TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Wednesday, 21 December 2016

DAPUR JULIE : TERUNG BAKAR AIR ASAM

 
 
 
 
26.10.2016 | Tarikh gambar. Punya laaaa lama gambar tu jadik pekasam lam hp. hihi. Resepi ni dari incek hubby. Tak tau mana dia dapat / belajar. Saya buat pun dia yang bagitau step by step. Mana laa ingat dulu2 pernah buat tp tuuuu tahun bila. Ingatan dah lemah..banyak makan semut..hihi..

Tak mo taip panjang2, so terus semak resepi:
TERUNG BAKAR AIR ASAM 
Oleh : masak by Julie (resepi oleh En. Hubby)  apa yang penting, KERJASAMA..!! :p


Bahan-Bahan:
 1) 6 biji terung sederhana besar - dibersihkan
2) 3-4 biji telur - rebus setengah masak
3) 3-4 tangkai cili hijau - dihiris halus
4) 10 tangkai cili padi (hijau/merah) - dihiris halus
5) 2 sudu makan Ekstrak asam jawa Adabi
6) 1 labu bawang besar / holland - dipotong dadu
7) Garam, gula dan perisa secukupnya
8) Sedikit belacan - dibakar sekejap
Cara Menyediakan Terung: 
1) Bakar terung tadi dalam frying / magic pan sampai masak/lembut
2) Belah dua dan susun dalam pinggan. Ketepikan.

Cara Menyediakan Air Asam:
1) Lenyekkan belacan yang dibakar tadi dalam bekas/mangkuk. Campur asam jawa ekstrak + cili padi + cili hijau + bawang besar.
2) Masukkan garam, perisa & gula secukup rasa. 

Cara Menghidang:
1) Cicah terung tadi dalam air asam jawa yang dah dimasukkan telur setengah masak (tak payah kacau); atau
2) Tuang air asam jawa tadi atas terung bakar dan pecah telur di atasnya.
Ikut laaa nak cara mana makan tu janji selamat masuk perut.. hihih..
 
 
 












Air Asam

Thursday, 15 December 2016

SKOLIOSIS : PEMBEDAHAN TULANG BELAKANG NINI @ NURSYAMIMI SYARIZAN

 
 
 
 
 
Gambar lama, tahun 2015 kalau tak silap
Hari ni Nini @ Nursyamimi Syarizan (anak sedara) operate tulang belakang. Call abang no.5, dia cakap semalam dah warded. Pagi tadi kul 8.00 masuk OT. Masa call tadi belum keluar lagi dari OT. Cite pasal penyakit Nini dan Nani tadi..ada jugak google pasal tu. Nama penyakit tu  [SKOLIOSIS]

Punca sebenar dia tak diketahui tapi boleh baca info kat link di atas tu. Mula2 tu dikaitkan dengan macam bebanan beg sekolah yang berat. Bila dengar macam tu, terfikir jugak..kitorg masa sekolah dulu (tahun 80-an) lagi berkilo2 berat beg bawak. Bukan naik bas g sekolah..tapi jalan kaki. Sekolah kat kampung tengah.. rumah kitorg kat kampung hilir. Memang hari2 menapak dalam 40-45 minit jugak la. Dah masuk darjah 5-6 baru selesa sikit. Dah pandai naik basikal. So xde dah terasa bebanan tu.
Mungkin jugak zaman sekarang ni macam2 jenis penyakit baru muncul. Contohnya ekzema dan asma..dulu2 jarang dengar..tp sekarang ni penyakit tu dah jadi penyakit biasa yang banyak dihidapi kebanyakkan kanak2.

credit to http://www.mmgazette.com/scoliosis

Macam mana boleh kesan penyakit ni? Abang cakap dia perasan bila Nani (si kakak) mula2 kena dulu, nampak tulang bahunya senget dan bengkok di belakang. Bila bawak ke doktor, doktor sahkan kene Skoliosis. Lepas tu si Nini terjadi benda yang sama. Lagi nampak ketara bila si Nini berjalan, posisi dia macam mendada. Tulang berbentuk "S". Bawak gi check, pun sama Skoliosis. Harap si adik, Nana (no.4) dan adik bungsu, Danial tak berlaku benda yang sama. Syukur jugak sebab kakak ipar keje gomen (Hosp Kuching) dan operation pun dibuat di Hospital Kuching jugak. So dekat laa nak menjaga or jenguk2 dia. Imagine kalau bukan keje gomen dan x de kemudahan perubatan, jenuh jugak tu nak bayar sendiri kalau 2 orang kene selang setahun serentak. huhuhu


Semoga selamat hendaknya. Tahun lepas kakak dia, Nani @ Nurhamimi Hamizan pun operate yang sama jugak. Terkejut jugak dengar sebab tak penah lagi ade kes operate camtu dalam famili kitorg. Bila tanya abang, dia cakap kebanyakkan ade kes kawan2 sekolah mcm tu jugak. 

Zaman makin berubah..penyakit pulak dah pelbagai. Semoga kita sentiasa dilindungi dan sihat2 hendaknya. Amin2..







Thursday, 8 December 2016

BIRTHDAY : 8 DISEMBER 2016 | SELAMAT MELAHIRKANKU KE DUNIA, MAK!

 
 
 


Syurga yang ku rindu.

Ya Allah
jika dia punya hajat dan permintaan, kabulkan permintaannya ya Allah.
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim,
Ampunkan seorang wanita yang pernah ku tumpangi rahimnya, 9 bulan - 10 hari lamanya
wanita ini telah melahirkan kami 
7 beradik
hingga koyak isinya, Ya Allah
luka kulitnya, Ya Allah
tumpah darahnya, Ya Allah
bercucuran air mata menahan sakit derita, Ya Allah
itulah dia, ibuku, Ya Allah

Demi keberkatan Al-Quran yang sering kami bacakan, ampunkan ibuku Ya Allah
Ampunkan ibuku yang tidak pernah kenyang makan minumnya demi mengenyangkan kami,
Ampunkan ibuku yang tidak pernah lena tidurnya kerana menyenyakkan tiduran kami,
Ampunkan ibuku yang tidak pernah berkisah langsung dengan sihat sakitnya kerana menjaga kebajikan kami,

Ampunkan ibuku,
mulia sungguh dirinya,
sudi mencuci najis dan kotoran kami, Ya Allah.
tidak pernah pulak dia mengungkit dan merungut Ya Allah,
Ampunkan ibuku yang tangan lembutnya sering mengusap rambut wajah kami, Ya Allah.

hari ini wajahnya nampak urat-urat tua yang memamah dirinya, Ya Allah.
Ampunkan ibuku dan berilah waktu untuk aku menjadi anak yang terbaik untuk dirinya Ya Allah.

Selamat melahirkanku ke dunia, 36 tahun yang lepas, ibu kesayanganku.
Terima kasih kerana begitu banyak derita, pengorbanan dan kesusahan yang ibuku tempuhi demi kami sekeluarga.
Terima kasih kerana sabar dan setia dengan karenah kami anak-anak.

Semoga dipanjangkan umur ini, dan umurmu, ibuku..
Supaya kita bersatu dalam syurga firdausi.. 
Amin2

eena sayang mak.
lillahitaala
8.12.2016
6.16pm

Tuesday, 1 November 2016

IKAN BILIS SABAH, MAKANAN CLEANER?

 
 
*kisah 2 tahun lepas. skrip dialog asal dalam bahasa Melayu Sarawak tp ditranslet ke Bhs Melayu standard
 
ALONG : apa benda dlm beg ko tu, Na..? Kang tinggal sini, selamatttttttttt (sambil  bergurau & gelak2 tengok beg guni saya yang nyaris tertinggal kat rumah dorang)

SAYA : Alah..xde benda la long...stok ikan bilis Sabah nak bg mak... aritu kawan pos dari Sabah. Fresh2 bilisnya... banyak lak tuuuuu.. jarang beli ikan bilis kalau kat Putrajaya..kecuali stok betul2 dah xde or jumpa yg ok..beli jgk la.... *sengih2*
 
ALONG : Along pun suka ikan bilis Sabah...fresh..bersih.. tak masin sangat. kalau gi Sabah or member2 gi Sabah.. berkilo2 pesan dari dorang. 

SAYA: Tu laaa long... memang suka sangat bilis Sabah nih... buat cucur bilis.. kalau bilis yang halus2 tu, campak jer dlm nasik goreng. Takyah tumbuk2 dah... kejap jer stok bilis abis..hehehe
 
PEREMPUAN LINDUNGAN KAABAH : akak tak makan bilis Sabah tu... suka ikan bilis pangkor. Lagi elokkk... mata biru..lagi freshhhh.. kalau bilis Sabah tu untuk cleaner makan jer,  akak bagi2 jer buat cleaner kat opis .. nanti akak bagi kau Bilis Pangkor..

Gulpppp!! Saya pandang Along...sengih..along pandang saya..senyum2.. terkejut sebenarnya. Masih tak hilang lagi sikap riak dlm diri Perempuan Lindungan Kaabah tersebut. Dari dulu sampai laa sekarang. Bercakap, memang tak pernah merendah diri... sentiasa melangit... bangga... riakk.. tak lekang "its all about moneyyyy". Yang betul, sempurna, berduit, dia sorangg jer.  org lain sentiasa kekurangan..

Kadang2, kaya mana sekalipun, andai tutur kata kita sentiasa mengguris hati orang sekeliling.. mengungkit setiap kebaikan yg pernah dibuat...buat orang lain terasa.. hidup kita takkan dipandang mulia.. malah orang menyampahhhhh..

 

Balik rumah kat Malihah, saya mintak anak sedara snap gambar ni. Ikan bilis pemberian perempuan lindungan kaabah tersebut. Alhamdulillah...rezeki, itu saya tak nafikan walaupun stok IKAN BILIS SABAH saya bawak untuk mak tu dah lebih dari cukup.. nak saya bandingkan bilis yang dia bagi dengan bilis yang kawan kirim dari Sabah?

Bilis Pangkor yang dia bagi - agak hancur, warna dah kekuningan. sedikit berhabuk2, Cam dah agak lama.
Bilis Sabah yang kawan bagi - fresh, putih, bersih & tak berapa masin.

Tapi saya makan kedua2nya. Tak memilih.

Mak ajar makan apa yang ada. Tu pun rezeki. Apa yang orang bagi, bersyukur. Kalau tak suka, diam. Tak nak makan, bagi orang yang nak makan. Jangan cakap apa2. Cuma, janganlaa hanya kerana kita tak makan makanan yang orang lain makan, kita nak rendah2kan standard makanan tersebut... Kalau orang lain makan makanan mahal, kita tak mampu nak makan, kita senyap. Jangan meminta2. Rezeki dorang dapat makan mewah2, kat restoran mahal2.

Kalau orang lain makan makanan murah2, janganlah dihina... tak semua orang bergaji besar, dpt bonus 2-3 bulan yg boleh buat down payment rumah cam kita ehhh perempuan lindungan kaabah tu cakap... ada lagi insan-insan yang kekurangan... berjuang demi kelangsungan hidup..berhempas pulas mengisi tembolok anak bini yang setia menanti kat rumah. 

Betul kata orang

tiada harta, itu ujian.

banyak harta, juga ujian.

ujian sejauh mana kita mensyukuri dengan nikmat.
atau dengan harta tersebut kita riak membangga diri.





p/s: kecik2 dulu  biasa makan nasik kosong panas2 arwah ayah gaul dengan Marjerin, lawan plak dengan ikan kering kurang masin, mmg terangkat. Nikmat tu Allah jer yang tau. Rasa cam dapat makan nasik ayam jer walaupun kecik2 dulu tak pernah makan pun nasik ayam. Ayam pun susah nak makan tauuu...  Menambah2 nasik. Alhamdulillah. Arwah ayah & mak ajar anak2 makan apa yang ada, dah biasa hidup susah. Campak kat mana2, boleh lagi hidup makan ala kadar. Insyaallah. Mak saya kalau tak selera makan, layan nasik putih tuang air teh o panas2 makan ngan bilis mentah pun ade sorang makcik terkejut tengok.. hihihi..



 

Friday, 7 October 2016

RESEPI : ASAM REBUS UDANG GALAH


Tekak teringin sangat nak makan udang galah masak asam rebus. Tapi asyik malas nak pegi pasar. So minggu lepas pergi Pasar Tani Putrajaya terjumpa udang ni. sekilo RM39 kalau tak silap tp cakap kat abang tu nak sikit jer. Tapi sebab dah nak tutup kedai & nak habiskan udang tu, abg tu ckp sekilo dia kasik RM35 jer. Terus gelap mata amek sekilo. hahahaha..!! Tapi balik rumah tu tak masak terus. Tau jer laa kalo pegi Pasar Tani, menu dinner pun pasar tani jugak ler.  

So, (5/10) Rabu lepas balik keje tu terus bersihkan udang. Masak cara paling senang, paling simple yang orang tak pandai masak pun bleh buat. Ni biasa arwah ayah masa udang cara gini. Buat kuah banyak2, kenyang hirup kuah jer, lawan plak dengan nasik panas..dahh.. takyah gaduh2 takde lauk lain..hehehe.. Kebanyakkan family bangsa Melanau (especially family weolss) jarang makan santan2. Biasanya rebus2 gini jer.


RESEPI:

1) Udang setengah kg - dipotong/gunting bahagian tajam & buang tempat poo dia
2) 4 ulas bawang merah /  bawang besar - hiris nipis
3) 3 ulas bawang putih - hiris
4) 10 tangkai cili padi - belah hujung jer *ikut kepedasan nak banyak mana
5) 3 tangkai serai - dititik / ketuk
6) 3 keping asam keping
7) Sedikit hirisan halia - optional
8) garam aji secukup rasa

CARA:
 
1) Rebus air bersama bawang merah, bawang putih, cili, serai & asam keping sampai mendidih (saya suka rebus lama sikit nak bg bhn2 sebati)

2) Masukkan udang yg dah dibersihkan tadi.

3) Masuk garam & aji secukup rasa (jangan lupa keluarkan asam keping takut masam sangat) 

4) Siappppppppppppppp hhihiih


 




 setengah kg tu sekali hadap jer. Ratah2. hehehe



.

Tuesday, 13 September 2016

KISAH MALAM MERDEKA : PITAM & JATUH DI KEDAI MAKAN

 
 
 

30 OGOS 2016 | SELASA 9.30 MALAM
Lepas Maghrib, saya ngan incek hubby keluar gi Bangi. Konon nak cari lemari kecik kat Tesco Bandar Puteri Bangi yang baru bukak tu untuk projek DIY rak kat yard. Sampai2 sana, rak xde pilihan pun. Lepas beli jajan2, kitorang balik singgah makan kat Seksyen 7, BB Bangi. Dah lama teringin nak pekena ikan singgah kat Restoran Belauk tu. So far situ yg mmg sedap, cukup rasa. Dah imagine pekena singgang (kuah lebih) + ulam2.


9.30pm | sampai kedai, order & menikmati singgang ikan yang mabeles dengan berseleranya. Siap ada pakej ulam petai & timun plussssssssssss budu. Makan memang berselera time tu sebab seharian tak makan nasik. Memandangkan hari tu incek hubby OT, so saya memang tak masak. Plus tak de selera nak makan plussssssss dapat berita paklong ninggal malam sebelumnya..memang rasa down giler bila kematian ahli keluarga dan kita tak dpt balik utk kali terakhir..sobs..sobs..sobbss... So petang sblm keluar tu saya just jamah tapai pulut jer. So malam tu bila dpt nasik + singgang memang makan berselera laa tak pandang kiri kanan.

Dah sudah makan, lepas basuh tangan saya tiba-tiba rasa tak selesa. Rasa loya. Rasa cam pening-pening berpinar. Saya cepat2 pergi kat incek hubby kat meja makan tu, saya cakap kat dia cepat2 gi pergi bayar, rasa nak muntah..pening. Dia suruh saya duduk dulu, pastu dia pergi bayar. Masa menunggu dia nak membayar tu ibarat cam menunggu sampai setengah jam.. saya dah berpeluh-peluh. Rasa nak muntah. Sempat lagi berfikir, kalau boleh tak nak muntah sebab sayang baru lepas makan sedap2. huhuhu..tp dalam masa yang sama, kalau tak muntah, kang dah on the way balik nak muntah lagi laa haru....kompem tak sempat berhenti klu tgh2 highway.

Lepas dah tak boleh tahan sangat, saya cepat-cepat pergi singki luar restoran. Terus muntah. Abis isi perut keluar semua. Masa tu saya dah memang berpeluh-peluh dah. Pastu incek hubby sampai, dia urut-urut belakang saya. Lepas muntah saya cakap saya nak pitam. Terus dia pimpin ke kereta tapi dah tak larat sangat sebab saya rasa kaki dah lembik. Nampak jer kerusi tepi restoran tu, saya landing duduk. Takut jatuh sebenarnya. Nasib baik incek hubby sempat peluk/pegang. Saya rasa gelap. Setakat yang tu jer saya ingat.

Lepas saya pitam tu, incek hubby pimpin pergi ke kereta bila dia tengok saya cam dah sedar. Kereta parking sebelah restoran tu jer, depan klinik..rupanya on the way nak ke kereta, tiba2 saya collapse. Jatuh terduduk kat situ tak sempat incek hubby peluk sebab dia ingatkan saya dah blh jalan slow2. Beberapa minit jugak laa tunggu saya sedar. Jatuh betul-betul depan klinik. Incek hubby cakap ade orang tanya-tanya kenapa..apa jadik. dia just ckp saya pitam.

Lepas sedar, dalam mamai-mamai tu saya dengar sora incek hubby ajak masuk kereta. Dia pimpin ke kereta, turunkan seat dan baringkan saya kat seat driver. Lepas tu saya tak sedar sangat apa jadik. Sedar-sedar dengar sora incek hubby panggil-panggil saya. Dia suruh saya baring dulu sampai ok. Dah agak2 rasa ok, saya rasa nak muntah dan perut memulas tetiba. Saya cakap nak gi toilet, so incek hubby ajak gi Petronas tapi saya mintak nak tumpang tandas klinik As-Salam depan tempat parking tu jer.

Kitorang masuk klinik, incek hubby suruh saya duduk dulu, pastu dia gi kaunter ckp nak tumpang toilet, wife saya jatuh pitam. Pasti staff situ tanya nak guna wheelchair tak, incek hubby ckp tak perlu. So dia pimpin sampai ke toilet. Masuk toilet, dia cakap tak yah kunci. Kang jatuh balik, jadik hal plak nak bukak pintu.Dalam toilet rasa pening2 balik, nak muntah tapi takde mende nak keluar dah. Dah abis muntah kat kedai makan tadi. Asben plak kejap2 bukak pintu toilet bila dengar saya senyap.

Pas keluar dari toilet, incek hubby pegang pegi ke kereta. Terus gi Klinik Famili depan Restoran Red Wok tu, tapi klinik tu plak tutup. Pegi Az-Zahrah Bangi (yang lama), sampai sana, dorg cakap kalau panel kene pegi ke Az-Zahrah baru kat Gandaria tu. Pegi plak ke situ. Dah masuk dalam, saya duduk dan incek hubby gi kaunter. Guard situ tanya kenapa, sakit apa.. incek hubby cakap wife pitam & jatuh. Pastu staff kat kaunter cakap patient tengah ramai, doc plak ade sorang jer. So dia suggest gi hospital plak. Aduyaiiiiiiiiii..

Pastu kitorg keluar dari situ & decide nak gi Hospital Putrajaya. OTW masuk Putrajaya, tiba2 dengar incek hubby cakap "..alamakkkk..traffic jam ler, yang..". Saya tak tengok jalan sebab baring kat seat. Tak larat nak duduk. Agaknya ramai orang nak tengok bungapi countdown merdeka malam tu. last2 saya cakap kat incek hubby, kita balik rumah jer la. Tak larat nak duduk berjam2 kat Hospital Putrajaya tu dengan badan lemah camtu.

Sampai kat rumah, terus baring2 dlm bilik. Terasa tetiba lapar (sebab makanan tadi abis dimuntahkan). So request kat incek hubby nak makan roti sapu butter jer buat alas perut. Lepas makan, rehat2, baru rasa lega. Bangun mandi nak bagi badan segar, pastu time nak check bp, time tu lak alat tu abis bateri.

So malam tu tak leh nak check sama ada bp tinggi sangat or tetiba low. -_-

2 Sept. 2016 (Jumaat) | 3 hari lepas kejadian, balik keje tu saya gi klinik sebab rasa tak selesa dan sakit pinggang. Masa kat opis tu ade wassap kat incek hubby ajak dia g klinik petang tu..dia tanya kenapa.. saya cakap pinggang rasa sakit. Time tuu laaa baru saya tau kejadian saya collapse depan klinik tu. Saya tak tau langsung pun pasal tu.. sebab yang saya last ingat, saya pitam / tetiba lembik kaki dan sempat landing kat kerusi makan sebelah. Incek hubby sempat peluk, takut saya takut jatuh lg sebab tak stabil. So ingatkan takde ler scene jatuh pitam berulang lagi cam tahun 2012 tu. kat klinik, doc check & tekan tulang belakang. Saya tak rasa sakit kat tulang2 tapi sakit lebih kepada cam berdenyut2 kat pinggang. Doc cakap maybe otot or saraf effect dari collapse tu dan jugak trauma. If tak ok jugak dalam 4-5 hari, kene datang balik baru dorang bagi surat refer ke hosp utk check balik.

Hari ni, 13 September 2016 (Jumaat) | masih lagi rasa sakit dan tak selesa kat bahagian pinggang. Pergi lagi sekali ke klinik tp klinik yang lain, doc cuma amik history sakit jer... sebab 1st time g klinik tu..Kalau seminggu ni tak ok jugak, rasanya kene berurut la dulu kot...

Apa2pun bersyukur sebab tak sambut merdeka dalam hospital. huhu..



SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA 2016


Assalammualaikum.

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2016. Alhamdulillah tahun ni sambut raya haji di rumah sendiri di PR1MA, Putrajaya (tahun lepas masih ulang alik Kajang-Putrajaya) uruskan pindah rumah. Tak de plan balik mana2 pun sebab kekangan cuti. Cuti dah nyawa2 ikan, so kene save untuk konvo anak sedara yg keje pharmacist bulan 10 nanti kat Perak dan kenduri kawin kakaknyer plak bulan 12 nanti.

Sebenarnya raya korban tahun ni takde plan nak masak special2 pun..sebab dok berdua jer. Tapi last minit incek hubby request masak rendang ayam ngan kari daging. Nasi impit plak masa beli barang dapur kat Tesco baru terfikir nak beli. Kalau tak, masak nasik putih jer dah cukup. Senang nak panaskan. 

Sehari sebelum tu plak anak sedara yang keje kat Penjara Kajang tu cakap nak datang beraya kat rumah. So malam sebelum raya tu la masak2 ngan dia. Sebab kitorang petang tu pergi Nilai 3 dan balik pun dah agak lewat (singgah pulak klinik sebab incek hubby bersin teruk - allergic) so sampai rumahnya dalam kul 9.30 pm jugak la. Sampai rumah rehat2 dulu sebab saya sakit belakang. Anak sedara plak malam tu agak lewat sampai, so dekat ku 12 tengah malam jugak la start bertugas kat dapur dan alhamdulillah siap masak termasuk kemas2 dapur dekat kul 2.30am!!  Phewwwwwwwwww..!! :') 

 
sesimple menu : Rendang Ayam | Kari Daging | Nasi Impit & Nasi Putih (takde dalam gambar)


Memandangkan petang raya takde plan gi mane2, incek hubby ajak gi Nilai 3. Hari sebelumnya pun dah pergi Nilai 3 berdua ngan incek hubby beli besi 8 kaki panjang untuk projek DIY bilik baju tapi kene datang balik sebab nak beli besi lagi tp ukuran 4 kaki panjang, ni untuk projek DIY tempat gantung tola plakk.  Sekarang ni tola gantung kat rak biasa (rendah) tu tp cam kotor plak meleret2 kat lantai. Lantai kadang2 tak sapu, cepat jer berhabuknyer (sebelah perumahan tgh buat apartment PPA1M). Rumah memang bukak tingkap & sliding door sebab rasa rimas jer terkurung 24j.


wefie sebelum gerak ke Nilai 3;)



how time flies.. anak2 sedara lagi tinggi dari maksu dorg  ^___^


  Bulan 10 nanti dak neh nak konvo kat Perak, sedihnya arwah kakak tak sempat nak tgk :'(


Memandangkan hari tu kedai kat Nilai 3 banyak tutup, so kitorg tak lama pun kat sana. Sebelum balik tu, secara tak sengaja terbeli plak karpet tapi saiz kecik untuk letak hujung katil. RM25 jerrrrrrrrrr..hihi..

Gerak balik dekat kul 6pm jugak. On the way balik tu jumpa orang jual lemang tepi jalan. Terus mintak incek hubby beli sebatang. Nak cukupkan syarat raya korban @ haji kononnya. Alhamdulillah, lemang sedap, pekena lak dengan rendang. memang pasangan romeo & juliet. hihihiii


 muka hepi dpt lemang tp frust sebab terlepas gerai jual duyan :'(


BEBUNGA : SELAMAT BERTUGAS DI TEMPAT BARU, ZILA!


9.9.2016 (Jumaat) | Last day Zila, opismet aka geng Bebunga kat Seksyen kitorang. Baru2 ni dorg dlm 5 org dapat surat tukar atau dalam erti kata lain, penstrukturan semula pegawai2 dari JKR (lebih kurang gitu la). So Seksyen kitorg dah makin berkurangan. Hari tu 3 orang keluar sebab naik pangkat, so yang baru ni plak 5 orang dalam tindakan nak melapor diri (ada yang dah melapor diri jugak tapi tangguh) sebab bos mintak penahanan dorang dari keluar dari seksyen ini atas sebab kekangan tugas2 yang agak mendesak. 2-3 orang masih lagi pending....

Hari tu petang zila tak masuk pejabat sebab hantar anaknya gi klinik, so ingatkan dah tak jumpa hari dah last day sbb dah lewat petang tapi dalam 6.30pm baru dia masuk opis balik sebab nak kemas2 barang. Datang dengan anak2, si Irfan dan si kecik, Dahlia yang dah start kene chickenpox...sian Dahlia.. semoga cepat sembuh yer Dahlia cayanggg.

Bila semakan ramai yang keluar dari seksyen sekarang ni, makin terasa sunyi.. walaupun tak lama dengan dorang ni (dorang masuk lapor diri opis kitorg thn 2014) tapi terasa pemergian dorang. 

Zila ni geng sembang2, cite semua topik boleh masuk. Selama saya kenal dia, dia seorang yang sangat cool, lemah lembut dan jarang tengok dia moody..hihi.. memang baik orangnyer... rasa selesa selama berkawan dengan dia.. satu opis...geng sarapan pagi kat meja belakang walaupun saya bukanlah hari2 join dorang sebab masuk 8.30am.

Dia jugak geng shopping shawl tiap kali jualan Puspanita kat opis. So lepas ni xde ler geng nak belek shawl lama2... Terasa kesedihan perpisahan tu tapi nasib baik penempatan baru dia masih lagi dalam Putrajaya..so boleh lagi nak lunch ari jemat join aktiviti bebunga. hhhhihi

Petang tu jumpa kejap jer ngan Zila.. asben dah otw nak jemput balik.. sempat la wefie & bergambar bertiga dengan si kecik Dahlia. Yang tukar snap gambar, abang Dahlia, si Irfan.. nasib baik gambar menjadik.. TQ Irfannn... .ehehehehe




Buat Zila..
Akak doakan semoga zila sukses di tempat baru, semoga berkhidmat penuh dedikasi dan insyaallah perpindahan ni pasti ada hikmahnya. Segala salah silap, gurau2 sama ada sengaja atau tak, harap dimaafkan... Mintak halal makan minum jugak kalau ada.. 

Semoga persahabatan kita dengan [Kak Mast], [Mama Aqief] dan geng2 bunga yang lain berkekalan sampai ke akhir hayat..amin



TQ to photographer cilik, Si Irfan..xde dalam gambar..hihi
 
si Kecik Dahlia... comeyyy betul mek nih..putih gebusss.. :)
  


Friday, 9 September 2016

BEBUNGA : FRIDAY LUNCH @ RUMAH KAK MAST 2.9.2016)


2 September 2016 (Jumaat) | Aktiviti Bebunga minggu lepas, memenuhi undangan aktiviti menternak lelemaksss di Istana Kak Mast Di BB Bangi.


        
dah readyyy untuk dibahammmm aummm





Menu memang mabelesssssssssssssss. Ade:
1) Udang Goreng Telur Masin
2) Asam Pedas Ikan Merah
3) Siakap Sweet & Sour
4) Kailan Goreng Ikan Masin
5) Buah Tembikai
6) Sup Tulang (takde dalam gambar sebab tangan dah berminyak2 dengan udang hahah)
7) Budu + Cili Padi

Pencuci Mulut:
1) Puding Koktel
2) Puding Caramel (mabelesssssssssss sebab resepinya guna whipping cream & susu segar pastu dibakar kejap) 
3) Raja Segala Buah, Duyannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn,,!!! :p
 

Puding Koktel & Puding Caramel yang mabelesssssss
 

 Sedapppppppppp... menambah2 weolsss. TQ Kak Mast!! Semoga dimurahkan rezekimu dan jangan serik jemput kami lagi..  kami x kisah Kak Mast masak ape pun..semua bedalllll... hahaha


theyolsss, Tuan Rumah yag baju hijau tu la...hehehe
Kemain Zila posing ekk.. arini (9.9.2016) last day dia kat opis kitorg :'(
 


 
 Jack @ Zakiah & Me.. xde dah jiran sebelah meja nak sembang2


 Aktiviti lepas makan... Acara wajib...wefie...selfie..bla..bla  haha

 




 Opsss... berkenan wing chair kak Mast tu tauuu! hahaha




Lepas kongkerrr ruang tamu kedua, pastu kat ruang tamu pertama plakkk... bergambar guna timer jer la. Nasib tak jatuh iolss lari2 setting camera kat hp.. haha




 


 Acara last, menikmati duyan kat luar rumah..hahahah


Tq zana (tudung purple)..yg tukang bukak duyan..kami ni keje menikmati melantak jer.. hehehe 
Zana pun tgh tunggu surat nak tukar keluar dah..sama cam zila yg tudung pink kanan tu... sobs..sobss..makin kurang ahli bebunga pasnih..








Alhamdulillah..muka2 happy kekenyangan. Tq banyak2 Kak Mast... semoga Allah bagi rezeki yang murah selalu... maju dalam biz.. 


kalau nak makan masakan kelantan, boleh g kedai makan dorang, Restoran D' Salor, kt FB pun ade blh search (tak boleh copy link FB sebab kene block kalau kat opis).
 Alamat:

Restoran D'Salor 
 No 6-G,, Jalan Putra 5, Taman Putra Kajang, 
43000 Kajang, Selangor


Kalau nak order set kecantikan Mekar Semilu pun boleh contact Kak Mast ni, search FB Melisha Ann or whatsapp 019-3736762.



Next aktiviti............................???

 hehehe


Saturday, 13 August 2016

MAKAN-MAKAN : NASI ARAB KABSA LAILA MAJNUN

 
 
 


31.07.2016 | Ahad.
Cerita weekend kami minggu lepas.. babyfruit dari Temerloh & adiknya di Kajang datang berambeh (lepak2) ke rumah. So memandangkan wiken tu kitorg jer ade kat umah, pagi tu pergi Pasar Presint 8 cari lauk untuk buat nasik arab.

Ni kali kedua buat sendiri nasik arab. Dulu-dulu saya ingatkan susah giler buat nasik arab ni,. Bila tengok member-member upload gambar show off   rasa kagum giler kat dorang sebab pandai masak nasik arab. Sebab tak reti dan taknakbelajarmasaksendiri nasik arab ni, sudahnya..makan la kat kedai makanan arab bila time teringin.

Kebetulan plak group whatsapp jiran2 dok memanjang up iklan pasal perencah nasik arab ni, last2 terbukak hati nak try. Dah masak sendiri, rasa cam ehhh senang giler pun masaknyaaa *sambil libas shawl*



BAHAN-BAHAN:

a) UNTUK NASI
- 500gm beras Basmathi
-*2-3 bunga cengkih
-*1 batang kulit kayu manis
-*2-3 biji buah pelaga
-*seinci halia
-*bawang merah dan bawang putih (dipotong wedges)
-Air untuk merebus ayam (3-4 cawan)
-*3 sudu minyak sapi/minyak jagung
-pewarna kuning/serbuk kunyit
-perasa ros
-1 bungkus kecik rempah Kabsa Laila Majnun (atau apa2 rempah nasi arab)
-garam & perasa secukup rasa
-1/2 ekor ayam @ sekilo daging.


CARA-CARA
1) Cuci beras dan rendam dengan air selama 15minit - toskan.
2) potong ayam, cuci dan rebus dengan 5-6 cawan air bersama rempah Kabsa Laila Majnun hingga masak.
*sekiranya daging lembu/kambing, rebus daging tersebut dengan rempah hingga daging lembut)
3) Masukkan garam dan serbuk perasa.
4) Setelah ayam masak, asingkan airnya (4 cawan untuk dimasukkan ke dalam nasi dan selebihnya untuk dibuat sup).
5) Panaskan minyak sapi/jagung.
6)Tumiskan bahan bertanda * sehingga naik baunya.
7) Masukkan 4 cawan air rebusan ayam tadi (masukkan sekali ayam ke dalam nasi)
Note:saya tak masukkan sebab takut ayam cpt basi kalau lmbt habis
8) Masukkan daun Bay dan kismis dan tutup hingga nasi masak.
Note: saya tambah gajus ;)
9) Bila nasi sudah masak, renjiskan pewarna dan air rps ke dalam nasi. Kacau perlahan supaya nasi cantik dan tak patah.
10) Tutup sekejap dan bolehlah dihidangkan.

Note: boleh juga potong ayam kepada 2 bahagian, rebus dengan rempah hingga masak, tos dan goreng. (Tanpa masukkan ayam ke dalam nasi)
*saya bakar ayam tu ;)

b) UNTUK SOS
-*5 biji cili hijau
-*sebiji tomato
-1/2 biji buah lemon (perah airnya)
-*Daun Parsley / daun ketumbar

Note: Blend bahan di atas bersama jus lemon SAHAJA. 


c) UNTUK SUP/KUAH
-3-4 biji bawang merah & putih
-3 biji bunga lawang
-4 biji buah pelaga
-1 batang kulit kayu manis.
-garam & perasa secukupnya.


》tumis semua bahan di atas dgn minyak yang sedikit sampai naik bau.
》masukkan dalam lebihan air rebusan ayam tadi dan didihkan.
》letakkan daun sup atau daun ketumbar.


NOTE: Rempah saya beli dari jiran. Boleh order contact number 019-5536060 (Nora) @ 016-3283835 (Siti). Boleh tgk kat fb : RempahKabsa (tak boleh copy link sbb update blog guna hp) or tengok kat blog dorg : rempahkabsa.blogspot.com

Selamat mencuba ;)



Thursday, 11 August 2016

BEBUNGA : JUALAN PUSPANITA JPM (LASAGNA ENOT)

 
 
29.07.2016 | Jualan Puspanita aka Jualan lepas gaji. 

Biasa lepas hari gomen dpt gaji (25hb setiap bulan), pada Khamis dan Jumaat akan ada jualan mengabiskan duit. Kitorg selalu jugak pergi..depan opis tu jer...sepanjang laluan. Lepas gaji, kat situ la tempat mengabiskan duit membeli shawl, blouse or ape2 jer yang berkenan hati hati.

Bab beli blouse, dah jadi kebiasaan kalau tak muat, boleh tukar balik. Tu pun kalo beli hari Khamis, bleh tukar esoknya (kalau peniaga amek tapak tu 2 hari berturut2). Kalo beli hari Jemat..pastu x muat, mmg kene tunggu la bulan seterusnya. Kadang2 peniaga tu plak bukan orang yg sama...next month tu tak datang dah. Maka nangis tak berlagu la bila baju yang dihajati dah tak dapat tukar. hahahaha

Sekarang tiap kali ade jualan, dah ramai jugak retis2 masuk JPM. Dulu2 mane ade korang nak nampak retis2 masuk niaga. Skrg dpt la tengok Sheila Mambo, Zul Yahya, Lisdawati, [Mek Salmah From Scotland aka Catriona Ross] dan yang latest ni, si Enot @ Aliza Abdullah ni. Biasa kalo retis jual2 ni, hakak segan la nak selfie kalo tak beli jualan dorang. Yang boleh terbergambar dengan Enot ni sebab kebetulan beli Lasagna dari dia. Hari sebelum tu, Zila dah beli dari Enot..kitorg share2 makan..sedap la pulak..tu yang pergi lagi tu. Tapi mmg seriyesss sedap. Tak rugi beli.. Orang kata kalau masak untuk jual, sama cam rasa yang kita masak untuk makan kat rumah, insyaallah orang akan dtg beli lagi.

So, lepas beli..ape lagi...posing2 la.. hihihi... yang ok dan tak kekoknyer sebab Enot ni jenis ramah...  dari masa kitorg beli lipstik kat meja depan tu dah dia dok ngusik2..ckp pasal lipstik tu..walhal bukan dia jual pun. So takde ler segan2 nak bergambar. Saja..suka2... kalo retis kekwat buat muka..mmg tak laa hakak nak bergambar,... hihihhi. Alhamdulillah si Enot ni pun dah nampak sihat. Pernah terbaca dia mengidap kanser usus. Aritu tanya2 dia, dia ckp dah ok.. dah boleh meniaga.. Syukurlah... Semoga kita semua terus diberi kesihatan yang baik. Amin2..
 
 
 
 


sama jer ngan gambar n.2 tu...just suka2 edit HDR..hahaha


babaiiiiiiiiiiiii..
 
 

testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...