TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Tuesday, 10 June 2014

> CARA PENYIMPANAN TUDUNG "AWNING" SAYA

 
 
Stresssssssssssssss tau bab2 nak simpan tudung awning keras ni. Nak lipat, x cantik. Awning blh patah2 berlipat. So nak share cara penyimpanan tudung awning nih. Dolu2 byk beli jenis ni, skrg dah x beli dah sbb suka yg awning lembut tp bkn yg lembut sangat sbb muka iolss jenis bulat cam pau kacangmerah hahahaha

So, kalau pakai yg jenis lembut sgt tu mmg sangat x sehsuwaiii, mmg nampak sangat lebarnyerrr bila laa muka nak kurus nihhh..?? sobss sobsss sobsss. So kalau membeli tudung, skrg nih pilih yg jenis lycra atau cotton lycra. Awning nyer x lembut sgt.. yg best, bleh campak2 lam mesin basuh jer...tp kene masuk la lam laundry net dulu sbb takut rosak jahit tepi2 tu..
 
Yang jadi fav skrg ni, tudung keluaran [GALERI PUTERI DEWI]. Skrg dah byk tudung2 keluaran awning keras tu dr kedai dorg ni tp cotton lycra ttp jadi pujaan hati iolss sbb kain dia tebal, x cepat kedut berbanding yg beli kat pasar mlm sblm ni. Yg tu kalau pas basuh mesti terus sidai..klu x, kedutseribuhatiiiiikuuuuuuuuuuuuuu. Harga dia lak xde laa mahal sangat pun. RM32 jer selai..beli pun bkn beli selalu sbb saya jenis kalau beli kain utk buat baju, saya akan cari kaler yg bleh mecing2 dgn tudung yg sedia ada. Maksudnya,3-4 pasang baju boleh padankan dengan tudung selai. jimatttttttttttt.. Tak perlu la satu tudung, sepasang baju, kalau buat baju baru, kene ade tudung baru..no..noo..noooo.. hihihi


sebelum ni tudung2 yg lepas dicuci gantung kat hanger yg camni..
 biasanya digunakan utk jemur spendot mendot tuuuuuu  -_____-
Tapi lelama jadik melendut cam gambar di atas tu..
berat sangat agaknyer.. pastu satu persatu yg putih tu putus/patah.
 last2 jadik laa camtuuuuu...sakit lak mata nengoknyerrr huhh

 last2 hari tu g Aeon Big kat Alamanda, jumpa stainless steel hanger camnih.
mintak izin incek hubby beserta penjelasan tentang kegunaan dia..hahah
incek hubby ckp "..ambik laa..." terus jer sambar.. RM29.90. hahahah



Untung menjimatkan ruang, shawl2 yg 2-3thn sekali pakai tu saya asingkan tempat lain dulu. 
sbb x nak semak2 gantung sume kat hanger baru beli tu..nnt x cukup ruang & berat.
yg nih next projek ler kott... nak fokuskan pada tudung awning keras dulu.. 
fokusssssssssss laa sangatttt..hahaha
yg hanger besi tu saya beli online dolu2 RM18. Hanger ok tp penyepit tu asik patah2.
Walhal utk gantung tudung lam bilik jer pun..bkn letak luar umh pun.
so pasni x nak dah kot beli jenis tuu... 


nih gambar testing2 jer. Mlm tu terus semangat nak gantung. 
Masih lagi sangkut depan pintu toilet lam bilik baju tu.
Sebab pintu tu mmg x bukak pun / jarang bukak. 
Esok pagi tu bgn jer terus jenguk hanger nih lam bilik baju tuuu..bhahahah
bukan eksaited kehapeeeeeeeeeeee..tp nak tgk dia masih selamat cam mlm tu..hewhewheww


 Alhamdulillah masih lagi bertahan setakat nih. Yg tmpt gantung baju tu pun projek sakit tuu.
Selama nih dia derita sbb kene dera sumbat2 & gantung baju melebihi kemampuan dia, 
last2 sebelah dia patah. Senget ler jadiknyer.. So mlm td ketuk2 letak skru supaya dia bleh lurus cam asal.
So, tak jadik la nak buang penyangkut baju tu.. jimat belanja..



next...................

projek 5S, sisih, susun, sapu & selenggara..selenggara laa sangattttt.. hihi..  nak susun balik & gantung2 baju dalam bilik sbb dah beli tiga (3) sekaligus penyangkut baju kat nilai3 ahad lepas... mane yang dah x pakai, bleh laa sadakahhh jer kat sape2 yg memerlukan sbb kebanyakkan baju2 kat umh tu jarang pakai..simpan camtu jer, bila nak pakai balik...tengok2 dah x muattttt... tskkk tsskkkk tskkkkk.. 

semoga penyakit M x menyerang & hrp siap sblm posa nih.. hehehe



> KURSUS "BIJAK WANG" - PENGURUSAN WANG PERIBADI OLEH AKPK @ AUDITORIUM JPM (05.06.2014)

 
 
Putrajaya | 6 Jun 2014
Sejak dunia makin maju & teknologi makin canggih ni, pegi kursus dah tak bawak dah buku2 nota ngan pen bagai tu sbb mls nak salin..bawak pun sbb nak cukup syarat supaya org nampak tekunnya dan semangatnya org tu nak g kusus siap salin nota bagai iolsss ler tuuu hakhakhakkk 
 
Zaman sekarang just bawak smartphone @ semakpon @ henpon bijak jer g kusus. Pastu pegi snap slide2 yg dirasakan penting supaya esok lusa bleh jadi rujukan...kalauuu.... Cam yang iolsss buat nih ha..hahaha Bukan apa...sbb penyakit lupa tu agak teruk, so kene ler snap gmbar pastu haplod lam blog nih..esok lusa blh baca balik...kihkihkihh
 
Ni masa menghadiri kursus pemantapan diri dan keutuhan peribadi anjuran opis Khamis lepas, 6/6. Misi mencukupkan tujuh (7) hari berkursus sblm hujung thn (sbb dlm sejarah perubatan biasanya hujung2 thn tu laa kene warded, demam virus, bla..bla.. so kene attend sebanyak yg mungkin). huhuhu
Dengar khabar jugak, maybe nama akan naik utk kursus "Team Building" kat Lipis, Pahang bln September nnt... bab2 team building tu yg lemahhhhhhhhhhhhhhh lutut nih kakk oiiiiiiiiiii... 
Sedikit info, kursus ni adalah anjuran opis, JPM bersama ngan AKPK. AKPK tu ape..?? jap nak google jap sbb tau sebut AKPK tu jer tp x tau pun maksud penuh dia..hahaha
Nih info pasal AKPK sume ade kat [SINI]
 

AKTIF : Gaji
PASIF : Dividen ASB, interest

TETAP : Gaji, kereta
BERUBAH: Bil2 Astro, Petrol, Pengangkutan, Pengasuh
BUDI BICARA : perbelanjaan raya, hari lahir, rumah terbuka, ulangtahun dll


TIPS / LANGKAH PENJIMATAN:
1) Kurangkan perbelanjaan yg x perlu
2) Cabut soket sekiranya x digunakan
3) Tutup suis
4) Gunakan peralatan yg inverter
5) Gunakan kipas air @ water mist fan menggantikan air cond
6) Bawa bekal dari rumah / masak sendiri
7) Kurang/berhenti merokok
8) Ambil pakej yg selalu ditonton sahaja :cth - Astro dll

~Simpanan 10-30% dari gaji bersih - seeloknya potongan secara automatik
~Insurans perubatan sangat penting. Beli insurans dari anak mula lahir
~Menjual aset yg x diperlukan. Cth: kenderaan & rumah
~Dana kecemasan sgt penting sekiranya terjadi perkara di luar jangkaan

Cth Insurans: AIA, Great Eastern
~Pilih syarikat insurans yg besar
















TIPS MEMBELI RUMAH:
1) Pilih lokasi yg bersesuaian @ ada nilai 
2) Kemudahan2 yg ada Cth: kedai2, jln raya dll
3) Pemaju yg berprestij
4) Beli rumah yg dah siap utk elakkan kes2 rumah terbengkalai @ projek sakit


RENOVATION :
~hendaklah melalui kelulusan majlis perbandaran @ PBT supaya ada value bila dinilai oleh Bank
~ renovation hanya apabila ada keperluan. Cth: anak ramai

Bangkrap : RM30k utk setiap hutang. Bukan jumlah semua hutang.

















last..............
belanja gambar iolss ngan otai kronis kodok ijo, MAK ITI
 memasing muka sememeh jer... iolss mmg jarang @ x mekap2 dah skrg..hahah..
rasanya dah dekat 2 thn since kulit  tetiba jd sensetepppp nih, 
mmg xleh langsung nak sapu2 bedak ke hape.. faktor usia agaknyer -_-
bila sapu krim @ bedak2 kompem menyubur jerawat naik, pastu merah2 mengelupas.. pedihh!!
memandangkan keje skrg salu  jugak jumpa org luar, sedikit sebanyak hilang jgk laa keyakinan..
so sblm jumpa org, cepat2 belek cermin & lap minyak dulu... 
x leh nak wat ape dah..pegi keje muka kusam berminyak2 cam tu la..
nasib dah kawen...huwawawa
ehhh ni entry pasal kusus..bukan pasal kulit berminyak ke hape..

ok byee



Sebelah petang tu sorg ustaz dari TV9 plak ceramah pasal zakat. Tp xde slide nak snap2. So xde yg nak dishare sbb mata dah berat tau jer laa time petang2 camtu sangat melainkan yg ustaz tu ade sebut, klu gaji kita masuk bank in..make sure tukar ke bank Islamik. X kisah la bank ape asal ade Islamik katanya...


sekian..time kaseyy..



pstttt : gambar ni xde kaitan... tp ade disebut2 dlm ceramah tu.. psl langkah2 penjimatan..

NOTA KAKI :

kalau x paham..blh terus berhubung dengan AKPK yer... yg saya taip tu cuma yg sempat salin masa ceramah tu..ehhehe



testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...