TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Friday, 15 January 2016

DEKO PR1MA : MISI MEMBURU MEJA MAKAN - JATI OR IKEA?

 
 
 
 
Misi memburu meja makan dah lama bermula.. since lepas dapat kunci..klu kebetulan keluar..mmg menyambil2 survey tapi baru nak update dalam blog.. memula dulu saya salu berangan nak beli meja makan yang jati. dah start kumpul RM sikit2..kiranya half-half ngan incek hubby. So xde ler berat sorg2 nak keluarkan duit. Plannyer nak cari 4 seat jer.. sebab umah kecik. Bila saya suarakan hasrat kat incek hubby pasal meja jati, dia cam tak setuju. sebab kebanyakkan yang kitorg survey, rega dalam RM1500++ plg murah. Cari yang biasa jer katanya. Hmm.. Ok... redho, sebab mmg rasa mahal giler sedangkan boleh dapat meja makan biasa dengan rega kurang dari RM1k tu.. 

Tapi sebab nak cuci mata dan puaskan ati sendiri, still jugak la "me-nynap" gambar2 kusi jati tu. Yang gambar meja makan jati kebanyakkan survey kat Nilai 3, tp kebanyakkan kedai jugak tak de sangat jual yg 4 kusi. Semua 6. Kalau 6 kusi, dpt laa imejin gedabak meja jati tu kan.. walhal ruang makannyer cenonet jer... buh meja makan 6 kusi, terus sempit laluan nak ke dapur...huwawaw :p


 
 Yang ni saya paling berkenan...tp tu lah.reganya RM1500 *pitam*
 kalo tunjuk kat Ma @ Mak Mentua ni..kompem dia suka.. peminat tegar jati tu..heheh
Set kusi tamu jati umah lama dulu, dia yang pilih. Bila dah jual..dia ckp dia yg rasa sedih... 
ape nak buat. terpaksa... ruang jd sempit kalo bawak 1 set tu..


 yang ni plak RM1800 ke RM1600 gitu. x ingat dah reganya.. *pitam lagi*


 RM1400


Ni cun jugak..pilihan ke-2..RM1600



 

Disebabkan incek hubby ckp bajet untuk meja makan TAK BOLEH lebih dari RM1k, so saya ajak BFF pegi IKEA untuk mencari meja makan. Kebetulan plak BFF free masa tu...kitorg pergi tengahari jumaat. So orang tak ramai sangat cam wiken tu. Dah lama tak gi IKEA..last pegi rasanya ngan kazen thn 2003 ke 2004 gitu..huawawa


 berkenan meja makan corak kayu gitu..tp xde yg kecik -_-'


 ni pun sama..xde yg kecik.. -_-"



 Last2 decide nak amek meja makan [GLIVARP] nih.. kengkunun nak design cermin transparent gitu. Try konsep moden lak. konon lahhhh
 

 Asal2 nak beli meja makan jer..last2 terbeli brg2 lain plak.. nepesu



 dah beli meja makan..kene ler beli sekali kusi untuk sementara. Sebab kusi yang dihajati mahal bebeno. Takde bajet. So beli [MARIUS] RM11.90 x 1, amek kaler merah & [FROSTA] RM29.00 x 2 buah. Lepas amek Marius tu, rasa nyesal plak. Sebab cam tak berapa kukuh. Yang nak duduk tu saiz agak "comel". Baek amek Frosta jer  aritu. -_-'



Epi Besdey Cik Lil Gendut..
semoga ko sihat2, panjang umur dan cepat2 jumpa jodoh. 
Semoga diberikan hidayah utk convert..
blh tukar nama dari Lilian kepada Latipahhh.. hahaha.. 
nama member2 kasik dia masa kitorg mula2 keje di Putrajaya tahun 2002 dulu,. hihihi
terima kasih kerana jadi kawan masa susah..masa senang. 
Semoga kekal selama2nya.. :)

memandangkan sehari sebelum tu besdey BFF, Cik Lilian Joseph (18.09.2015)...so ari tu belanja dia meatball Ikea. dengan kek cheese,. Dan belanja sebab dia temankan beli meja makan tu. Berpeluh2 kitorg angkat meja tu masuk kete dia. Boleh tahan berat jgk.. Nasib baik muat kete Kenarinya..hihi. 


 
 Orang ckp sedap giler meatball IKEA, tp pada saya biasa jer..xde ler sedap sangat pun. Tekak kampung kot... hahahh!!! Ape2pun, syukurlah..dpt makan..



Dah bawak naik rumah dengan bantuan incek hubby tlg angkatkan, tapi tak terus pasang. Skru driver ape sume xde. Lepas terperap dalam seminggu, baru la kitorang pasang. 



Lepas try & error sebab ade yang tertinggal kene bukak & pasang balik...akhirnya terpasang jugak meja makan tu. Ai is Hepi... ~__~



Camni la rupa meja tu..yang kat umah x snap pun gambar,. Sebab atas meja penuh dengan barang2 masa pindah. ade meja buat hiasan..buat tempat melonggok segala khazanah alam.  Entah bile nak habis kemasnyer..sekarang pun makan atas lantai jer..bentang niuspepa..dok bersila.. ala2 Datuk Terlajak Laris.. hehehe

Salah satu sebab nak sangat meja makan tu sebab dia extandable table. Kalau rapatkan ke dinding, bleh 4 org duduk, Kalau jarakkan sikit, bleh 6 orang duduk. Kalo tarik extension leaf dia tu plak, bleh 8 orang duduk. Lagi satu, material dia tempered glass. So mmg hati ni bagai digaru2 untuk membeli. Syukur alhamdulillah.

Kusi tu la yang aiii berkenan... kusi [TOBIAS] tapi rega tuh la..sebijik jer dah RM325 *lap dahi*

Sebab TOBIAS tu mahal..so decide nak beli yang ni, [FRODE]
 
 
dah berkenan warna tu...tp RM125 sebijik.. kalo amek 2 bijik dah RM250. Kalo 4 bijik dah RM500. Ohh Noo..nooo.. !! Tapi saya plan kalo nak beli kusi, taknak 4 @ 6 bijik tu kusi yang sama. Nak mix2 & match jer. So tak cepat bosan tgk design yg sama.. wassap gambar kat incek  hubby, dia pun x setuju. Tak payah beli dulu katanya. Last2 kusi ni masuk dlm next bajet. So duduk la dulu guna Marius dengan Frosta tu... janji ade tmpt duduk :)
 
 
 

DEKO PR1MA : TAMBAH KEPALA PAIP DALAM BILIK AIR

 
 
 
 
Keje2 bertarikh 15.08.2015 tapi tak ingat nak update kat sini utk rujukan masa depan. Yang ni keje2 pasang @ tambah kepala paip kat bilik air tetamu dan bilik air master. Upah indon yang biasa buat tu, keje2 dia cantik dan kemas. Oklah berbanding kontraktor meLAYU yang buat singki kat dry kitchen saya tu, bocor & hasil keje maaf ckp, memang cam hampeh. &*$6@($+@###??>m<
Memula masa bagi cadangan nak tambah kepala paip tu, incek hubby cam tak berapa setuju. Bukan apa...dia ckp bleh pakai jer paip yang kat toilet tu..tp bila nak amek air wudhuk, Susah plakkk sebab hosnya bergerak @ jatuh. Last2 dia sendiri ckp nak upah Pak Zainal pasang @ tambah kepala paip. So wikennyer, terus gi Seksyen 7, BB Bangi cari kepala paip. Sebab nak pasang cepat.
 
 Bilik Air Tetamu





 Toilet Bilik Master 



 Dah siap..tunggu kering gam jer..so x leh guna bilik air tu utk 3 jam gitu



Dah siap..lepas beli kepala paip & dah pasang, rasa cam nyesal plak beli kepala paip yang panjang gitu. Sebabnya rasa cam besar la pulak..bilik airnyer kecik. kihkihkihh... Bila ckp kat incek hubby, dia ckp kenapa nak fikir mende2 remeh-0temeh camtu. Janji kepala paip tu berfungsi dah ler. Tak yah cerewet sgt dia cakap. Sebenarnya bukan cerewet, tp perancangan tu tak betul2. Tak terfikir kepala paip saiz cane yang nak dibeli. Asal nampak cam cantik dimata saya, terus beli. Sudahnya..sendiri tak puas ati. Tapi ape2 pun, dah siap pasang. Elok berfungsi..yang penting, hasil keje kemas..tak bocor.

Hahaha....


 
 
Upah untuk pasang 2 kepala paip tu termasuk keje2 pecah tiles tu, tak sampai RM200.  So settle satu keje... hihi
 
 

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...