TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Tuesday, 13 September 2016

KISAH MALAM MERDEKA : PITAM & JATUH DI KEDAI MAKAN

 
 
 

30 OGOS 2016 | SELASA 9.30 MALAM
Lepas Maghrib, saya ngan incek hubby keluar gi Bangi. Konon nak cari lemari kecik kat Tesco Bandar Puteri Bangi yang baru bukak tu untuk projek DIY rak kat yard. Sampai2 sana, rak xde pilihan pun. Lepas beli jajan2, kitorang balik singgah makan kat Seksyen 7, BB Bangi. Dah lama teringin nak pekena ikan singgah kat Restoran Belauk tu. So far situ yg mmg sedap, cukup rasa. Dah imagine pekena singgang (kuah lebih) + ulam2.


9.30pm | sampai kedai, order & menikmati singgang ikan yang mabeles dengan berseleranya. Siap ada pakej ulam petai & timun plussssssssssss budu. Makan memang berselera time tu sebab seharian tak makan nasik. Memandangkan hari tu incek hubby OT, so saya memang tak masak. Plus tak de selera nak makan plussssssss dapat berita paklong ninggal malam sebelumnya..memang rasa down giler bila kematian ahli keluarga dan kita tak dpt balik utk kali terakhir..sobs..sobs..sobbss... So petang sblm keluar tu saya just jamah tapai pulut jer. So malam tu bila dpt nasik + singgang memang makan berselera laa tak pandang kiri kanan.

Dah sudah makan, lepas basuh tangan saya tiba-tiba rasa tak selesa. Rasa loya. Rasa cam pening-pening berpinar. Saya cepat2 pergi kat incek hubby kat meja makan tu, saya cakap kat dia cepat2 gi pergi bayar, rasa nak muntah..pening. Dia suruh saya duduk dulu, pastu dia pergi bayar. Masa menunggu dia nak membayar tu ibarat cam menunggu sampai setengah jam.. saya dah berpeluh-peluh. Rasa nak muntah. Sempat lagi berfikir, kalau boleh tak nak muntah sebab sayang baru lepas makan sedap2. huhuhu..tp dalam masa yang sama, kalau tak muntah, kang dah on the way balik nak muntah lagi laa haru....kompem tak sempat berhenti klu tgh2 highway.

Lepas dah tak boleh tahan sangat, saya cepat-cepat pergi singki luar restoran. Terus muntah. Abis isi perut keluar semua. Masa tu saya dah memang berpeluh-peluh dah. Pastu incek hubby sampai, dia urut-urut belakang saya. Lepas muntah saya cakap saya nak pitam. Terus dia pimpin ke kereta tapi dah tak larat sangat sebab saya rasa kaki dah lembik. Nampak jer kerusi tepi restoran tu, saya landing duduk. Takut jatuh sebenarnya. Nasib baik incek hubby sempat peluk/pegang. Saya rasa gelap. Setakat yang tu jer saya ingat.

Lepas saya pitam tu, incek hubby pimpin pergi ke kereta bila dia tengok saya cam dah sedar. Kereta parking sebelah restoran tu jer, depan klinik..rupanya on the way nak ke kereta, tiba2 saya collapse. Jatuh terduduk kat situ tak sempat incek hubby peluk sebab dia ingatkan saya dah blh jalan slow2. Beberapa minit jugak laa tunggu saya sedar. Jatuh betul-betul depan klinik. Incek hubby cakap ade orang tanya-tanya kenapa..apa jadik. dia just ckp saya pitam.

Lepas sedar, dalam mamai-mamai tu saya dengar sora incek hubby ajak masuk kereta. Dia pimpin ke kereta, turunkan seat dan baringkan saya kat seat driver. Lepas tu saya tak sedar sangat apa jadik. Sedar-sedar dengar sora incek hubby panggil-panggil saya. Dia suruh saya baring dulu sampai ok. Dah agak2 rasa ok, saya rasa nak muntah dan perut memulas tetiba. Saya cakap nak gi toilet, so incek hubby ajak gi Petronas tapi saya mintak nak tumpang tandas klinik As-Salam depan tempat parking tu jer.

Kitorang masuk klinik, incek hubby suruh saya duduk dulu, pastu dia gi kaunter ckp nak tumpang toilet, wife saya jatuh pitam. Pasti staff situ tanya nak guna wheelchair tak, incek hubby ckp tak perlu. So dia pimpin sampai ke toilet. Masuk toilet, dia cakap tak yah kunci. Kang jatuh balik, jadik hal plak nak bukak pintu.Dalam toilet rasa pening2 balik, nak muntah tapi takde mende nak keluar dah. Dah abis muntah kat kedai makan tadi. Asben plak kejap2 bukak pintu toilet bila dengar saya senyap.

Pas keluar dari toilet, incek hubby pegang pegi ke kereta. Terus gi Klinik Famili depan Restoran Red Wok tu, tapi klinik tu plak tutup. Pegi Az-Zahrah Bangi (yang lama), sampai sana, dorg cakap kalau panel kene pegi ke Az-Zahrah baru kat Gandaria tu. Pegi plak ke situ. Dah masuk dalam, saya duduk dan incek hubby gi kaunter. Guard situ tanya kenapa, sakit apa.. incek hubby cakap wife pitam & jatuh. Pastu staff kat kaunter cakap patient tengah ramai, doc plak ade sorang jer. So dia suggest gi hospital plak. Aduyaiiiiiiiiii..

Pastu kitorg keluar dari situ & decide nak gi Hospital Putrajaya. OTW masuk Putrajaya, tiba2 dengar incek hubby cakap "..alamakkkk..traffic jam ler, yang..". Saya tak tengok jalan sebab baring kat seat. Tak larat nak duduk. Agaknya ramai orang nak tengok bungapi countdown merdeka malam tu. last2 saya cakap kat incek hubby, kita balik rumah jer la. Tak larat nak duduk berjam2 kat Hospital Putrajaya tu dengan badan lemah camtu.

Sampai kat rumah, terus baring2 dlm bilik. Terasa tetiba lapar (sebab makanan tadi abis dimuntahkan). So request kat incek hubby nak makan roti sapu butter jer buat alas perut. Lepas makan, rehat2, baru rasa lega. Bangun mandi nak bagi badan segar, pastu time nak check bp, time tu lak alat tu abis bateri.

So malam tu tak leh nak check sama ada bp tinggi sangat or tetiba low. -_-

2 Sept. 2016 (Jumaat) | 3 hari lepas kejadian, balik keje tu saya gi klinik sebab rasa tak selesa dan sakit pinggang. Masa kat opis tu ade wassap kat incek hubby ajak dia g klinik petang tu..dia tanya kenapa.. saya cakap pinggang rasa sakit. Time tuu laaa baru saya tau kejadian saya collapse depan klinik tu. Saya tak tau langsung pun pasal tu.. sebab yang saya last ingat, saya pitam / tetiba lembik kaki dan sempat landing kat kerusi makan sebelah. Incek hubby sempat peluk, takut saya takut jatuh lg sebab tak stabil. So ingatkan takde ler scene jatuh pitam berulang lagi cam tahun 2012 tu. kat klinik, doc check & tekan tulang belakang. Saya tak rasa sakit kat tulang2 tapi sakit lebih kepada cam berdenyut2 kat pinggang. Doc cakap maybe otot or saraf effect dari collapse tu dan jugak trauma. If tak ok jugak dalam 4-5 hari, kene datang balik baru dorang bagi surat refer ke hosp utk check balik.

Hari ni, 13 September 2016 (Jumaat) | masih lagi rasa sakit dan tak selesa kat bahagian pinggang. Pergi lagi sekali ke klinik tp klinik yang lain, doc cuma amik history sakit jer... sebab 1st time g klinik tu..Kalau seminggu ni tak ok jugak, rasanya kene berurut la dulu kot...

Apa2pun bersyukur sebab tak sambut merdeka dalam hospital. huhu..



SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA 2016


Assalammualaikum.

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2016. Alhamdulillah tahun ni sambut raya haji di rumah sendiri di PR1MA, Putrajaya (tahun lepas masih ulang alik Kajang-Putrajaya) uruskan pindah rumah. Tak de plan balik mana2 pun sebab kekangan cuti. Cuti dah nyawa2 ikan, so kene save untuk konvo anak sedara yg keje pharmacist bulan 10 nanti kat Perak dan kenduri kawin kakaknyer plak bulan 12 nanti.

Sebenarnya raya korban tahun ni takde plan nak masak special2 pun..sebab dok berdua jer. Tapi last minit incek hubby request masak rendang ayam ngan kari daging. Nasi impit plak masa beli barang dapur kat Tesco baru terfikir nak beli. Kalau tak, masak nasik putih jer dah cukup. Senang nak panaskan. 

Sehari sebelum tu plak anak sedara yang keje kat Penjara Kajang tu cakap nak datang beraya kat rumah. So malam sebelum raya tu la masak2 ngan dia. Sebab kitorang petang tu pergi Nilai 3 dan balik pun dah agak lewat (singgah pulak klinik sebab incek hubby bersin teruk - allergic) so sampai rumahnya dalam kul 9.30 pm jugak la. Sampai rumah rehat2 dulu sebab saya sakit belakang. Anak sedara plak malam tu agak lewat sampai, so dekat ku 12 tengah malam jugak la start bertugas kat dapur dan alhamdulillah siap masak termasuk kemas2 dapur dekat kul 2.30am!!  Phewwwwwwwwww..!! :') 

 
sesimple menu : Rendang Ayam | Kari Daging | Nasi Impit & Nasi Putih (takde dalam gambar)


Memandangkan petang raya takde plan gi mane2, incek hubby ajak gi Nilai 3. Hari sebelumnya pun dah pergi Nilai 3 berdua ngan incek hubby beli besi 8 kaki panjang untuk projek DIY bilik baju tapi kene datang balik sebab nak beli besi lagi tp ukuran 4 kaki panjang, ni untuk projek DIY tempat gantung tola plakk.  Sekarang ni tola gantung kat rak biasa (rendah) tu tp cam kotor plak meleret2 kat lantai. Lantai kadang2 tak sapu, cepat jer berhabuknyer (sebelah perumahan tgh buat apartment PPA1M). Rumah memang bukak tingkap & sliding door sebab rasa rimas jer terkurung 24j.


wefie sebelum gerak ke Nilai 3;)



how time flies.. anak2 sedara lagi tinggi dari maksu dorg  ^___^


  Bulan 10 nanti dak neh nak konvo kat Perak, sedihnya arwah kakak tak sempat nak tgk :'(


Memandangkan hari tu kedai kat Nilai 3 banyak tutup, so kitorg tak lama pun kat sana. Sebelum balik tu, secara tak sengaja terbeli plak karpet tapi saiz kecik untuk letak hujung katil. RM25 jerrrrrrrrrr..hihi..

Gerak balik dekat kul 6pm jugak. On the way balik tu jumpa orang jual lemang tepi jalan. Terus mintak incek hubby beli sebatang. Nak cukupkan syarat raya korban @ haji kononnya. Alhamdulillah, lemang sedap, pekena lak dengan rendang. memang pasangan romeo & juliet. hihihiii


 muka hepi dpt lemang tp frust sebab terlepas gerai jual duyan :'(


BEBUNGA : SELAMAT BERTUGAS DI TEMPAT BARU, ZILA!


9.9.2016 (Jumaat) | Last day Zila, opismet aka geng Bebunga kat Seksyen kitorang. Baru2 ni dorg dlm 5 org dapat surat tukar atau dalam erti kata lain, penstrukturan semula pegawai2 dari JKR (lebih kurang gitu la). So Seksyen kitorg dah makin berkurangan. Hari tu 3 orang keluar sebab naik pangkat, so yang baru ni plak 5 orang dalam tindakan nak melapor diri (ada yang dah melapor diri jugak tapi tangguh) sebab bos mintak penahanan dorang dari keluar dari seksyen ini atas sebab kekangan tugas2 yang agak mendesak. 2-3 orang masih lagi pending....

Hari tu petang zila tak masuk pejabat sebab hantar anaknya gi klinik, so ingatkan dah tak jumpa hari dah last day sbb dah lewat petang tapi dalam 6.30pm baru dia masuk opis balik sebab nak kemas2 barang. Datang dengan anak2, si Irfan dan si kecik, Dahlia yang dah start kene chickenpox...sian Dahlia.. semoga cepat sembuh yer Dahlia cayanggg.

Bila semakan ramai yang keluar dari seksyen sekarang ni, makin terasa sunyi.. walaupun tak lama dengan dorang ni (dorang masuk lapor diri opis kitorg thn 2014) tapi terasa pemergian dorang. 

Zila ni geng sembang2, cite semua topik boleh masuk. Selama saya kenal dia, dia seorang yang sangat cool, lemah lembut dan jarang tengok dia moody..hihi.. memang baik orangnyer... rasa selesa selama berkawan dengan dia.. satu opis...geng sarapan pagi kat meja belakang walaupun saya bukanlah hari2 join dorang sebab masuk 8.30am.

Dia jugak geng shopping shawl tiap kali jualan Puspanita kat opis. So lepas ni xde ler geng nak belek shawl lama2... Terasa kesedihan perpisahan tu tapi nasib baik penempatan baru dia masih lagi dalam Putrajaya..so boleh lagi nak lunch ari jemat join aktiviti bebunga. hhhhihi

Petang tu jumpa kejap jer ngan Zila.. asben dah otw nak jemput balik.. sempat la wefie & bergambar bertiga dengan si kecik Dahlia. Yang tukar snap gambar, abang Dahlia, si Irfan.. nasib baik gambar menjadik.. TQ Irfannn... .ehehehehe




Buat Zila..
Akak doakan semoga zila sukses di tempat baru, semoga berkhidmat penuh dedikasi dan insyaallah perpindahan ni pasti ada hikmahnya. Segala salah silap, gurau2 sama ada sengaja atau tak, harap dimaafkan... Mintak halal makan minum jugak kalau ada.. 

Semoga persahabatan kita dengan [Kak Mast], [Mama Aqief] dan geng2 bunga yang lain berkekalan sampai ke akhir hayat..amin



TQ to photographer cilik, Si Irfan..xde dalam gambar..hihi
 
si Kecik Dahlia... comeyyy betul mek nih..putih gebusss.. :)
  


testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...