TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Saturday, 3 May 2014

> SAMBAL IKAN BILIS TUMBUK VERSI CAMPAK MANA ADA :p






Dapur saya dah jarang berasap. Since sblm masuk wad sampai la kuar wad bln 3, saya mmg jarang ke dapur. 2 minggu pertama MC lepas keluar wad, mmg tak masak langsung. Incek hubby yg masakkan utk saya balik keje. Dia masak yang simple2 jer cam sup ayam & goreng ikan siakap kunyit. Tu jer yg selera nak makan tp ikan pulak lama2 tekak dah x bleh masuk. Last2 hari2 mkn ayam. 

Lepas tu, dlm saya dah nak abis MC 2 mggu tu, mak dtg sini..tujuan asal nak pegi kenduri sepupu kat Pilah. So dlm tempoh mak ade kat sini yg sempat 10 hari tu, baru lah saya mula masak. Tp mak laa yg tlg kat dapur. Masak yg simple2.. Lepas tu sbb emergency blk Swk bila abg masuk icu 28/3 tu, sampai sekarang dapur x berapa nak berasap. Kali bukan sebab tak sihat..tp byk balik lewat & bila blk awl..incek hubby plak tergesa2 nak masuk keje malam... so, masak kat kedai laa jawabnyer.. huhu

Memandangkan kebelakangan ni dah xde selera sangat nak makan...mood x sabar nak balik Kuching lg Jumaat ni sebenarnya... so nak masak special2 tu dah kurang sikit.. Kat opis pun saya mkn roti jer kalau tengahari..pagi tapau laa sikit nasik goreng ke ape buat alas perut. Ptg makan semekut kering cicah milo. Alhamdulillah wlupun kurang selera, lemak2 kat badan masih menten.. hehehe..

Mlm semalam saya buat Sambal Ikan Bilis Tumbuk jer utk mkn... dah habis2 selera nak makan ape.. lauk ade ayam, daging bla...bla..dlm esbok..tp ikan bilis jugak kat tekak... tp bahan2 x berapa nak ade sangat.. so campak mana yg ade jer la.. sambal ni dulu2 biasa mak buat time musim tengkujuh. Ikan fresh takde klu musim2 cam tu... 


gambar ni incek hubby yg snap. Saya tgh xde mood nak pegang2 hp time tu. 
Sambal tu pulak dia dah tekan2 ngan sudu, jd laa penyek cam tu..hahah


Kalau resepi asal tu, kene ade cili padi & limau kasturi..dapur dah jarang berasap..so xde laa mende2 cam tu... nasib sblm tu incek hubby ade beli limau nipis..sbb dia kalau makan ape2 jenis sup or mi goreng..mmg kene perah limau..masamnya mengalahkan pempuan yg ngidam..saya mmg x leh nak share2 mkn yg masam2 ngan dia... ngilu gigi..


BAHAN-BAHAN

1- Dua (2) genggam Ikan bilis - basuh dan toskan
2) setengah inci belacan 
3) Bawang merah (4 biji) & bawang putih (3 bijik)  
4) Cili padi / api - ikut nak pedas mana 
5) 3-4 biji limau kasturi - ambil jus nya (saya terpaksa perah limau nipis)
kalau xde jugak, blh gantikan dengan air asam jawa
6) Sedikit garam & gula (ganti aji)
7) Minyak - dlm 2-3 sudu mkn utk menumis


CARA:

1) Tumbuk semua bahan di atas kecuali garam & gula
2) Tumiskan dlm kuali dengan minyak yg sedikit sampai sedikit garing.
3) Kemudian masukkan garam (klu perlu) dan gula..  saya biasanya bubuh sikit air utk bg dia lembut sikit tp tumis sampai sedikit kering airnya..


Masa saya masak tu, incek hubby tertido depan tv..saya kejutkan dia pas dah siap hidang. Tu pun makan kat coffee table depan tv. Dia bgn jer tgk atas meja tu yg saya just buat sambal bilis, dia wat muka pelik konon x pnh mkn.. mmg tak penah makan pun kot sbb saya cuma buat sambal tu time dia xde kat umh.. klu ade pun, dia x makan sgt sbb saya masak lauk lain. Memang tak berapa suka pun sbb dlm dunia pemakan dia, dia plg hepi kalau hidang asam pedas or sambal2. Tak kira la sambal telur ker, sambal ikan ker, sambal ayam, sambal sardin ker or sambal ape2 selagi ade cili boh tu... saya plak sambal2 camtu la cepat muak...sup2 tu suka la..

Makan jer sambal tu, menambah2 lak nasiknyer.,..kejap2 cedok sambal. Maksud saya, bukan nak ckp sambal tu sedap tp kalau dah xde makanan lain..makanan tu jugak yg buat selera naik wlupun mula2 tgk tu dok jeling2...hjeheh



> #DAY 4 (1.04.2014) ABANG JAYA @ SAMSUDDIN @ ICU, HUS - PART 2








bersambung...sorry.. entry 1st tu sbb x tahan sangat bila teringat  balik keadaan dia..
1 April 2014 (Selasa)
Flight saya ngan mak dari KL ke KCH kul 7.20 am. So mlm tu tido lewat sbb kemas2 barang. Barang x banyak pun sbb balik emergency. Bawak mane yg perlu jer. Pagi tu bertolak dari rumah dlm kul 4.30am. Lepas balut luggage bag & check in, teman mak solat Subuh kat KLIA kul 6.00am pastu saya tapau sarapan burger ngan milo panas kat KFC. Konon2 nak share ngan mak tp mak ckp xde selera nak makan. Saya tau dia risau..sbb tu tak nak makan..mknn lain xde sbb sume kedai2 masih tutup lagi. Ade kedai mkn sebelah tu..mak plak ckp x nak makan... lagi pun kitorg kejar waktu nak masuk boarding. Skrg ni imig agak ketat skit pas kes #MH370 tu..kene beratur skit kat balai berlepas tu utk check2 brg.
Masuk dlm balai berlepas, saya sempat sarapan. Offer mak lagi..mak still x nak wlupun saya suh jamah sikit. Saya pun x nak paksa. Last2 mkn sorang. Tgk jam dah 7.20am tp still x panggil2 lagi masuk flight. Last2 kul 8.00am baru masuk. Delay lebih stgh jam huhh. Dah la nak cepat sampai nih. -_-'
Sampai Kch, abg saya no.5 & anak sulung dia, Ijan @ Nina yg ambik. Kebetulan kakak no.4 (ikut urutan dlm family) yg flight dia dari Sibu ke Kch pun lebih kurang sama waktu ketibaan dgn kitorg..so abg no.5 ambik dia sekali...tp kene tggu sbb flight kitorg dah lari sikit dari jadual asal ketibaan.
Sebelum ke Hosp, saya ajak abg no.5 minum2 dulu sbb fikirkan mak belum jamah ape2 lagi dari pagi tu. Tgk2 jam dah dekat kul 11am. Mak x makan ubat darah tinggi dia lagi. Pastu kalau sampai hosp tgk keadaan abg no.2 saya camtu, kompem lagi dia x nak makan ape2. Silap2 sampai ke ptg dia x makan. Kat kedai tu pun mak ckp xde selera tp saya suh dia mkn sikit tuk alas perut mkn ubat. 
Dalam tgh2 sarapan tu abg no.5 saya cite keadaan abg no.2. Saya tgk air mata abg no.5 dah bergenang masa dia cite balik hari pertama kejadian tu. Pandang muka mak, mak dah nangis2. Saya...lagi la..ratu air mata...mmg sensitif skit bab2 family nih..nak2 plak masih lagi dlm mood bersedih pas kuar wad baru2 ni.
Sarapan x lama..saya, mak ngan kakak no.4 x sabar2 nak sampai hosp. Terus bertolak ke hosp. Sementara abg carikan parking, kitorg naik dulu ditemani anak sedara, Nina @ Ijan sbb dia tau tmpt tu kat mana.
Sampai2 sana...kakak ipar sekeluarga mmg dah ada. Ape lagi..berpelukkan..bertangisanlah kami sekeluarga. Tak sangka cam tu sekali dugaan utk kami. Abg yg masih dlm icu masa tu blm boleh sape2 masuk sbb bkn waktu melawat. Cukup jer waktu melawat, mula2 saya suruh mak ngan kakak dulu masuk. Lama jugak dorg dlm tu. Pastu saya ngan anak sedara ke kak ipar ntah sape teman saya masa tu masuk sekali.. tengok keadaan dia, Allah jer tau mcm mana perasaan kami. Terlentang dengan mata bengkak & berkilat sbb kulit dia tegang. Tangan bengkak..mulut ade 1 tiub mesin sokongan oksigen. Hidung dia sebelah kanan tiub utk masuk susu, sebelah kiri saya x tau tiub utk ape..maybe ubat2 kot. Kaki kiri kanan cucuk drip. Tangan kiri bengkak sangat2, ade satu sepit utk nadi or jantung saya pun dah x ingat. Dada dia kiri kanan kene lekat maybe utk check keadaan degupan jantung. 
Masuk dalam tu, saya jadik blurr... nak baca yassin mmg tak bleh time tu. Cuma mampu sedekah ayat2 suci dlm hati utk dia semoga dipermudahkan dan diberi kesembuhan utk dia. Hari pertama melawat dia tu mmg saya x tanye ape2 baik pada nurse or doc. Tak sanggup nak dengar ape2..sbb dengar dari kak ipar masa tu, doc cuma ckp 50-50. Sama ada dia akan sedar..atau tak sedar terus...
Hari tu sampai ke petang kitorg kat hosp. Semua adik beradik ade. Abg saya no.1 dan no.3 pun cuti jugak hari tu. Semua ke hosp. Plan saya, malam tu saya nak tggu kat hosp..tp mak ngan abg no.3 x bagi. Mak ckp saya x blh lagi kene sejuk2 ekon kat situ. Abg no.3 lak ckp x berapa sesuai kalau saya nak tggu sbb perempuan xde sgt tggu kat situ time malam. 
Last2 kitorg balik rumah. Malam tu semua dlm mood bersedih sbb kali ni laa paling lama abg no.2 kat icu. Tahun lepas sehari jer kat icu, pastu dia dah boleh masuk wad biasa & cepat sedar... Kt hosp masa tu yg tggu abg no.2 ialah pak mentua dia ngan anak dia... kak ipar dtg siang ngan anak2 dia.. sepanjang malam tu berwassap dlm group family ckp pasal keadaan abg no.2. Sudahnyer mlm tu saya, kakak & mak pun tido lewat jugak...tido dlm keadaan x lena...
bersambung... 
 
 
   

testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...