TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Tuesday, 13 February 2018

MAKAN-MAKAN : CUCUR NASI @ JEMPUT-JEMPUT NASI


Salam & Selamat tengahari..hihi.. Saja nak tunjuk menu ulang tayang (kat FB & IG dah nyampah kot orang tengok asik mende nih jer hahah) ..kalau kat umah ni, biasanya nasik lebih2 memang akan buat jemput2 nasik jer. Sebab sayang dari terbuang nasik balance2 tu, baik la hasilkan makanan lain lak...nak buat pun senang jer.. tak payah nak penat2 pun kat dapur. Bahan-bahan pun simple, main campak2 jer. Mula2 makan ni dulu masa kat umah Along @ kak ipar masa dok ngan dorang time tunggu result SPM thn 1998. Tu yang menanya resepi kat dia. Tapi resepi ni diolah balik ikut kesesuaian lidah sebab anak2 sedara time tu tak makan pedas. Kite ni plak kalo tak pedasssss, tak seleraaaa... hihii..

Cucur Nasi @ Jemput-Jemput Nasi
Resepi : julsjulie80.blogspot.com

Bahan-Bahan:
1) 2 cawan nasi putih 
2) 1 cawan tepung gandum
3) *1 genggam ikan bilis - basuh dan toskan
4) *cili padi - ikut kepedasan korang
5) 1-2 ulas Bawang besar - hiris
6) *3-4 ulas bawang merah
7) air masak secukupnya untuk membancuh adunan
8) garam & perasa secukupnya.
9) Serbuk kunyit (kalau perlu) - tp kite kalo cucur jarang buh serbuk kunyit

Cara Membuat:
1) Blend bahan bertanda/kaler merah * di atas. Takyah hancur sangat
2) Bancuh adunan tepung + air. Kacau rata supaya tepung tak berketul.
3) Masukkan nasi, bahan blend tadi, bawang hiris, garam & perasa.
4) Gaul rata dan goreng seperti jemput2 biasa tu..

So...jemputlaaa tengok resepi budak2 baru nak up (BBNU) ni. Yang dah tererrr masak takyah la kecam,.sharing is caring kekdahnyer..ekekeke








Separuh dari hasil gorengan tu masuk bekas untuk incek hubby bawak bekal keje malam.





Buh plak dalam tipuwerrr ni, memang makin selera incek hubby makan jemput-jemput tu.. kahkahkahh!!!


Babaiiiiiiiiiiiiiiii





HAKAK TERAIIIII : PRINT GAMBAR DARI HP DI KIOSK MYPICAPICA @ ALAMANDA SHOPPING MALL, PUTRAJAYA


Aritu masa gi Alamanda..lepas balik dari Food Court Rasa tu...lalu la tepi kiosk ni. Rasa nak try la plakk print gambar melalui mende alah nih lps tengok ade kapel couple tu print gambar shuweeet2 theyolsss..so hakak tak nak kalahhh jugekkkkk...maklumlaa jarang nak cuba samting camtu...hehehehe

PicaPica nama diaaaa....



Cara dia senang jer..ikut step ringkas cam kat atas tu..




Rega dia seperti tertera di atas. So kite try tang 2 pcs photo tu.. RM5 jer..pauuuu duit incek hubby. kahkahkahhhh.. keje binikkk dia mmg nak kikisss duit lakikkk la kan... bile lagikkk khennnn...???  Kalo makcik bawang terbaca nih, kompem laju makcik bawang berwasap sampai ke negeri pasir berdengung nun nanti haaaaa....kehkehkehh


Ok..dah pilih2 gambar yg kite nak printu tu..sabar menunggu gambar dicetakkkk.....


masuk duit duit...RM5..hehehehe



tadaaaaaaa...!!! 

dah siapppppppppppppppppp!! saja pilih gambar dengan Chello, samseng sg. chua nih. kat umah dia la bapak segala samseng yang mengakibatkan bencana alam dalam rumah. Tapi sayang giler2 kat dia sebab manja.. paling best..sebab senang nak mandikan dia..kehkehkehhhh




❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

Aku Terima Nikahnya

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...