TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Friday, 20 November 2015

NAK MAKAN LEMPANG TAKK?? EHH..LEMPENG CICAH SAMBAL SARDIN MALAS

 
 
 
 
Arini Big Boss cuti sampai senin depan. So, nak2 buah ape lagikkkk..pesta makan. Kalut sikit pagi ni sebab terlambat bangun. Nyaris jugak tak jadi nak melempang ehh melempeng pagi ni. Nasib baik incek hubby keje malam, so pagi tu bleh la turun lewat sikit sebab mintak dia hantarkan. Kul 8am boleh lagi gerak dari rumah.Kalo pegi keje sendiri nek bas time incek hubby tak balik sbb keje malam...kul 7.45 am tu dah kene kuar laju2 dah dari  umah menuju ke bus stop depan blok tu jer.

 
 
Lempeng ni sempat laa siapkan 2 bekas. 1 untuk saya, 1 untuk incek hubby. Bancuh tepung + air dlm bekas, buh telur sebijik & garam sikit, kacau rata baru laa masukkan dalam blender. Dah pernah try buh tepung + air + garam + telur dlm blender sekali, tak cantik sbb ade tepung2 yang berketul2 bawah mata pengisar tu. Kuali plak tak payah dah bubuh minyak sebab pakai yang non stick tu (Tefal). Kalau pakai kuali biasa sebelum ni, mmg koyak2 laa lempeng tu sebab melekat. 


Untuk sambal sardinnya plak, saya dah siap2 buat malam tu. Just masukkan Pes sambal malas by JulsJulie80 kahkahkahh   Pes sambal malas by Julsjulie80 tu saya mmg ade stok siap dah. Beli cili boh 3-4 peket, buat sambal sendiri siap2. (cili boh + bawang merah + putih + belacan + asam jawa + garam + gula + aji + sikit cuka). Pastu letak dalam bekas kecik2 untuk sekali makan then simpan dlm peti ais kat ruang sejuk beku. Time nak makan ikan masak sambal ke, buat sambal udang petai ke ape, just keluarkan & panaskan ajer. Buh air sikit + bawang besar. Senang hidup keje  tak payah tiap kali masak yg sambal2 ni, tiap kali tu laa nak lap2 1 dapur yang kene percikkan cili boh tu. Banyak masa terbuang kat situ.. kononlahhh hahahah

Untuk buat sambal sardin ni, saya just goreng sardin tu dengan sikit jer minyak sampai cam sedikit garing, pastu masukkan pes sambal malas by JulsJulie yg dah siap tadi beserta cili padi + bawang besar. Hancurkan sardin pastu buh asam jawa @ sikit kalau nak masam lagi. Pastu jangan lupa bubuh kuah tomato dlm sardin tu sekali. Sayang wooooooo! Dalam masa sekelip mata tu dah siap sambal sardin malas hakakkkk... hahahahahah
 
 

geng2 mak jemah.. semua tgh bekpes masa saya sampai. Dorg bekpes kul 8.00, saya sampai kul 8.25 hahaa... saya boleh kata jarang jugak bekpes dengan dorang ni walaupun satu opis. Biasa saya 8.30 baru masuk opis, otw jalan dari depan blok opis biasanya saya siap2 tapau makanan. Pastu makan kat meja sendiri jer. 

Bukan tak suka campur2 dengan orang..dah terbiasa mmg dari dulu camtu. Dulu keje under peguam @ penasihat undang2 yg lama tu, cara keje dia sangat strict. Kalau masuk 8.30 sekalipun, bila kita sampai 8.00 am still kene ade kat meja. Kalau kita bekpes kat seksyen sebelah (dulu kongsi pantry), dia akan cari jugak sampai ke sebelah utk buat keje. Tu belum lagik dia bebel2 or hempas2 pintu ke ape. Moodnya kdg2 saya sendiri x paham. Marah kat saya ke tp rasa xde buat salah..ke marah saya bekpes sebelah ke marah sebab trapikk jem. hahaha

Last2 jadik mati selera nak sambung bekpes balik sedangkan yang lain dah sudah. Tinggal kita sorang2 nyambung bihun sup yang dah kembang @ makanan @ minuman yang dah sejuk tadi tu. Disebabkan kejadian tiap kali bekpes asik kene cari, baik la ku bekpes kat meja sendiri. At least bos panggil, kita ade kat meja. Bekpes berjam2 pun still duduk kat meja. 

Tu yang terbawa2 sampai ke opis sekarang ni. Bukanlah kata sombong ke kawan ikut gred ke hape cam org pernah ckp dulu...huhuhu

Saya senang jer,..rasa nak bekpes ramai2..saya join... kalau time bekal ikan bilis + halia + bawang besar + nasik kosong jer...kompem saya rasa segan lak nak makan depan orang... tu belum kira lagi makan nasik putih + ikan bilis mentah campur bawang hiris dengan halia + kicap + cili. Hahaha... selera kdg2 pelik sikit. Dah jemu makan tapau kat cafe.,.tu la menu saya bekal dari rumah. Bagi orang cam ape rasa laa bilis mentah dengan halia + kicap + limau..tp bg saya tu antara makanan yang heavennnnnnnnnnnnn..!!!!! :p hihihi..


 Babaiiiiiiiiiii & Hepi Wiken






p/s: Esok nak balik KAjang packing2 barang lagiiii adoiiiiiiiiiiiiiii.. start mggu ni sampai ujg bln depan wiken mmg x rest laa jawabnya..huhu


Friday, 13 November 2015

[URGENT] BANGLO KUCING DUA (2) TINGKAT (TERPAKAI) UNTUK DIJUAL | TWO (2) TIER (USED) CAT CAGE FOR URGENT SALE






URGENT SALE : sebelum Tengah Bulan Disember 2015. 1st come 1st serve 

Memandangkan tengah dalam proses pindah ke rumah sendiri di Putrajaya dalam waktu terdekat ni (kontrak rumah sewa sekarang berakhir penghujung Disember 2015 dan rumah akan dikosongkan dengan kadar segera) maka dengan berat hatinya saya terpaksa jual dua (2) buah cage kucing / banglo kucing kesayangan ni dengan kadar segera kepada sesiapa yang berminat. 

Untuk breeder atau yang korang yg memiliki kucing yang banyak adalah sangat sesuai memandangkan sebelum ni saya menempatkan anak2 bulus seramai 8 ekor dlm satu cage / banglo tapi memandangkan saya ada dua (2) unit, untuk lebih selesa saya letak 4 ekor setiap cage / banglo.


Detail :

1) Material : Besi Kukuh (tak melendut macam cage biasa)
- Anak bulus saya paling berat si Chester Gendut, berat dia dlm 8kg last timbang 2 thn lps. Sangat kukuh sebab dah xde dah masalah platform cage melendut bila semua berkumpul 1 tempat

2) Satu (1) Unit Indoor (USED: tp jarang guna sebab saya guna untuk letak kucing yg saya rescue kejap2 jer sebelum dorg dpt owner baru.) Masih elok dan kukuh cuma agak berkarat. Boleh cat semula. 

Condition : 8/10 - HARGA RM450 *rega banyak rugi sobsss sobsss* :'( :'( 


3) Satu (1) unit outdoor (USED: anak2 bulus guna). Masih elok dan kukuh cuma agak berkarat. Boleh cat semula.   

Condition : 6/10.  HARGA RM350 *rega banyak rugi sobsss sobsss* :'( :'( 


4) Lokasi : Sg. Chua, Kajang. 

5) Self Pick Up - guna Hilux sebab besar & x muat kete biasa. 

Saya jual ni tak dapat untung pun. Sebab nak clear rumah. Dapat duit hasil jualan boleh buat top up downgrade beli cage dorg yg lebih kecik (saiz separuh kecik dari banglo sedia ada ni ..sob sob sobb

6) If korang berminat, bleh whatsapp di no 013-6696371. 1st come 1st serve (dengan deposit /diutamakan yg byr lump sum.

Kalau amek dua unit sekaligus sangat2lah dialu2kan. 

7) Amek 2 unit sekaligus saya akan kasik free toilet tray yg bertutup sbb brg2 dorg ade yang tak digunakan sangat.  



Gambar complete banglo dorg beserta para. Lepas ni korang pindah setinggal ler ekk nakkkkk. Tak bleh dah duduk dlm banglo besar cenggini...   :'(



untuk gambar selain dari ni, boleh tengok kat blog anak2 bulus saya di 












Monday, 2 November 2015

[KEBUN PR1MA] POKOK DALAM KEBUN APARTMENT

 
 
 
 
Masa sebelum dapat kunci rumah PR1MA bulan 4 hari tu, salah satu mende yang saya berangan nak buat kat rumah sendiri ialah kebun kecil.  Takder lah berangan nak balkoni tu besar mane pun.... cukup ade space dlm 3-4 kaki muat untuk saya bubuh pasu pokok limau purut, daun kunyit, halia, dengan tanam pokok2 cili ke ape..mende2 yang tak payah saya nak berlari ke kedai kalau time nak masak. Dah terbayang2 kat balkoni buat simple2 nak tanam pokok2 & buat mini landskap ala2 gini....






tapi sayang seribu kali sayang..... :'(
.
.
.
.
.
 
..harapanku hancur berkecai, berderai, musnah lepas dapat kunci... balkoni yang diidamkan cuma sekangkang kucingku, Si Chester Gendut.. tak lepas pun pasu pokok bunga yg tak berapa nak besar tu... tak sampai pun 2kaki. *kesat air mata*

Sebesar ni jer haaaaaaaaaaaaaaa.................... :'(

Tak sampai 2kaki punnnnnnnnnnnnnnn  :'(


So, memandangkan dah sebegitu besar "balkoni" yang tak serupa balkoninyer... dan sekarang dlm proses bawak barang sikit2 ke PR1MA, banyak jugak la pokok2 dari rumah teres sekarang yang tak boleh nak bawak. Pokok halia dan serai antaranya...space kat balkoni mmg tak muat. Yang mula2 bawak aritu pokok bunga bwh ni....Subur lagi masa bawak dari Kajang.. sampai PR1MA, dah makin x subur. Saya lak asyik x sempat nak beli baja dengan top up tanah baru.. makin sakit la rupa pokok tu..

Pokok Money Plant - Masa kat umah Kajang

Pokok Money Plant - Dah bawak g PR1MA. Sekarang makin sedihhh rupanya

Ni Pokok Nangka Madu kesayangan saya

Gambar snap masa kat Kajang dlm bln 5-6 gitu.. mak yg semai benihnya ujg thn lepas. Beli nangka kat pasar malam sek.7 BB Bangi. Tapi sebab dari bulan 5-10 saya dan incek hubby sibuk ulang alik punggah2 barang Putrajaya-Kajang & jrg balik Kajang, sampai saya lupa nak siram bila balik sana. Tau2 dah keringggggggggg cam atas tu. :'( 

Nak2 plak time tu plak memang musim panas. Sedih sangat time tu...tp saya tawakal & nekad cantas pokoknya. Pokok tu saya letak dlm bekas/alas pasu bagi terendam & supaya tanahnya sentiasa lembab. Saya siram banyak2 air. Tiap kali balik Kajang saya wat camtu. Sampai la satu hari tu bila balik saya, saya tgk dah tumbuh tunas2 baru, Yeayyyyyyyyyyy...!!! Hepi terus call bgtau mak yang pokok tu tak jadi mati..hahaha. 


Ni gambar dah bertunas baru.. Kalau la pokok tu tak dapat diselamatkan, mesti rasa bersalah giler kat mak. Sebab saya tak hargai ape yang mak buat, mak yang beria2 tanam demi nak tunaikan hajat saya. Yer la..nak tunggu mak datang sini nak tanam balik pokok2 camtu, entah biler... kalau saya sendiri tanam, x kisah ler sangat mati ke ape... hihihihi


Beginilah gambaran pasu2 di balkoni nan sekangkang kucing tu... 
KIRI: Pokok nangka madu yang tak jadi mati aka mati hidup semula tu. Lepas saya cantas dlm bulan 6-7 aritu, dia makin subur. Syukur alhamdulillah...takkan ku persiakan mu sekali lagi..demi menghargai usaha emak tersayang... hihi

KANAN: Anak pokok Mangga Epal, benihnya saya bawak dari Oya, Mukah, Sarawak...pokok blkg umah,..buahnya tak masam pun..manis..wangi...so cam susah skit nak dapat benih camtu. Pernah beli buah mangga epal kat Bangi ni...bila makan masam ya hamponnn.. berkerut muka. Saya dah x bleh makan yg masam2 sangat bila dah berumur ni. Gigi cepat rasa ngilu.. Kalau kecik2 dulu, selamba jer gigit mangga tu sambil cicah belacan kat tapak tangan. Kaooo mampu makan belacan gitu jer...dlm tapak tangan ke hulu ke hilir sambil main ngan kawan2...hahahah..bau belacan x yah cite..tp sedappp ok... belacan air tangan mak...heheheh




DARI KIRI : Pokok Nangka Madu, Pokok Kari, Pokok Kunyit & Pandan Wangi
*Pandan wangi tu import dari Swk masa balik Mukah baru2 ni..mak suh tanam*
 
Untuk 1st trip bawak pokok sikit2 aritu, saya sempat selamatkan pokok2 atas  ni jer... tu pun dah mula layu sebab lama x bersiram dan tak terjaga kat Kajang.. Untuk sementara saya letak dulu kat yard tu.

Kat yard ni pulak pulak dah masuk peti ais dengan mesin basuh pun dah sekian makan space nyaaa..dengan ampaian lg tp kitorg beli yg jenis lekat kat dinding tu.. belah yard tu jugak saya buat wet kitchen..so mmg sungguh menguji kepintaran laa nak mendeko dengan ruangan yang sedia ada.
 
 

Pokok Mangga Epal - buahnya yg dah nak masak mak bekalkan kat saya masa balik sebelum raya aji aritu. Kononnya nak makan kat Putrajaya jer & bijinyer boleh semai. Tp sebab lupa nak keluarkan dari kotak, buah tu rosak & lembik. Last2 bijinya saya bersihkan & letak kat dapur sebab nak tunggu beli tanah. Nak beli tanah pulak punya la bercinta..tak pergi2 nursery. Last2 biji mangga epal tu terperap bawah tempat keringkan pinggan. Sampai la mak saya tipon tanya saya dah semai ke belum, baru saya teringat balik. Laju2 pegi check & buah tu dah kering. astagaaa kau nihhh!!

Sekali lagi rasa bersalah kat mak *mmg dah perangai sangat kannn*. Terus saya ckp bijinya elok lg tapi dah kering dahh  nanti nak  beli tanah yer makkk.. Keesokkan harinya terus ajak incek hubby pegi beli tanah..tu pun kat Aeon Alamanda RM5.90 utk sepeket, saya beli 2 peket sebab nak top up sekali tanah pokok2 yg lain. Giler mahalnyer rega tanah skrgggg T_T



Alkisahnyer, biji benih pokok Mangga Epal ni pun nyaris2 tak dapat diselamatkan jugak. Masa saya kopek untuk buang kulit yang keras pada biji tu, saya telah mencederakan tunas yang baru nak keluar tu..tu pun tunas tu sebenarnya dah nak kering punnnnnnn... ajojojooooooooo...

Cepat2 saya tanam & sambil2 doa supaya tunas tu dpt diselamatkan... Selepas 3 minggu saya tanam, saya terkejut plak tengok sekali keluar ade 3 tunas. Biasa kalau semai biji buah-buahan, 1 benih, 1 jer pokoknyer... ke mmg biasa cenggitu..ke mmg saya yang tak tahu ekkkk??? huhuhuh




Pokok Kunyit - dah lama kekurangan kasih sayang.. ok lepas ni kita bg kasih sayang yg secukupnya kat dia.. kesian plak tgk kuning2 camtu. Saya dah buang yang kuning2 & dlm proses nak suburkan balik. Semalam check, dah kuar tunas baru. Alhamdulillah. Lepas ni takde la kes pusing pasar presint 8 cari sehelai daun kunyit pun x jumpa... hhhheehhee :)



 

Pokok Pandan Wangi - yang ni pun mak yang bekalkan dari Oya, Mukah. Beria2 mak amek 3 anak pokok untuk bagi kat saya time dekat2 nak Maghrib hari sebelum balik Putrajaya tu. Siap balut dengan tisu lembab. Bermalam pulak dalam kotak kat hotel kat Sibu tu. Sampai Putrajaya saya rendam dlm bekas botol mineral. Ade la dlm 3 minggu jugak. Saya tukar2 airnya. Elok jer subur. Lepas tu bila dah beli tanah, saya pindahkan dalam pasu. Elok masuk pasu & saya siram 2x sehari, 2 pokok dah innalillah..pergi ke pangkuan penciptanya. Tinggal sepokok ni jer lagi yg masih meneruskan sisa2 kehidupan. Tu pun dah cam ade tanda2 nak  menuju ke alam barzakh jugak tu. Dah mula layu sikit2. 

Punca : Bena putih yang jahatt ituu!! 

Nampak gaya kene sembur dengan air cili & bawang putih la gini...



Dalam Kenangan : Hasil tuaian masa kat umah Kajang sebelum2 ni. Saya bg2 jiran kat PR1MA jer..


Yang ni lak hasil daun kari sebelum saya cantas aritu.. tak de guna utk masak pun lagi walaupun berangan nak masak kari ayam.

Pokok Kari sebelum saya cantas. Sebelum tu terfikir nak beli satu lagi pokok baru tp lepas tgk dlm group tanam2 dlm FB tu, baru terfikir nak cantas & tanam balik batangnya. Haihhh.... nampak sangat otak x bergeliga. Kan dah jimat RM10 dari beli pokok baru.

Pokok Kari pada 25/10/2015 : Masa ni saya dah cantas dlm seminggu. Nampak tunas baru. Batang yg cantas tu saya tanam balik yg 3 batang kat tepi tu. Induk yg kat tgh2 tu..

 2/11/2015 : Ni gambar snap hari ni. Dah cam gila bayang pun ade. Bangun pagi tenung pokok ni sorg2. Tak sabar nak tgk pokok2 ni membesar. hehehe


Nexttttttttttttttttttttt.... pokok lain plakkkk..tp indoor... insyaallah

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...