TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Wednesday, 27 November 2013

Tuesday, 26 November 2013

>WIKEN NAN SAKIT KEPALA DAN KISAH BIBIK PART TIME






Berpeluh. 
Kepala berdenyut2. 
Muntah. 
Rehat. 
Kepala berdenyut blk. 

Badan, tlg bertahan..!!. 

kisah wiken..semalam masa bibik part time dtg cuci rumah, saya kene serangan sakit kepala. Berdenyut2..dari tengahari sampai ke malam.. tengahari tu ok lagi..saya blh monitor bibik buat keje, pastu rasa berdenyut balik, saya baring2 lagi depan tv. 

tu pun risau jugak dgr bibik tu buat keje kelentang kelentung dari atas. cam ade benda jatuh la, pastu dengar cam batang vacuum tu dia main lepas jer..x letak kat lantai elok2. tak lama pastu, dia turun cari saya. dia ckp vacuum tu rosak..x blh sedut habuk. dlm kepala berdenyut, saya naik repair. mmg betul x leh sedut...sumbat sbb ade mende buat tersangkut lam tu. pastu dah ok, saya siap try. alhamdulillah elok. saya turun balik, baring2 sambil sapu minyak kt kepala. pastu saya dengar senyap jer kat atas. tak lama lepas tu bibik nama Wati tu turun lagi. dia ckp vacuum tu rosak, x leh sedut balik.

bibik tersebut..next time kene inform bos dia x nak dia ni wat keje.. huhu


Arghhhhhh..!! makin berdenyut plak kepala saya mendengarnyer. dah x larat nak naik check..saya suh dia guna penyapu jer.. dlm kepala saya, ngape lak vacuum tu leh wat hal plak time org nak guna cam tu. takde ler nak tuduh2 bibik tu tp fikir2 balik, bila kaitkan bibik tu dengan bunyik kelentang kelentung camtu, agaknyer "cedera" sikit batang vacuum tu klu letak kat lantai main lepas jer. kot damar lam batang vacuum tu patah ke ape.. masa saya repair tu pun ade part dlm tu yg terkeluar. 

sikit silap masa mula2 bibik tu dtg, saya x pesan supaya guna brg2 tu dengan elok. biasanya saya brief @ inform dulu kt bibik mane yg kene buat dulu or ape brg yg nak digunakan. cam mop, saya x gunakan mop yg dlm bilik kucing utk mop ruang tamu. mop dlm bilik kucing HANYA utk bilik kucing saja. sama jugak dengan penyapu. lepas tu, masa dia mop kat tkt bawah..saya dah pesan awl2.. guna pencuci lantai yg bau serai wangi tu sbb nak halau semut/lipas (siap bagi botol tu kat dia). pastu tgk dia mop camtu jer..x bubuh @ xde pun bau serai wangi tu. pastu saya tanya dia, tak bubuh ke pencuci lantai tu..? dia ckp dia mop ngan air saja dulu, buang taik cicak bagai. pastu baru mop lagi sekali dengan pencuci lantai. saya pun, ok jer la.

pastu dia mop lagi sekali..xde pun bau serai wangi. tanya dia balik, dia ckp dah bubuh. malas nak tanya balik. pastu dia kuar lagi sekali dr bilik kucing mop lantai guna MOP YANG KAT DALAM BILIK KUCING TU.. adoiii... saya pun cepat2 bgtau dia mop tu x blh guna utk ruang tamu @ dalam rumah. khas utk bilik kucing jer. mop tu saya dah cuci bersih pun cuma cam x sesuai nak campur2 guna barang camtu. biasanya brg2 kucing @ sugar glider saya asing2kan sama ada span pencuci or sudu dorg. 

saya pun tak paham sangat ape yg dia ckp. pekat sangat jawa tengah nyer...rupanya dia tak paham ape yg saya ckp wlupun saya dah terang byk kali pasal mop & penyapu dlm bilik kucing. siap ckp, lepas mop satu rumah, baru dia bersihkan bilik kucing. bilik kucing tu pun xde kucing dlmnya sbb dorg lam cage luar bilik,..saya just letak sugar glider lam tu, dengan brg2 lain. kira cam stor utk brg2 x guna. 
 
last2 dia mop balik tmpt yg dia mop guna mop bilik kucing tu. saya ckp mop, penyapu dan brg2 yg dia gunakan tu nnt saya sendiri yg akan cuci sbb biasanya saya rendam ngan clorox dulu. rupanya dia dah cuci siap2. dah settle2 keje dia dekat kul 5pm, saya bagi kuih. Air mineral tu awl2 saya dah bg sebotol siap2, tanye jugak kot dia nak air sejuk @ manis ke tak dia ckp x nak ..saya pun x kisah la.. 

ni kali ke-3 saya guna khidmat bibik part time lepas saya sakit awl thn ari tu. biasanya kemas sendiri cuma saya prefer guna khidmat bibik ni bila rasa x larat nak panjat atas bwh/cuci kipas & turun naik. lagipun sakit tulang bahu masih tak baik2. so dlm masa bibik part time dtg kemas umah tu, bleh la saya konsentret cuci, jemur & lipat baju sambil susun2 brg ape yg patut. 

pas bibik tu balik kepala menjadi2 berdenyutnyer. dah ler sorang2, incek hubby x blk lagi masa tu. saya g dapur, tadah kepala kat pili air..basahkan kepala nak bagi sejuk skit. saya baring2. pastu hubby balik. berdenyut tak elok2, pegi dapur lagi. tuang air ais..lega la sikit, tp x byk kurang sakit tu. rasa loya tekak. berlari g dapur..muntah2. terkuar skit mknn megi yg saya makan thari tu. tu pun makan lambat.

rasa betul2 x larat, saya baring jer..hubby tlg picit3 kepala & tarik rambut. perut tetiba lapar. rasa cam sian nak suh hubby masak nasik. saya bangun kejap. masak nasik. pastu sambung baring. nasik masak. saya cuma larat nak goreng telur dadar. cicah ngan kicap yg dah perah ngan limau & patah2 cili padi. berselera makan wlupun kepala berdenyut sbb lapar kot. 

 
Malam tu saya mandi, tido awl. masa mandi tu dekat stgh jam jugak la duduk bawah paip yg saya dah cabut showernya..so terasa la lega sikit kepala kene air, cam kene urut jer. agaknyer kepala sakit sbb hari jumaat tu saya mandi hujan, cuaca lak x menentu. pastu semalam panas, saya lak dok ulang alik jemur baju, pastu basuh baju, mana yg dah kering, saya lipat siap2. Bangi/Kajang pun dah lame x hujan. Rasanya bp pun mungkin naik balik kot -_-' 

Pas makan ubat, saya terus tido sambil berdoa supaya esoknya (Isnin-hari ni) saya x perlu MC. Sedaya upaya nak elakkan MC.


hari ni g keje cam biasa.. alhamdulillah kepala dah ok.  tp masalah lain lak... dari mlm td sampai ke malam ni, saya rasa x selesa. rasa nak sendawa tp x blh nak sendawa. x lepas. tu pun makin x selesa lepas muntah semalam. nak kata pedih ulu hati, tak jugak rasanya. tapi rasa cam samting himpit dada ke paru2 ehh.. sendiri pun x paham sakit apa. try la minum Eno ni tadi. supaya sendawa..pastu minum teh o panas2.. x lega jugak...ehh. xpaham.. faktor umur agaknya.

kalau boleh.. x nak la hujung2 thn camni sakit lagi cam ujg thn lepas.. -_-'

 

Monday, 25 November 2013

>AIRASIA oh AIRASIA...KENAPA KAU LEMBAB, HAAA?

 
 
 khamis lepas.. 21/11/2013
teruja tgk ade tiket murah wlupun tgh cuti sekolah..
terus usha tiket Airasia..
malangnya.............................................
gambar ini yg saya tatap selama beberapa minit..


 
website AirAsia tersangat lembabbbb... 
harapan untuk dpt tiket murah tersangat nipisssssssssss.... 
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
ok, ............FIONEEEEEE.
 
 

Sunday, 24 November 2013

> BUNGA HOYA BELLA @ BUNGA ISRAEL?


Blog walking kul 3.00am asal2nya nak cari info pasal [BUAH MAHKOTA DEWA] tapi terjumpa blog [BERTANAMLAH] ni. Terus ternampak dan berkenan dengan Bunga Hoya Bella nih.. Cantik & Unik sangat!! Senin nanti la nak tunjuk gambar ni kat Mr. Arkitek Lanskap kat opis.. kot ade sumber, leh la beli. mihmihmihhh :D 


ini gambar sumber dari blog [Bertanamlah]


gambar sumber dari [Flowers In Israel]



Sekarang minat nak menanam dah setat balik. Tanam limau kasturi, serai, daun sup & halia. Setakat nih elok hidup lagi. kihkihkihh.. Yang limau kasturi tu pun dah makin besar buahnya. Satu dah masak, incek hubby suruh ambik tp sayang plak nak petik. Plan lepas ni nak tanam limau purut, kunyit (kunyit kat dapur dah tumbuh dah tp tanah ngan pasu tak beli2 lagi). Pastu tanam Pokok Mahkota Dewa & pokok2 lain..

lagi satu x leh lupa... pokok cili.. laaaaaaaaagi verangannnnnnn.. :p

ok... 4.00am.. masa utk tido... Nite.. ehh..morning.. :p


 






Sunday, 17 November 2013

> PUDING CARAMEL + FRUIT COCKTAIL





Hari ni hari malas sedunia.. memandangkan incek hubby keje cam biasa, saya bermalas2 jer kat umh.. Tengahari saya buat nasik goreng bodo2 jer kot incek hubby balik awal..rupanya dia call ckp balik kul 7:00pm.. so saya lunch merangkap minum petang sorang2 jer menikmati nasik goreng tu..

Dah settle2 kemas dapur, saya terus langsaikan hutang janji manis saya dari mggu lepas lagi pada incek hubby nak buat Puding Caramel ni tp memanjang tangguh2.. sian lak kat dia..dr sebelum sakit gigi, sampai la cabut gigi..baru nak buat.. camtu la jadiknyer bila dtg angin kemalasan.. huhuhu..

Pas settle tggu puding ni dikukus, saya cam biasa..wat keje2 membibikkan diri..tukar pasir anak2 bulus.. sian dorg kelaparan pagi ni... tp xpe la..sekali sekala mmg saya puasakan dorg..sume makin naik berat esp si Chester tu.. Vet ckp elok utk dorg wlupun mummy dorg tu x puasa2 & x sedar diri makin menggendut..hahaha

Ni resepi puding yg saya buat.. rasanya ni 1st puding yg saya buat dlm dia berlubang2 cam cheese tu..sbbnya saya x bubuh tepung kastad.. kalau bubuh tepung kastad, isi dia halusssssss..licin jer.. kali ni saja x bubuh.. Resepi ni saya dapat dari kawan @ jiran masa saya duk bujang ngan abg no.3 aka bapak si rambut merah tu thn 1998 dedolu.. memandangkan paling senang nak buat, tu yg mudah nak ingat resepi tu.. 


Bahan-Bahan:

1) 1 tin susu cair
2) 10 biji telur - buang mata 
3) 8 sudu makan gula pasir - utk buat gula hangus
4) 4 sudu makan - untuk bubuh lam telur
5) 3 sudu kecik -  Perisa Vanilla
6) 1 tin air sejuk - guna tin susu tadi.
7) Fruit Cocktail - setengah tin 


Cara Membuat:

1) Pukul telur bersama 4 sudu makan gula, lepas tu masukkan susu cair, air sejuk & perisa Vanilla. Pukul sampai agak kembang & sebati. Lepas tu ketepi kan..

adunan telur 

2) Dalam loyang yg dah dipanaskan dengan api sederhana, masukkan 8 sudu gula pasir & kacau perlahan sampai jadi caramel cam nih...pastu biarkan sejuk @ keras kejap.

gula hangus

3) Bahan kat step No. 1 (adunan telur) atas tu tadi, tuang jer dalam bahan kat step No.2 (gula hangus). Pastu kukus la dlm setengah jam @ sampai masak.


4) Pastu dah sejuk, bleh la masuk lam esbok & sejukkan semalaman. Nak makan, buh buah atas tu..xde Fruit Cocktail, bleh bubuh buah Longan or Laici. Kalau xde semua tu, bleh jer bubuh terus lam perut..hakhakhakhkk


Cam kes Puding Caramel saya ni, x sempat masuk esbok. Tak bleh nak tunggu dah..so just bubuh Fruit Cocktail yg saya sempat bubuh lam freezer x sampai sejam.. jadik la..ade jugak rasa sejuk2 tu.. hehehe 



Selamat Mencuba..!!! 


> HAPPY BIRTHDAY NACUAA @ ANUR NASUHA ZULAIKHA - (6 OKTOBER 2013) 2 TAHUN LAAA... :p




Dpt mmg gambar dari bapak [ NABILA, SI RAMBUT MERAH ] ni sbnrnya dah lama.. tp x hapdet pun masuk blog.. nmpk sangat makchu dorg nih bukan pem-blog tegar.. blog nan suam2 kuku..blog syok sendiri..so, ada ku kisahkah hapdet x hapdet nyer kan...kihkihkih..

Plus... memanjang kasik alasan external hard disk dah penuh la..lupe la..bla..blaa time nak tansper gambar masuk pc. Bila hp dah lagging, memanjang hang, pastu kejap2 hp cam berkelip, kekadang tetiba auto log out time tgk main tenet & dan incek hubby dah byk kali sound setepek suh tansper gambar & bidio yg dah beribu2 lemon tu...akhirnya malam ni baru terhegeh2 nak tansper.. incek hubby siap jeling2 tajam giteww *tsskk..tskkk...tskkk..!!*

Masa tansper gambar ni lah terjumpa balik gambar2 lama... Abang no.3 aka bapak Nabila, si rambut merah tu send mms ni pepagi tau... time besdey Nacuaa tu.. 6 Oktober 2013. Masa dpt mms ni..saya masih lagi golek2 kemalasan time tu..incek hubby lak dah g keje pepagi..so saya, sambung tido ler keje nyer..dah jer sensorang kan.. tgk2 ade berdas2 msg masuk mms gambar ni.. hihihi




 Genap 2 tahun budak tuh... Jarang jumpa..jumpa time saya balik Kuching jer.. so, x mesra sangat dengan saya. Takut @ x biasa dengan orang sebenarnya. Kalau dia nak @ baik ngan saya sekalipun, KALAU ada hp kat tangan saya. Nak tgk bidio katun kat Youtube.. hmm..budak zaman skrg..camtu la..xde mende2 camtu, x nak nyer kat kita... ihkihkihkih


 Epi Besdey Nacuaa..!!! 2 tahun..
semoga jadi anak yg solehah & berjaya dunia akhirat..amin!!


 3 beradik, 3 suara...3-3 bila buat hal..blh tahan gak tuu.. 
memasing ade angin sendirik.. x kira yg besar ke kecik sekali tu..hahaha







 mak jemah nih mmg suka pakai anak tudung tu..kakak dia punya rasanya kot..


ni gambar masa kat umh saya ni..kat Kuching...umh saya ngan abg berdepan jer.
cucu2 kuar masuk lari umah saya kalau mak ade kat Kuching..
sekarang umah kosong..mak dah balik kpg..
rindu umah kpg katanya.. dok bandar, umh ala townhouse camtu..payah la skit..


Ustajah Nacuaa kat umh dorang..selangkah jer dari umh saya..


peace yawwwwwww!! :p 

Time baik raya baru2 ni, geram gak rasa kat budak nih..memanjang melekat ngan bapak dia.. sentuh @ usik @ gurau sikit2, dia melalak.. tapi adakukisahh?? Saya sakat dia sampai nangis2. Dah camtu sekali takut nyer.. tapi kalau saya pegang hp, tau lak nak dtg ngendeng2... adehhh... nampak sama sebijik cam Nabila masa kecik2 dulu. Tak blh dipegang jugak. Sbb tu bila thn lepas bawak Nabila ngan mak dtg sini..saya betul2 tak sangka dia tu nak ngan orang. Walupun ambik masa sebulan nak rapat ngan incek hubby aka pakchu dia tu.. hihih


gambar lama thn lepas (2012) masa dok ngan saya & mak kat sini (Kajang)
sekarang dah besar... cam gambar2 ngan kakak & adik dia atas tu.. 
dah kurang sikit kot menggediknyer.. kot lah.. 

Friday, 15 November 2013

> KUIH SERI MUKA & KARIPAP AYAM HOMEMADE BY MAK-WA @ MAKLONG @ WA UKAI


 
 
 
Alhamdulillah..murah rezeki mggu nih.. Abg sepupu wat special delivery kuih seri muka kat depan opis saya.. sukeh33xx..!! kuih nih favv sangat..nak try buat..tp tang pulut dia x gheti lagikkkk... mggu lepas, mak long dtg umh bawak acar timun & kuih ubi kayu..isi ubi kayu yg direbus, pastu kepal2, pastu celup ngan tepung tu..ape ntah nama dia.. Ubi Ketuk kot..

Ekceli makcik @ mak long yg saya panggil Mak Wa @ Wa Ukai @ Dayang Ukai ni sepupu kepada arwah ayah. Sekarang dia ngan anak no.3 dia, Abg Ajis bercuti ikut anak no,2 dia, Abg Mael yg keje kat Putrajaya ni. Agaknyer hujung bulan ni kot dorg balik Sibu.. dah lame tinggalkan umah katanya...tp nampak cam gaya, abg no.2, abg Mael cam lom nak kasik dorg balik jer... hehehe

Memandangkan abg mael menyewa kat Kajang, tu yg kerap jugak dorg datang umh.. tu yg macam2 dia bawak... terasa rindu dengan masakan mak kat Saghawak nun bila ade makcik2 dtg umh nih..
 

 


semalam lak, abg mael msg lagi..ckp nak hantar karipap nih... sharp kul 5 terus tunggu depan opis.. bawak balik umh..sampai umh, masak air..buat air teh.. bawak naik bilik..minum petang katanya..last2 kekenyang kami somi seteri ngan kuih nih... x yah masak2 dah.. heheh

Ekceli kenyang lagi sbnrnya sbb thari tu kitorg makan bekal yg saya masak mlm sebelum tu. Rendang Ayam + Nasik Impit...tp saya malas nak snap gambar. Tak puas ati makan rendang tu disebabkan santan  yg kitorg beli kat Giant Kajang tu, cam santan kelapa muda. Tak berminyak & cair semacam..!!
 
Pastu, disebabkan saya sakit kaki dicampur lagi dengan kemalasan nak berdiri lama2 kat dapur goreng kelapa nak buat sendiri kerisik...saya ambik jalan mudah dengan beli kerisik yg dah siap tu.. mmg langsung x sedap...pucat jer warnanya.. rasa pun ntah pape...tskkkk.... tskkkk.... pengajaran lain kali, jangan guna kerisik yg instant tu.. santan lak, kene beli yg freshh...tp ehh kdg2 nasib jugak kalau dpt santan kelapa yg muda kan...?? huhu


ehhh..!!

tercite pasal santan kelapa muda lak.. 

k baiii...

:p





Thursday, 14 November 2013

> BAGAIMANA PEMILIK KUCING DAN BUKAN PEMILIK KUCING TIME MAKAN :p

 
 
 
 
 
jumpa gambar ni kat blog maera.. ehh lupe lak nak link-kan..
ape2pun, kebiasaan pemilik kucing akan makan cam ni berbanding yg xde kucing -_____-
 
tapi kannnnnnnnn...., anak2 bulus kat umh jarang camtu...dorg x heran sangat kalau saya makan sbb dorg x makan ape yg saya makan (kecuali ayam rebus or wetfud). Kecuali time kebulur kot kalau camtu pun.. hihihi

kecuali time ChiChi ade lagi kat umh dolu2, mungkin dia sama cam gambar plg bawah tu. Sebab ChiChi ni jer satu2nyer kucing yg x paham bahasa orang marah dia ke tak.. 

Chello, berkemungkinan jugak camtu tp klu dia tgk saya x layan dia, dia duduk jer kat situ sambil besarkan mata dia tgk saya makan...  cam gambar ni...


mcm nak kesian x..?? eheheh

Tuesday, 5 November 2013

>SALAM MAAL HIJRAH




Salam Maal Hijrah buat kaum muslimin & muslimat juga utk diri sendiri. 
Semoga terus dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan tahun ini 
dan tahun2 akan dtg supaya dpt membawa penghijrahan ke arah jln iman yg lbh baik 
yg diredhai Allah SWT, ditingkatkan amal ibadah 
serta diampuni silap dan salah. 
insyaAllah..

‪#‎MaalHijrah‬

Friday, 1 November 2013

> SYRIA : OUT HEARTS WITH YOU..!!! :'(

 
 
semalam ter-rajin plak hedittt pic budak rambut merah nih.. suka2 sebenarnya.. terjumpa lam folder lama2. Kebetulan lak gambar ni dia pinjam pakai  tudung kakak dia yg baru balik sekolah.. terus snap gambar.

Atas mmg bertudung...tutup aurat katanya..tp klu tgk bawah, pakai skirt paras lutut..hahah!! demi dia nak bergaya sangat ngan tudung sekolah kakak dia tu (Nadia)..dan kebetulan saya pas solat zuhur time tu, so saya cover ler laa lutut yg terdedah sekali ngan spender pampers dia. heheh 

 
Gambar ni saya ambik tahun lepas (2012) masa balik Kuching 
 
 
Ohye..sesambil tu..sape nak menderma utk saudara2 kita di Syria.. boleh menyumbangkan sumbangan ikhlas anda dengan menderma ke tabung seperti di bawah @ mana2 pertubuhan yang berdaftar pun ok. Selain menderma dlm bentuk RM, blh juga derma baju2 @ barang terpakai atau dengan pembelian barang2 utk jualan amal di tempat2 yang terpilih. Boleh like FB Kedai-Amal-Aman-Palestin-Berhad
Untuk menghulurkan bantuan , korang boleh hubungi mereka di : 

Tabung Kasih Ummah Syria
Bank Islam Malaysia Berhad
120290 100 63512
(Pertubuhan IKRAM Malaysia) 
like FB [ ikram4syria ]

atau 

Alamat: (SYRIA CARE OFFICE)
No.38B, Jalan Bola Tampar 13/14, 
Seksyen 13, 40100 Shah Alam, 
Selangor Darul Ehsan

 
Emel: souriacare@gmail.com
Paypal : alehsidek@gmail.com
Akaun Maybank: 562106630487
Pertubuhan Sinar Damsyik Malaysia
Bank swift Code : mbbemykl
like FB [ syria.care ] 


atau 
like FB AQSA SYARIF untuk sebarang sumbangan / pertanyaan / info2 terkini.. 

Semoga sedikit sumbangan ikhlas kita dpt meringankan penderitaan mereka di sana yang skrg mengalami krisis kekurangan makanan dan ada yang sampai terpaksa makan daging kucing. Allahu akbar..!!!!! *nangis*




sumber gambar dari SYRIA CARE





Tak dapat membayangkan anak2 bulus di rumah kalau dlm situasi sebegitu rupa. Haiwan yang kita sayang @ tak terfikir nak makan...terpaksa di telan...smua demi kelangsungan hidup. Betapa bertuahnya hidup kita dan anak2 bulus di rumah berbanding di tempat2 lain. Kita sama2 doakan semoga krisis di sana akan berakhir. Amin




Chester...


❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...