blk2 mandi sungai, kompem berbirat kaki...sakit tp sbb nikmat mandi tu melebihi segalanya, abaikan jer sakit yg sekejap tu...kuikukuiii


      iolss ngan abg yg 2nd bongsu jarak dlm 10 thn, tp sbnrnya ade abg sorg lagi 2nd bongsu tu tp ninggall masa dia umo 2 thn..yg tu jarak 8thn ngan iolss...

      part masak lak, mmg kecik2 mak dah ajar masak...dia tunjuk kalau nak masak lauk ni, cara dia cam ni...ayah pun pandai masak..salu tgk dorg masak..mmg minat tp sbb part main ngan sepupu & member2 lagi best, so tgk gitu2 jer la.,..

      kalau jenis nak belajar ni, walaupun x pandai masak, dia akan usaha tanye2 mak, kakak2 (yg pandai masak), kawan2 or mak mentua... kalau malas belajar masak or malu nak tanye itu ini, kunyit dengan halia kompem x leh nak beza... hahaha...

      iols x laa tererrr sangat masak tp boleh survive kalau campak kat mana2 selagi ade mknn dari sumber halal... janji boleh kenyangkan perut sendiri or family...jangan malu sbb masak tak sedap tapi malu laa kalau x reti masak... pilihan tu atas kita sendiri..

      one more thing...org cakap, kalau mak or mak mentua tegur masakan kita sama ada masin ke tawar ke..tak payah nak sentap2 sangat.. tu namanya mengajar...kalau bkn family sendiri yg tegur, sape lagi kan..? x kan tunggu org luar nak tegur masakan kita..agak2 mane lagi malu..? ade kes dulu sorg mak mentua ni tegur cara menantu dia masak..bukan tegur cara memalukan tp tegur cara mengajar..mak mentua ni ckp kat menantu dia, kalau nak tumis sayur, make sure bawang tu biar la kuning skit.. ni campak bawang, terus campak sayur...sudahnyer, minyak timbul2, rasa bawang xde... dan bila dah kene tegur camtu...menantu tersebut SENTAPPPPPKAUJAHHHHHH... katanya mak mentua dia tu memandai2 nak ajar dia..erkkk..!! kalau compare ngan mak mentua iolss, lagi direct ko cara teguran kalau bab2 ajar ni..tp buat ape iolss nak sentap kalau mende tu satu teguran berbentuk ajaran...


      tp tu laa..kadang2 org yg rasa dia dah pandai sangat, mmg tak nak ditegur camtu.. sampai skrg yg iolss kenal, menantu tersebut x expert sangat bab2 masak ni... org pun dah x nak ajar @ tegur dia sangat... nasib lah kan..sape suruh....

      moral of the story nyer...belajar la masak...terima teguran.. insyaallah kita akan belajar dari kesilapan...



      Delete
  3. Sambungan (sebab dah maximum words haha)

    Kids nowadays I tengok jenis tak pernah tolong mak ke dapur. Apa yang they all buat tak habis dengan gadget ataupun tgk tv. Nak kata kemas rumah tak pulak. Sedih I tengok yang mana parents sekarang suka sgt belikan gadget bagai pada anak-anak and bila anak2 tak reti buat keje rumah mula lah memebebel padahal salah sendiri. Walaupun I tak ada anak, pada pendapat I kita sebagai ibu bapa (cakap macam lah dah kawin kan? haha) jangan manjakan anak anak sampai diaorg tak reti nak buat apa pun.

    I tengok dah banyak contoh you! Sampaikana ada parents sanggup pasang astro sampai dua sebab tak nak anak berebut tengok tv. Pdhal anak baru sekolah rendah dan kindergarden. Lepas tu belikan gadget sorang satu! Kebanyak budak sekarang lalai dengan adanya benda-benda tu semua. Sedih I tengok. I harap anak I nanti jangan lah macam tu. Satu lagi masalah yang terlalu serious pada pendapat I. Anak dara bangun tengahari!! Lepas bangun gosok gigi cuci muka and terus makan. Not even mandi pun and masih pakai baju tidur. Lepas makan tidur balik da n bangun pukul 3-4 ptg pulak. Oh my... Pinggan mangkuk lepas makan tak pernah cuci and hanya tinggal di sink. Ya Allah.. jauhkan lah sifat itu pada anak anak kita. Ajar lah anak tu dari kecil supaya dia berdikari. Biar dia cuci pinggan dia sendiri. Belikan pinggan plastic kalau takut pecah masa dia cuci. Biar lah kita melentur buluh dari rebung dear.. Bagaimana ibu kita membesarkan kita macam tu lah kita besarkan anak kita.

    I bukan nak puji but I bangga dengan anak-anak buah I. Bukan saja pandai tapi boleh lah juga buat keje rumah dan masak. I stay dengan kakak I masa I sekolah menengah. Masa tu anak-anak buah I kecil lagi. Yang sulong baru tadika. Kakak I cikgu. Diaorang tak pernah macam budak lain.. tak pernah ada gadget semua kecuali apa tu yang bdk lelaki selalu main game tu.. yang empat segi tu. Itu aje. Dari kecik diaorang akan lipat baju sendiri dan iron baju sekoalh sendiri. Masa diaorg sekolah rendah lah... serious I tak tipu. And now yang sulong (lelaki) di MMU buat degree, yang kedua (pompuan) di UKM buat MBA, yang ketiga (pompuan) ex MRSM skrg di Kolej Mara for two years after that fly to oversea, yang keempat (pompuan) masih di MRSM dan yang kelima (lelaki) di tahun 6. Dulu diaorg susah, but now bila anak-anak dah makin besar my sister dah hidup senang. SubahanAllah... teringin I nak jadi macam dia. Punya anak pandai-pandai. I cuma tumpang gembira saja.. Harap-harap anak-anak kita nanti begitu lah hendaknya.. Oh my, nak mengalir air mata mengenangkan kisah hidup yang I pernah lalui and lihat kejayaan my nieces and nephews walaupun dulu diaorg agak susah berbanding orang lain. Tapi now diaorang dah senang.. cakap je nak apa, immediately bapak dia bagi. Dan diaorg tak pernah angkuh. Sama-sama lah kita mendidik anak anak kita ye Julie.

    Maaf sebab terlalu panjang komen kali ini. Nak share pengalaman hidup kita berdua lebih kurang sama cuma keluarga you nelayan and we all pesawah :) Salam Jumaat Julie!

    ReplyDelete
    Replies



    1. Dear,

      tQ hahaha...best nyer sbb baca komen kat blog yg suam kuku ni panjang giler..at least we share samting yg byk memori kan...yg x kan berulang lagi lps ni... i likeeeeeeeee...!!!

      pendapat u tu iolss setuju... bkn zaman sekarang yg penuh dgn mcm2 gadjet tu jer..zaman iolss anak dara dulu (masa keje opis lame) selalu terdengar makcik2 ckp blk petang karang nak masak la..kemas rumah laa...lbh kurang cam mengeluh..pastu bila tanya anak dara yg sulung umur brp? Dia ckp dah nak SPM. Iolss cam...errr... terkejut laa jugak sbb dah besar panjang dah kot.. kalau kawin tu, kalau cepat rezeki dah blh jadi mak orang dahh... x kan x reti nak masak nasik, goreng telur & paling susah pun goreng sayur..campak2 jer kot..?? Bila tanye anak akak x tau masak ker? makcik tu ckp susah kalau anak2 ni masak..leceh..sepah2 dapur, pastu sian dorg sbb nak SPM kene masak.. dengar jawapan tu, iolss just TELAN AIR LIUR... x tau nak gelak ker nak kesian... mmg iols pun xde anak lagi tp kalau ade rezeki nnt, nak didik anak2 cemane mak didik...kecik2 dah berdikari..supaya bila masuk asrama, x kekok nak basuh baju, stokin & kasut sendiri... supaya masa tu, anak2 tak call mak ayah semata nak tanya MACAM MANA NAK BASUH KASUT ni..? haruu...!

      Haaa.. Yg part anak dara x reti tolong mak masak tu dah biasa tgk..kalau setakat sekolah rendah tu bleh terima lagi..ni dah abis SPM bebb..!!! Terkejut tengok sbb dlm family kite xde cam tu..cam kite dulu, duduk asrama..bila blk kpg 2 mggu sekali..WAJIB tolong mak masak wlupun just POTONG BAWANG or GORENG IKAN jer... kdg2 masa kat kpg dulu ade jugak bgn lambat yg mana kalau kat kpg, paling lambat bgn ialah kul 10 tp kalau tau dek jiran...mmg malu besar kot..sbb orang lain lepas subuh dah x tido dah... kompem keje jaja keliling kpg kata anak dara si polan si polan membuta sampai thari..

      Bab cuci pinggan sendiri tu satu hal...mmg kene cuci pinggan sendiri..tp paling malu kalau saje2 x nak makan dgn family yg lain sbb x nak kemas meja & basuh pinggan yg byk2 tuu... tu pemalas tahapppp melampauuu kotttttttttttttttt..... salu jer jumpa yg jenis camtu..kalau makan sekali pun, dia cepat2 abiskan mknn sbb nak bgn cepat2 supaya x basuh pinggan yg org guna kendian... hhuhu...

      lagi satu, mak selalu ckp, kalau ade anak lelaki nnt..jangan didik cam anak lelaki sangat sampai semua mak bapak nak kene buat...ajar jugak dia masak, kemas2 & uruskan diri sendiri... ade jer jumpa anak bujang yg PINGGAN SENDIRI pun tak tau nak basuh sebab mak bapak tak pernah ajar.. sudahnyer, pergi rumah orang... letak jer pinggan tu seketul kat dapur..pastu basuh tangan..dahh... senang idup kan..?? huhuh

      Kalau part berdikari, ade anak sedara kite yg cam tu dear..lelaki...skrg dah form 2.. tp dr dia sekolah rendah lagi dia dah pandai masak air, masak megi, goreng telur & tlg kakak2 dia kemas rumah...memasing anak dara 3 org tu ade tugas2 khas..which is mak dorg tak payah nak arahkan buat keje..dah mmg dorg tau tugas memasing..tau2 dah siap..mak dorg goyang kaki jer...

      Delete
    2. Satu lagi yg kite nak puji anak sedara ni, yg kakak kepada yg kite cite atas tu..kalau dtg rumah kitorg.. mmg tak payah suruh @ mintak tlg nak kemas2 rumah, sapu, lipat baju or masak..kite balik keje, tau2 dah siap dah..part masak jer kite pesan nak masak ape...so mane yg dia blh masak, dia akan masak terus..kalau tak, dia ready barang siap2, tinggal kita jer nak campak2 ape yg patut lam kuali.. pastu kalau dia nak balik USM, dia akan kemas2 bilik tmpt dia tu...siap sapu lagi tu.. tuala2 or barang yg dia guna, siap masuk lam washing machine.. kite pun jarang buat camtu..

      Pernah sekali bawak dia balik kpg MIL kat Kelantan... MIL ckp cam ni "..ehh..Siti tu mmg pandai ekk buat keje rumah...rajin dia kemas2 dapur..basuh pinggan". Kite sengih2 sambil jawab cam ni "..kalau dia x rajin or x reti buat keje2 dapur ni, mmg atas kepala laa pingan2 tu, Ma..". Sebabnya mak dorg mmg dah ajar anak2 dari kecik supaya kemas ape yg patut...mak dorg x suka tgk sepah2 nih... sbb tu org kata didikan dari kecik tu penting..bkn nak ajar yg berat2 pun..just ajar perkara asas jer..supaya bile pegi rumah orang..orang x nyampah sbb x reti2 nak menolong tuan rumah... ade mende yg betul @ baik, kita puji kan Dear..mende yg x betul...nak tegur2 anak sedara ni payah jugak..kang mak dorg lak sentap...kdg2 x semua org blh terima teguran wlupun mende tu betul & bertujuan utk mengajar..

      Mak salu ckp, tak pe laa keluarga kita sendiri yg tegur2,.,.kalau orang luar yg tegur..?? Fikir2 laa sendiri...

      Pengalaman hidup kita lbh kurang jer kan Dear...? sama2 dididik dari kecik.. cam kite sendiri..tak pandai sangat bab2 masak ni tp byk belajar dari Mak, MIL or try & error sumber dari kawan2 & internet.. kalau x cuba, x tau ape bakat kita... part2 ngemas lak, kite x berapa nak rajin..kemas pun ikut mood... sbb tu x suka tgk rumah bersepah2...blh datang HANGIN kalau org sepah2kan rumah... tengok mak pulak mmg jenis mengemas...mak pesan, "..biar rumah buruk nak roboh, asalkan bersih luar dalam.."

      Love u Dear...!!! btw, thanks komen panjang lebar kat sini tauuu!! ..kite sukaaaaaaaaaaaaaa sgt tau... at least kita share2 mende yg baik...mende yg elok, kita jadikan teladan..yg x elok, jadikan sempadan.. kite pun suka skodeng blog2 yg byk sumber @ ilmu mcm2 ni...tak sempurna tp sedaya upaya nak sempurnakan diri & ilmu... hihihi

      Delete
  4. AsSalam Juls Julie80 & Honey,

    Seronok baca komen uols. Dapat dibayangkan bagaimana kehidupan kids nowadays. Saya setuju, semua tu dari asuhan dan didikan dari kecil.

    By the way, salam perkenalan diucapkan.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. BLOG OWNER >>> Wlkmslm sis..

      seronok sis..mengimbau kenangan zaman dolu2...rasa nak kekal jer kat zaman dulu tu..x nak jadi tua cam sekarang..huhuh.. mmg mustahil la kan..hehe

      mmg zaman skrg ni x sama cam dulu2 didikan kat anak2... kdg2 ade ibu bapa yg lupa nak terapkan nilai2 murni kat anak sbb masing2 sibuk keje bila di luar dan blk rumah sibuk dengan gadjet... mungkin dah takde zaman nk story telling melling utk anak2..zaman kite masa kecik2 dulu mmg xde la stori mori gitu sbb mak ngan arwah ayah x pandai membaca tp selalu dorg pesan, kalau org buat jahat dgn kita..jgn balas balik dengan kejahatan...rajin2 tlg org tua..rajin belajar..x dpt nak sekolahkan anak tinggi2 sbb dia cuma nelayan tp dia ckp biarlaa anak2 pandai menulis...tak dapat keje makan gaji, at least boleh keje sendiri utk sara hidup kalau dia dah takde kelak... wujudnya blog ni pun kite nak rakamkan kenangan2 bersama semua ahli keluarga dan jugak mengabadikan memori selama hayat ade..

      btw, thanks singgah sini yer.. salam perkenalan.. :)

      Delete
  5. antara dapo kayu ngan dapo minyak masih lebih sedap lagi dapo kayu... kesedapan sangat berbeza... lain kayu bakar lain rasanya

    salam singgah

    ReplyDelete
    Replies
    1. ABANG BEAR >>> tq singgah...

      mmg lain kan..aroma kayu api tu mmg membangkit selera...tp susah la zaman skrg ni nak masak guna kayu api tu melainkan balik kpg..hehe

      Delete
  6. Julie, ana pernah sezaman dengan dua2 dapur di atas, walaupun bukan ana yang gunakan namun masih ingat mak ana pernah gunakan kaedah memasak dgn dapur2 tersebut, nice entri sangat nostalgia.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ANAJINGGA >>> mmg nostalgia..kat Kajang ni nak buat dapur kayu camtu kompem terkejut jiran2 sbb tgk asap..kang x pasal2 bomba datang..hahah

      Delete

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...