TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Friday, 22 February 2013

❤ INCEK HUBBYKU SAKIT BEGUK...❤




Minggu lepas incek hubby kne penyakit Beguk. Ape??????? Begukkkkkkk?? Lame dah x dengar nama penyakit tu. Kalau masa asrama dolu2, selalu ler tgk budak2 asrama kene...kembang jer leher. Tak boleh nak toleh kiri kanan klu dah sakit cam tu,. Pastu sape kne beguk jer, kompem dpt cuti blk kpg. Tapi saya x pernah lagi la kena... Alhamdulillah..mintak dijauhkan dari sebarang penyakit.

Mula2 dia ckp leher dia sakit, pastu ade benjol. Masa dia ckp tu, saya xde ler terfikir benjol tu besar. Sekali bile pegang leher dia..mak aiiiiiiii besar benjol tu..!! Saya pulak yg naik risau. Terus suggest dia g KPJ Kajang. Siap buat teori sendiri ckp ngan dia cam ni "..ni kne operate nihh..benjol tu besar..". Nampak x kat situ keperihatinan sorang isteri sampai memandai takut2kan si suami. hhuhuuu

Lepas dah makin sakit leher dia, benjol pun makin besar, blk keje tu kitorg g klinik kat Sek. 7, BB Bangi. Pas check ape sume, baru ler doc sahkan yg tu Beguk. Saya sedikit lega. At least sakit dia tu saya pernah dengar, pernah tgk orang kene & boleh google info psl sakit tu.  Doc ckp mungkin dia kne beguk tu time kitorg naik Genting 11/2/2013 (Isnin) masa cuti CNY tu. Masa kat Genting tu mmg seramai2 umat ade & mungkin berjangkit time tu. Allahualam..

Balik dari klinik tu, dia tetiba ckp cam ni kat saya "..agak2 klu abg sakit, awak boleh tak jaga mcm abg jaga awak ari tu? Sanggup tak..?..". So saya jawab la sanggup. Pastu dia ckp balik "..ehh mcm mengungkit ler pulak tanye2 cam tu...hehe..".

Saya ckp x kisah. Masa dia sakit camnih la saya nak balas susah payah dia jaga saya selama sebulan sakit ari tu. 3 mggu tiap2 hari time tengahari terkejar2 blk umh antar nasik kosong + ayam goreng sbb saya demam on off, hilang 90% selera makan, x larat nak bangun sampai last2  saya ckp tak payah balik thari sbb nasik tu saya x boleh nak telan.

Tu x kira lagi dia terkejar2 g hospital KPJ Kajang wlupun blk keje kul 10.00 mlm. Blk umh sempat mandi, basuh baju & bwk brg2 saya jer pastu bergegas g jenguk saya wlupun kejap. Wlupun waktu melawat sampai 9pm jer, dia dtg jugak dgn alasan nak hantar barang. Syukur hosp swasta x ketat sangat mcm hosp kerajaan. Sah2 dah x bleh masuk melawat dah kalo dah kul 11pm++ cam tu. Pas jenguk saya, dia blk umh sidai baju yg dah mesin siap basuh. Tukar pasir kucing & potong buah bagi Sugar Glider saya makan. Mmg x sempat nak rehat sangat. Kdg2 saya ckp kat dia, x payah melawat saya klu dah lewat & terkejar2.

Tu yg dia buat selama sebulan saya sakit, demam x baik2, 10 hari kat wad & pas kuar wad plak thari still kne ulang alik blk jemput & hantar saya utk injection kat klinik or Hosp. So, ape sangat laa rasanya klu setakat jaga dia time sakit mcm tu.  

Esoknyer, badan incek hubby panas. Dia mula demam. Lemah badan & sakit sendi. So saya buat keputusan nak EL pada hari tu (14/2/2013) jaga dia. Sarapan dia pun saya bawak naik bilik sbb dia x larat nak turun tangga. Sian tengok. Makan pun x selera. Ade sekali tu dia ckp rasa cam nak makan buah, so kitorg pergi ler cari buah-buahan kat Sg. Chua tu. Dpt ler buah pear, buah lai & buah limau mandarin tu.

Doc mmg ade bekalkan ubat tp dlm masa yg sama, try jugak perubatan tradisional. Yg doc kat klinik tu suggest, bleh try nila & cuka dia ckp. So kitorg carik la nila yg serbuk tu. Org kedai tu ckp xde jual nila serbuk. Semua dah dlm botol ler sekarang. Last2 beli yg botol & sapu jugak la. Usaha.

Seminggu lebih jugak ler bengkak tu nak surut. Sendi2 pun dah x sakit dah. Lutut dia yg sakit masa jatuh main futsal tu, masa dia kne beguk tu pun sakit jgk katanya. Nak turun naik tangga mmg payah. Memalam & pagi saya sapu & urut ngan minyak angin.

Alhamdulillah skrg dia dah sihat. Dah boleh main badminton dah pun petang2. Dia ckp kalau x eksesais main badminton, lutut dia sakit balik. Buat jer laa...janji dia sihat... saya pun x kisah. Hrp lepas2 ni x dtg balik sakit lutut dia tu. Semoga Allah menjauhkan segala musibah buat saya dan keluarga serta kawan2 saya yg lain. Amin...........



❤ BILA MAKCIK-MAKCIK WASSAP AWAL KE SARANG HEEEEHEE ❤

 
 
 
 
tajuk ntah ape2 jerr. Sbnrnyer busan mlm ni. Biasa taim2 mcm ni or pas settLe makan mlmn kemas2 dapur, saya akan layan makcik2 geng wassap tu bergosip. Menyembang xde topik, kejap melalut, kejap ke laut, kejap kongsi resepi masak2, kejap imbas kenangan zaman sekolah dulu, pastu ter-koner plak topik xde kaitan, pastu terkenang kisah "akak macho", pastu gelak2 berwassap sampai memasing x sedar siri jam dah larut mlm.
 
 
Last2, bila bateri dah warning tahap kritikal..baru memasing mintak diri nak kembali ke sarang (masuk tido ler tu..sarang2 mcm munyet lak yerrr) haha.. 
 
 
Hari ni jgk hari ke-2 sahabat kitorg aka klasssmet form 4/5, Corinna pas jalani operation perut. Sebenarnya dia operate semalam tengahari klu x silap waktu. Sebelum dia masuk OT, kitorg ade sms dia bagi kata2 semangat. Yer la nak operate, sape x berdebar. Cuma time saya dulu, mmg dah x sabar nak kne belah perut sbb dah x tahan sakit giler2.
 
 
Malam td kitorg ade sms tanye keadaan dia, alhamdulillah setakat ni semua ok cuma kitorg dimaklumkan yg dia kne masuk darah. X pe laa Corinna, janji cepat sihat. Rindu nak sakat2 kat wassap.
 
 
Cerita ptg td pas blk keje plak, kami somi isteri pegi pasar mlm sek. 7 bdr. Baru bangi. Cam biasa Nak carik laksa penang abg hemsem tp mcm xde, so terus tukar plan cari nasik kerabu telinga berasap lak, sbb ape saya panggil telinga berasap, sambal dia pedas giler tp sedappp....sambil q beli ayam goreng uncle bob yg mabelessss.
 
 
Masa incek hubby q kt ayam uncle bob tu, dia bgtau saya pekerja yg sorg kt situ pakai baju bola dgn nama kt blkg dia "Mukah". Mukah tu bkn nama dia k, tp nama salah satu bahagian kt Swk iaitu tmpt kelahiran saya. Incek hubby ckp kot laa org tu bangsa Melanau gak cam saya. Jarang kot jumpa sama bangsa kt sini melainkan 2-3 org tp keje kt Putrajaya.
 
 
Vra, yuolss kenal x,..?? kot sama team bola sepak abam mael yuolss ker..hahaha
 
 
Masa byr ayam tu, incek hubby ringan mulut lak tanye abg tu dari Mukah ke ape. Mula2 dia ckp iye, pastu bila saya ckp Melanau ngan dia...dia mcm x berapa fhm. Saya jadik kompius lak. Mula2 ckp dari Mukah, pastu x pulak. Pastu baru dia ckp dia dari Daro. Kalau bahasa Melanau Daro ni,  saya x berapa pandai tp klu dgr tu...faham ler sikit sbb kak ipar ade sorg yg bangsa Melanau dari belah2 sana. Lepas byr, kitorg blk terus. 
 
 
Tapi ayam tu saya dah x menyabar2, sambil berjalan balik tu sambil makan. Kebulur sangat. lantak ler org nak ckp x senunuh... janji perut kenyang..hhahaha
Sampai umh, terus makan pastu rehat2. x main pun ngan anak2 bulus yg 5 hekor tu & cengkenit 2 hekor tu. Wiken ni jer la layan dorang. Ingat nak mandikan yg 5 hekor tu. Sume dah bau masyemm dah..
 
 
 
Keburingan...so golek2 hujung katil bawah simen jer layan cite ape ntah kt tv sementara incik hubby layan running man dia. Dah betul2 ketagih. huhuhu



Psttt: entry ni dihapdet 100% menggunakan en. Sams. Dah lame jd gepren en. Sams tp bab2 membelogg, saya x rapa sukeh. Sangat tak best sbb menaip agak susah & skrin sgt senseteppppppp.. hati Siput Sarawak pun x sensetepppp mcm tu.. Menghapdet belogg menggunakan pc pinjam aka pc incik hubby adalah lebih best wlupun dah lame mengabaikan cik Toshi. Sebab bleh edit gmbr byk2 tanpa ada perasaan pc tu jadik slow. Rasanya byk pic saya ngan ank2 bulus jer lam tu.. Huuhhuuhuu :-p

Thursday, 21 February 2013

❤ FRIDGE MAGNET (FM) DARI VIETNAM ❤


 

lame x update.. kne penyakit M yg kronik. Time sibuk, dtg lak semangat nak update. Tapi time free, boleh plak rasa malas..haihhh... 

Semalam naik seksyen sumber jumpa Kak Wan.. dulu sama team kursus Team Building kat Pahang. Bagi kek lumut yg tak berapa nak sedap tu kat dia & niat nak ambik sekali selendang yg tertinggal masa kursus bln lepas. Org yg tlg simpankan selendang tu dekat ngan seksyen kak wan. Tapi pas nyembang2 ngan kak wan, bleh plak terlupa pasal selendang tu. Lepas ambik pinggan bekak kes lumut tu, selamba jer turun tanpa perasaan. huwawaw

Sblm turun, kak wan kasik FM..dah lame kim kat dia tp x naik2 pun jumpa dia nak ambik.. nak bayo, kak wan x nak. So kira adiah dari Vietnam lah nih.. Alhamdulillah... thanks kak wan...Semoga murah rezeki akak. Aminn..!! hehehe

Ohye..kak wan ni jual tudung.. yg ala2 Fareeda tu tp tudung dia jual nama Fareewan..hahah..gurau jer.. klu sesapa terbaca entry ni (sbb blog ni x ramai yg tau pun hahaha), klu rasa nak order tudung dengan harga yg berpatutan, bleh contact FB kak wan. Klik jer kat [ FB KAK WAN ]


 Suke sangat...!! so makin bertambah ler koleksi FM pasni.. ade jugak kirim kat member masa dia g Jepun ari tu.. malas nak soh dia pos sbb x urgent pun. So nnt time cuti ke Tioman baru ambik kat dia. hehehe

Friday, 15 February 2013

❤ MAKARONI AYAM BAKAR PERISA BBQ ❤



Kembali ke acara masak2. Semangat we'olsss sejak dapur disahkan bebas dari Bang T dan keluarga mereka ni wlupun masih ada saki baki suku sakat dia yg mungkin akan menuntut bela atas kematian ahli kuarga & sedara mara yg tertangkap & telah dijatuhkan hukuman mati. 

JUMLAH SETAKAT 18/2/2013 : 3 ekor (termasuk ibu beranak kembar 6)

Ok next menu, Makaroni Ayam Bakar Perisa BBQ. Wahhhhhhhh nama kemain nak panjang berjela khennn?? Muntah kuning chef2 pro dengar nama makaroni nih walhal dorg pejam mata jer buat..kihkihkihhh.


Bahan-Bahan:
1) setengah bungkus makaroni - rebus, jgn lupa bubuh sikit minyak lam air utk merebus. dah empuk, toskan.
2) 1 bungkus daging ayam / daging lembu cincang - cuci bwh aliran air paip utk buang darah & toskan
3) bawang merah 6 ulas, bawang putih 6 ulas & cili padi secukup rasa nak pedas- ditumbuk
4) Bawang besar 1 biji - potong dadu
5) Lada traffic light @ capsicum - sebijik setiap satu dipotong dadu.
6) Cendawan butang - setengah tin & potong/hiris nipis
7) Cili boh - 6 sudu makan
8) 1/2 sudu makan lada hitam - tumbuk halus - klu x nak pun xpe
9) 1/2 tin susu cair - boleh klu x nak bubuh.
10) rempah oregano - tak wajib kalau nak bubuh (suka bubuh sbb rempah ni byk kt umh hahah)
11) parmesan cheese secukup rasa - klu ade stok kat umh
12) 3-4 sudu makan mentega - untuk menumis, klu x nak mentega, gantikan dengan minyak masak
13) sikit lada sulah, garam, aji & sedikit sos tiram.
14) 3 biji telur ayam - bubuh lada sulah & sedikit garam & dipukul sedikit kembang 
15) 1 batang carrot - potong dadu
16- 3 sudu makan rempah BBQ

Cara Memasak:
1) Tumis bawang merah & bawang putih sampai kuning guna butter, x nak guna butter, tukar jer ngan minyak. Masukkan lada hitam, rempah BBQ, lada sulah & cili boh. Bila naik minyak cili bohh..ehh jap..! naik minyak ker pecah minyak...adehh failed..!! Senang ckp.. sampai cili masak, masukkan sos tiram. Masukkan daging, carrot & cendawang butang. Masak sampai empuk. Jgn lupa bubuh sikit air utk empukkan daging.

2) Daging dah empuk, masukkan susu cair, bawang besar, cili traffic light, rempah oregano & garam. Rasakan kau..hahah 

3) Masukkan makaroni tadi, gaul rata & tuang dlm loyang selapis, curahkan telur sedikit, buat lagi selapis, curah lagi telur dengan rata & buat sampai habis. Jgn lupa tabur cheese. Yg saya buat xde cheese sbb xde stok. Bakar dalam loyang 8x8 selama 45 minit dengan suhu 160-180 darjah selsiusss atau sehingga masak.

Hasilnya.........

gambar sebelum dibakarin. Tekan2 sikit makaroni tu supaya potong nnt x bersepah2 berburai. hahah


sesudah dibakarin. Makan ngan sos cili. Karipap tu instant tau... xde kerajinan pun nak buat sendiri. hahaha




pstttttt: klu ada bahan2 yg tertinggal, sila abaikan & pandai2 la ejas sendiri sbb saya taip mana yg ingat. ngeheheh

❤ PUDING ROTI BAKAR ❤


Ini cerita basi... bila mood kerajinan datang, penat2 pun x pedulik dah..walhal time buat Puding Roti Bakar ni, weolss baru balik dari Genting. Walaupun x dpt nak main outdoor masa kat sana sbb ujan tapi penat berjalan2 lam tu pun agak terasa gak. Selalu klu time free, byk masa namun kalo penyakit M dtg, ape pun tak boleyyyyyyyy :p


Sampai2 umh tu tetiba rasa nak wat pencuci mulut, letak henbeg terus g dapur. Tgk ade roti yg x makan lagi, terus setat main masak2. Alah campak2 jer.. kebetulan ade bahan2 lam esbok. Klu time xde bahan, nak wat lempeng susu pun x bleh sbb stok tepung gandum xde lam umh. ahhhcane tu..??? hahaha

Ari tu ade member, Rose & Sue rikues kat FB nak serepi puding ni. Senang jer nak buat, campak2 jer mane bahan yg ade. name pun x pro bab2 masak ni kan...heheheh


Bahan-Bahan:

1) 1 bungkus Roti Gardenia - brand lain pun tarak halllll punyer lah..asal boleh jer..
2) 1 tin susu cair
3) 3 sudu makan butter - dicairkan
4) 3-4 sudu gula pasir
5) Telur ayam 2 biji - telur masin or telur kristal adalah dilarang sama sekali. *lawak ler tuu konon??*
6) 1 sudu kecik serbuk kulit kayu manis - klu xde, x yah letak pun xpe.. x wajib
7) segenggam kismis - segenggam korang, bukan segenggam baby ok?
8- Loyang saiz 8"x8"utk membakar - x de loyang, mcm mana nak bakar kan..?? hahah
9- 1 sudu kecil Perisa vanilla - nak buang bau hanyir telur
10- Air kosong setengah tin

Cara Membuat:
1) Loyang sapu butter sikit supaya x melekat time membakar. 

2) Cairkan butter, masuk gula, susu cair dan air kosong sampai sebati. Masuk serbuk kulit kayu manis, telur ayam 2 bijik & perisa vanila. Kacau lagi sebati-bati (sebab tadi dah SEbati, klu 2x kacau sebati, jadi seBATI-BATI. OK x lawak pun!* :p

3) Roti tu koyakkan2. Klu x nak koyak, mcm tu jer pun xpe. Celup roti dlm adunan tadi. Pastu susunkan lam loyang. dah siap 1 layer, tabur kismis ikut suka hati. Menabur pasir or menabur bunga manggar adalah dilarang sama sekali. Buat lapisan yang sama sampai abis & last sekali tabur lg kismis. Jgn lupa tabur sikit serbuk kulit kayu manis kalau nak. 

4) Bakar selama 40-50min dengan suhu 180'-190' darjah selsius (x jumpa simbol "selsius" tu) huawawa

5) Dah masak, sejukkan lam esbok. Klu nak makan panas2 pun xpe. Tapi masa proses pembakaran tu, puding tu akan menggelembung sedikit, tak yah nak panik sangat. Normal ler tu. Kulit klu kne air panas pun menggelembung gak kan..??? hahaha


Cara membuat sos kastard (klu nak makan ngan sos la, makan begitu saja pun enak juga. - dah mcm iklan Gardenia) 


Bahan2 Sos Kastard:
1) 1 Sudu makan butter
2) 1 tin susu cair campur dengan 1/2 tin air
3) 3 sudu tepung kastad
4) Gula pasir secukup rasa - x mo manis sangat nnt kne putongg kaki :p

*bahan2 atas ni masakkan atas api sederhana, kacau sampai sederhana pekat. Klu pekat sangat, nnt jadik Dodol Kastard pulak..huawawawa. Pastu tuang ler atas puding tadi. 

* psttttttttttt : resepi adalah hasil dari ingat2 lupa saya masa blog walking dolu2. Kalau nak tgk yg asli punye resepi, blh tanye angkel gugel jer.. ehehehe

  

Ni ler hasil puding yang saya campak2 jer  pas balik dari Genting hari tu. Masak dlm kelam kabut sbb nak berkejar g epot pulak pastu jumpa anak sedara, Fiza yg baru sampai dari Sibu sblm dia g Penang plak petang esoknyer utk sambung Master. 



gambar puding ditabur2 skit ngan serbuk kulit kayu manis sblm dibakar


Gambar selepas sesi pembakaran xde. Masak jer terus potong2 & tapaukan utk anak sedara. Mmg kelam kabut sbb incek hubby dah siap2 setat enjin keta sedangkan weolss baru terhegeh2 nak mandi. Berfeluh2 masak woo..pas masak2 kompem kne clearkan barang2 kat dapur dulu. haha..

Dalam masa bersiap2 tu, Fiza siap msg lagi tanye dah kuar umh ke belum... siap bgtau dah kebulur sbb sampai epot kul 9pm dari Sibu, weolsss plak kul 11pm++ baru sampai epot utk jumpa dia. Mmg x sempat la nak snap2 gambar mekanan cam i'olsss biasa buat sblm makan selain dari baca doa makan tu. heheheh


Weolsss @ LCCT - ehhh dah terang2 auto caption kat gambar lagi mau taip..?? 
ape daaaaaaa..!! hahah
Yg tudung merah tu ler Fiza & yg tudung pink kelabu tu Fadzlin. heheh ;) 
*saje nak pomot* 


Tu jer laa resepi yg i'olsss x pro bab2 masakan ni bleh sharekan. sekian, time kasih..babaii..!! haha



❤ SPAGHETTI DAGING AYAM ❤




Kembali membeloggkan diri...hehehe.. Lepas operasi berperang & memburu Bang T settle wlupun x sepenuhnya, skrg dapurku ahirnya berasap setelah sekian lama.


Dapur dah lame x berasap dari masa saya mula2 demam on off yg 3 mggu tu, sampai la masuk wad 10 hari, pastu kuar wad, pastu mc 40 hari. Mmg x larat nak masak. Bila dah makin sihat, dah boleh nak masak tapi terpaksa plakkk berperang ngan Bang T. Abis semua barang2 kat dapur dia kacau. Bawang2, ubi kentang abis berlubang2. Pastu bekas2 garam aji sume, dia wat tempat bertenggek. So sangat2 la menyakitkan hati, sebelum kitorg kne bunuh ngan kencing tikus dorg, saya bubarkan selongkar semua barang2 kat dapur, bawak masuk & dlm masa yg sama pasang perangkap. Dapat laa 2 ekor. 

So, bila dah try lagi umpan dorang & nampak mcm keadaan sedikit aman, saya pun dah bersihkan dapur ape sume...baru boleh main masak2 balik. So menu pertama ialah menu yg biasa buat nyerpun iaitu Spaghetti  Ayam. Yiekkkceli ni pestaim saya buat guna ayam sbb biasanya guna daging lembu tp puas pegi cari daging lembu kat kedai, xde lahh plak. So, belasah jer laa.

Saya campak2 jer ape bahan yg ade kat umh. Just beli bahan2 asas dia jer.. hehehe

nampak x..?? nampak x..?? tuu... pinggan percuma ubat gigi Darlie, 
koleksi jaman muda dolu2 time umh bujang.. hahahah


Bahan-Bahan: 
1- 1 bungkus daging ayam / lembu - klu daging lembu, bersihkan /cuci bwh aliran air paip dulu utk buang darah. toskan
2- 1 bungkus spaghetti - bubuh minyak sikit dlm air rebusan & masak sampai empuk, lepas tu toskan.
3- 5 biji bawang putih - tumbuk atau cincang ikut sesuka hati
4- 1 biji bawang besar - potong dadu
5- 1 batang lobak/carrot - potong dadu
6- 1 tin cendawan butang - potong nipis
7- 3 sudu makan cili boh
8- 1 botol sos Prego
9- 1 tin kecik tomato puree
10- minyak utk menumis
11- garam/aji - sesuka hati
12- 1 sudu rempah oregano - klu nakkk
13- lada Benggala 3 warna - klu nakkk
14- olive yg dlm botol tu- klu nak

Cara memasak:
1) Tumis bawang putih, cili boh sampai naik minyak. 
2) Masukkan daging. Tumis sampai masak.
3) Masuk sos prego, tomato puree, sedikit air & biar daging empuk seketika. 
4) Masukkan bawang besar, lada benggala 3 warna, olive, cendawan butang, lobak & garam /aji.
5) Dah masak, masukkan / tabur rempah oregano & gaul rata. Sedia utk dimakan ;)

Selamat mencubaa.. babaiiiiiiiiiiiiiiii ;) 


Thursday, 7 February 2013

❤ ENTRY SEMALAM, PUBLISH ARI NI..HAHAHAH..!!❤





Assalam... ari ni baru masuk keje.. semalam MC 1 hari. cakit puyutt.. Masuk2 keje kne sambung balik keje yg x abis. nak abiskan utang keje mggu ni gak. x suke tol tgk keje tangguh2, bersepah jer atas meja. 




Stressss....!! dari pagi sampai thari ngadap keje.. so, tingat blog yg dah lame x update. So berenti kejap.. update.. nnt nak update gambar anak2 bulus.. tapi layan gambar meja bersepah dulu..




psttttttttt: nnt nak mintak meja baru kat bos. meja miting. senang nak susun2 paper, dokumen sepanjang meja tu sbb meja ni dah x cukup. 


tamakkkkkkkkkkk..!! over kau semah..!! hahaha








pstttttttttttttttttttttt : ini entry semalam tp hari ni baru nak publish sbb semalam blog poblem kot..? x leh nak save, x leh nak draft x leh nak publishhh huwaaarrrghhhh..!!! 

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...