TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Friday, 30 May 2014

> KLIA

 
 
 


Balik kpgggg..hohhoo..hooo..hooo.!! Balik kpgg...hhooo..hoooo..hooo..
tp yg blk org lain..tlg hntr jer..sobsss..sobsss..
 
 
pagi ni kul 5.30am dah kuar umah..
hantar anak sedara yg study kat Kolej Kesihatan kat Perak tu balik Sibu..
incek hubby drop kat ERL Putrajaya jer..
pastu kitorg ber3 g epot nek ERL jer..senang & cepat...
ramai giler orang kat epot.. Q x yah cite... 
rasa cam nak balik jer...
huhuhuhu


P/s: skrg penumpang #MAS limit blh bwk 2 beg jer yer kalau nak masuk kargo. 
Klu lebih dr 2 beg, kene byr RM55 utk 1-5kg. 
Berkuatkuasa 3 hari lps katanya. 
Klu beg byk2, tu kene call MAS sendiri. 
Wa tatauuu..
 
hahahahah!!
 
 
 

Thursday, 29 May 2014

> ROTI BAKAR CHEESE TERJUN TIRUK ALA TUN JUYAH

 
 
 
 
 
 
kisah malam tadi...
Teringin nk mkn roti bakar cam yg dlm pesbuk tunjuk tu 
tp sbb xde roti kosong..last2 guna roti GardeniaRaspberryMilkCranberries 
 Letak sekeping cheese pastu baringkan toaster. 
Tinggal kjp nak bancuh teh "o". 
Toleh belakang, tgk2 roti & cheese tgh "terjun tiruk" & jatuh ke lantai.
  agaknya saya salah step or x tgk betul2 cane yg kat pesbuk tu buat
 Cheese meleleh siap telungkup kene alas kaki.
satu keje lak nak bersihkan alas kaki @ alas depan pintu esbok
Last2, bakar roti dulu..pastu letak cheese masa roti tgh panas2 tu. 
Pon sedap jugak..hahah
 
jadilah resepi #RotiBakarCheeseTerjunTirukAlaTunJuyah utk Supper.
 
 
 
Tun Juyah tu sape..? incek hubby la masa balik Kch ari tu..
nak sebut Tun Jugah...blh plak dia sembang2 sebut Tun Juyah.. 
so nama tu agak kelakar la skit bagi kitorg...
jd bahan utk saya kutuk2 dia..hahah 


Monday, 19 May 2014

> KONON NAK POSA...

(malam tadi jam 10.00pm)
si isteri : ehh..kata esok nak posa... x ingat lak nak suh beli lauk..
incek hubby : Allah...!! ha ahh laa..x ingat... dah tu cane ni..?
isi isteri : jap nak check esbok ape lauk tinggal..kalo xde kang, makan nasik putih ngan telur dadar jer la..

*pastu si ister terkedek2 carik mende lam esbok*
incek hubby : ade tak ape2 lauk..? kalau xde, lusa jer la posa (Senin - hari ni)
si isteri : ade2...nasib baik ade ayam ni..tp lame skit laa nak tggu cair..wat sup jer la ekk..senang *sambil sengih2 kemalasan nak wat selain sup*
ayam dah cair ape sume..kul 11.30 baru saya start nak masak..startttt..bukan siappppp masak.. sbb nak cepat, ayam tu saya decide nak masak sup jer..senang..potong2 bawang, halia ape sume..pastu campak kiub ayam...sementara tggu masak, bleh la tgk tv sambil2 berfb.. *ngeh..ngeh..ngehhh*
siap x siap, kul 12.30 jugak la sup ayam tu settle..pas mandi ape sume..saya set jam nak bangun kul 5.00 am sbb nak sahur...bgn awal..pastu leh la iron baju sesiap. klu sempat, leh iron 2-3 pasang sekali..mihmihmih
sekali pagi ni, sedar2 jer tgk jam dah 6.00am.. 6.00am..!!! 
wat de fish..!! wat de fishhhh..!! *ikut intonasi cikgu izuddin* nak posa mendeeeeeeeeeeee?? dah masuk waktu subuh pun...iskkkkkkk.....jam saya setting volume dia slow ke ape ntah...tu pun sedar dgr alarm clock yg lg satu..tskkkkkkk..tskkkkkkkkkk.. 
last2 incek hubby g keje..saya lak decide nak mc hari ni...sebab masih lagi rasa x sihat & idung still sumbat... jadi keje lak sesema kalau duk lam ekon, kompem idung rasa pedihhh...
asal2 masak utk sahur..last2 sup ayam tu wat BEKPESSSS ari ni... tskk....tskkkkkkkk... tp incek hubby balik jap lg..saya x yah masak dahhhh -_________________-

Friday, 16 May 2014

> SELAMAT HARI GURU | HAPPY TEACHERS DAY 16.05.2014

 
 
 
 
 

 khas buat semua yg bergelar Cikgu Tadika / Cikgu Sek. Rendah / Sek. Menengah /
 Pensyarah/ Cikgu Tusyen / Cikgu2 Mengaji / Cikgu Kelas Memandu/
 Cikgu Kelas Memasak / Cikgu Peribadi iaitu mak & arwah ayah yg bukan mengajar ABC/123
tp mengajar erti kehidupan..belajar menjadi "orang"

"Selamat Hari Guru..!!!"

Hanya ucapan TERIMA KASIH CIKGU yg mampu diucapkan atas jasa2 
dan titik peluh memberi ilmu kepada kami supaya menjadi org yg berguna. 
Tanpa anda, siapalah kami pada hari ini. 



Jasamu tiada terbalas, hanya Allah SWT jua yg membalasnya.
 Semoga terus dikurniakan kesihatan yg berpanjangan. 
Buat anak2 sedara & kawan2 yg bergelar pendidik,
 semoga bertabah mengajar anak2 zaman sekarang..huhuhu :p



Dan tak pernah dilupakan, utk abg sendiri @ abg no.2,
 Abang Jaya b. Sera @ Samsuddin Busla 

Penolong Kanan Kokurikulum SMK (Agama) Matang 2, Kuching, Sarawak

Semoga cepat sembuh dan boleh mengajar seperti sediakala. 
Terima kasih buat kwn2/bekas pelajar beliau yg menyampaikan ucapan & doa utk beliau..





ni gambar zaman dolu2 ni..thn 2001. Gambar2 yg atas tu sumber dr FB beliau..




> RAJUK NABILA, SI RAMBUT MERAH

 
 
 
 
 
(entry ni terperap dlm draft sampai la saya balik dr Swk 2 hari lepas..post jugak utk blog sendiri..huhu...)
Budak rambut merah ni dah pandai merajuk lama2. Since pas saya blk dr Kuching 12/4 baru2 ni, bila saya call mak & nak ckp dengan dia..dia x nak..dia lari sebelah (umh dorg depan umh saya kat Kch). Merajuk hari tu tak abis lagi.. kisahnya, masa saya kat sana..saya tanye dia..nak ikut uchu balik KL tak..? Mula2 dia ckp tak nak.. pastu saya usik2 dia, nak bawak adik dia, Nacuaa @ Nasuha.. pastu tiba2 dia ckp nak. Saya ckp laa tak payah ikut..sbb dia sekolah.. dia kata nak sekolah kat KL.. pastu saya tanya dia balik, kalau sekolah kt KL..nak duduk ngan sape..? uchu keje..pandai lak dia jawab camni "..nnt ikut uchu pegi opis laa...". Dia ingat lagi rupanya dulu2 masa dok sini ngan saya 4 bulan (thn 2012), kalau saya blk tengahari Jumaat, masuk petang tu saya bawak dia g opis. Duduk elok jer sebelah meja saya..main mainan dia, or time saya wat keje kat meja sebelah..dia tgk youtube cite2 prencessssssss (Princess) dia tu..
 
 
gambar bertarikh 14.06.2013 - mlm ambik saya kat epot Kuching thn lps
 
 
Hari saya nak ke epot 12/4 baru2 ni, abg no.1 dah sampai depan umah nak ambik saya & mak. Nak singgah ke hosp dulu jenguk abg no.2 kejap sblm saya balik KL. So sebelum pergi tu, saya salam2 laa ngan mak dia (kak ipar), si kakak (Nabila) & adik dia (Nacuaa). Sampai turn dia, mak dia suh salam2 ngan saya.. dia pandang ke lain..pastu saya tanye..kenapa x nak salam ngan uchu..??? Uchu nak balik KL dah.. terus dia nyorok belakang mak dia. Muka dah masam..masin..kecut.. berkerut2..semua ada.. kihkihhh

Pastu saya tanya balik..x sayang uchu ker x nak salam.. terus dia nangis.. adehhhhhhhh... saya lak sebakkkkk... bab2 budak ni saya mmg cepat taching sketttt... nak2 plak ngan dia neh.. anak2 sedara yg lain ade... tp dengan dia ni rapat sbb tiap kali balik Kuching, dia mmg hari2 ngan saya..umah sebelah menyebelah..tido pun ngan saya & mak.. mlm2 nyembang or tgk youtube sama2. Camtu jugak masa dok kat Kajang ngan kitorg.. saya ngan incek hubby balik keje ptg2, dia dah sengih2 depan pintu sambut kitorg balik. Nak2 plak kalau ade habuan utk dia yg pakchu nyer beli...laaagi la panjang sengih dia..melompat2. Ade masa, kitorg bawak dia & mak jenjalan..cuci2 mata or g taman dekat2 ngan umah..

Sebab tu, part budak ni saya agak tachinggggg skettt... sama cam saya balik bulan 1 hari tu.. dia nangis jugak masa saya tanye x nak salam ke... dia merajuk.. pun nak ikut saya balik KL jgk.. Kalau tak sekolah..mmg nak jer saya bawak dia balik..tp kene dengan mak ler...klu mak xde, sape lak ngan dia kat umah kang... heheh. Tapi dalam keadaan sekarang ni, mmg x leh bawak mak g mane2 la..dah abg no.2 sakit camtu. Nak cuti g mane2 pun x hepi...

2 hari lepas saya call mak, akhirnya dpt ckp ngan dia. Tu pun mula2 mak panggil, dia x nak..pastu mak saya ckp uchu ade mende nak tanye nih... last2 baru dia nak...saya pujuk2 dia..saya ckp nnt uchu balik..ngan pakchu..nnt kita g jenjalan.. baru dia nak ckp2 ngan saya.. semalam call ingat nak ckp lagi ngan dia, tp mak ckp dorg g main2 kat taman bawah..

gambar pada 15.06.2013
muka budak banyak akal... kita ckp 1 sebab, 10 alasan dia kasik.. :p


17.06.2013
 
 





3 Anur - dari kiri : 
Anur Nadia Maryana, Anur Nabila Suhaila & Anur Nasuha Zulaikha
gambar bertarikh 15.06.2013 
 
 
 
 
pstttttttttttttttt : rambut merah dia tu ORIGINAL yer.. xde kaler2 punye..heheh 
ikut pakcik sebelah arwah ayah..kaler camtu jugak.. 
dan ikut mak dia, atuk2 belah dorg pun ade jugak rambut warna nih...heheh
yang pasti..dia BUKAN ALBINO... hehehe
 
 
 
 

Friday, 9 May 2014

> SURAT CINTA DARI SYABAS (BLN APRIL 2014) YANG MENYENTAP JANTUNG...!!!

 
 
 
 
 
 
 
 
Al-kisah bil air kitorg 3 hari lepas... Bil Bulan April yang sangat menyentap tangkai jantung. RM481.30 utk bulan lepas..


diulangi...


RM481.30... 


bukan RM48.13... ratusssssssssssssss hoiiiiiiiiiiiiiiiiiii..!!! bukan puluh2..

ohye..bulan lepas tu maksudnya bulan dimana air kene catu kat Selangor..2-3 hari sekali baru air ade..

Kemain la hepi laki bini ni balik dari beli brg2 kat The Mines mlm tu..sekali incek hubby check mail box, dia ckp bil RM481.30. Mula2 saya buat derkkkkkk..sbb dia salu bergurau..saya pun salu camtu..dpt bil free, saya memandai ckp puluh2...Salunya bil air kitorg selama duk Kajang/Bangi ni mmg x pernah bayar sbb free. Yer laa..duduk berdua jer...penggunaan x banyak mane.. mane nak membazir sangat air...byk guna pun time operasi membasuh besar2an / mandikan anak2 bulus 5 ekor tu (ok, nih dah jarang2 mandi), pastu cuci cage [BANGLO ANAK-ANAK BULUS].

Sbb saya x caye, incek hubby tunjuk bil tu kat saya..saya jeling2 jek..tp cam x puas ati..sekali tgk..mak kauuu...!! blur kejap..kitorg duk umah teres ker dok kilang @ kedai dobi nih... hangin la kan..tang mana lakk guna air sampai byk tuuuuu...

Esoknyer (semalam) saya call Syabas...org Syabas tu (En. Faharudin bin Salleh) ckp kes2 cam tu mmg biasa berlaku & aduan byk dorg terima.. whatttttttt...???

pastu, saya tanye knp sampai byk camtu sekali sedangkan saya duduk berdua. Awal bulan 4 tu plak 2 mggu saya xde kat umah..balik Kuching sbb abg sakit masuk ICU tu...dah tentu2 la incek hubby sorg2 jer kat umah. Pastu dia lak jarang2 ade, blk utk mandi, solat jer pun..pastu g keje balik...Siram pokok nan hidup segan mati x mau depan umah tu bukan tiap2 hari.

Saya dah nak marah dah time tu..biasa la..tgk angka RM481.30 dlm keadaan yg mmg byk nak guna duit ni mmg bukan jumlah yg sikit. Ehh..time bukan nak guna duit pun mmg jumlah tu banyak. Saya pun tanye2 kat incek tuu... dia mintak kitorg check balik paip kat rumah.

PERTAMA : kene tutup semua pili air dalam rumah termasuk paip utama. Pastu tgk kalau meter masih bergerak, bermakna ada kebocoran dlm paip bawah tanah. -  tukang paip dah check semalam, KOMPEM ade paip pecah & tukang paip dah tukar paip baru.

KEDUA : kene check kat aliran air masuk dlm tangki atas. Kalau pelampung, rosak...tu pun salah satu penyebab aliran air jd terbazir (ehh faham ker ayat saya nih) - yg ni mmg pelampung byk kali rosak tp bln awl 4 tu kwn incek hubby dah tukar masa saya balik Kuching ari tu..salah satu penyumbang kepada bil tu..tskk...tskkkkkk.. 

KETIGA : kene check mana2 pili luar rumah kalau ade yg lupa tutup esp bila siram pokok. Atau ditinggalkan time bercuti lama.. - yg ni dah tentu xde sbb kalau incek hubby cuci banglo anak2 bulus kat blkg umh, dia yg akan mintak saya tutup time dia kat luar sbb hos getah tu sambung dr tingkap bilik air bilik bawah. So kalau saya yg lupa tutup, mmg dia akan bgtau air masih melimpah. Bangla anak bulus pulak bukannya kene byk air. Just utk cuci litter tray & cuci dlm + bawah cage jer..dan hanya tukar pasir 4-5 hari sekali sbb kitorg guna pasir jenis woody yg akan salut poo bila kene pee dorg.


 Semalam incek hubby masih MC sbb demam, so kerja2 pemasangan paip & pengalihan paip baru dia yg pantau kat umah. Mmg bersepah2 depan umah dengan debu2 simen sbb dorg pecahkan lantai & termasuk paip kat dapur sekali. Malam td saya cuma sempat kemas sikit2 jer dapur tu. Yang bestnyer, paip asal kat singki yg sangat rendah & susah kalau nak cuci periuk yg besar2 dah ditukar. Incek hubby mintak dorg tukar sekali. Pastu utk mesin basuh pulak, sebelum ni share punca kepala paip yg sama kat singki, incek hubby dah mintak dorg pasang kat luar. Tapi part yg x best, semalam bukak penutup mesin basuh tu, kene plak ke paip yg baru pasang tu..adehh... kalau tinggi sikit, kompem x kena & bleh bukak penutup mesin basuh luas2. Tak perlah.. umah orang...x leh nak ckp ape.

Hari ni kerja2 pemasangan paip belah luar plak disambung. So incek hubby tinggal jer dorg buat keje kat umah sbb pagar tak kunci. Just kunci grill dengan pintu jer. Lagipun tuan rumah duduk area situ2 jugak. Rumah kepada tuan rumah tu kat area situ jer ade dlm 5 ketul kot..ehh..6 buah rumah.. tu tak termasuk rumah anak sedara dia..kaya kannnnnnnnnn..??? Tp time renew agreement sewa umah, dtg nek mutosikal buruk & baju lusuh2..hehehe

 Semalam saya tanya incek hubby pasal bil tu. sape nak bayar.... dia ckp dah bgtau tuan rumah. Sepatutnya dia yg kene byr sbb tu rumah dia...dan penggunaan sampai RM400+++ tu bukan salah kitorg. Jugak bukan salah dia tp sebagai tuan rumah, mmg sepatutnya dia yg bertanggungjawab byr. Seingat saya plak, dlm agreement rumah, xde sebut bab2 kene byr utk kerja2 pembaikian tu. Just pasal pembayaran on time jer.. tak tau laa kalau saya yg x pasan..

Pastu dia ckp, tuan rumah ckp tgk la nnt cemane... *gulpppppppppppppppppp* Dia nak settle org yg repaip paip tu dulu pastu baru bincang dengan anak2 dia.. Hmm..tgk laa pas balik dr Kuching mggu depan cane keputusan dia..


2 hari lepas masa call Syabas, saya mintak Syabas check pembayaran bil2 sblm ni sekali.

Bil Januari : RM10.83 - pembayaran ok
Bil Februari : RM8.55 - pembayaran ok
Bil. Mac : RM11.17 - (RM10.72 + RM1.00) pembayaran ok
Bil April (x ingat dr tarikh bile) : RM19.17 (dah bayar RM9.00)

So, kalau ikutkan, mmg x logik kalau penggunaan biasa sampai beratus2 kalau x disebabkan paip pecah tu. Balik nnt baru tau cemane tuan rumah tu nak settle. Kalau nak bayar sendiri...pengsan laaaaaaaaaaaaaaa..




p/s: dah eksaited nak balik Kuching mlm ni... mlm ni flight berlepas dari KLIA2..hehehe



 

Monday, 5 May 2014

> NABILA & NACUAA KENE HFMD @ PENYAKIT TANGAN, KAKI DAN MULUT

 
 
 
 
 
 

Tahun 2014 mcm2 dugaan silih berganti. Baru2 ni (25/4) dpt pulak berita budak 2 org ni,
 #AnurNasuhaZulaikha @ #Nacuaa & #AnurNabilaSuhaila aka #NabilaSiRambutMerah @ #MeridaBraveCelup pulak kene #PenyakitTanganKakiDanMulut @ #HFMD ... 
kene kuarantin kat umah laa jawabnya.. 
 
Semalam, saya call mak..mak ckp dorg dah sihat..
ulser dlm mulut pun dah xde dah..
Alhamdulillah...
 
Hati tak tenang bila dengar ahli keluarga x sihat..hatta demam sekalipun..
nak2 pulak dok kat sini..family lak sume kat Sarawak...
family MIL plak kat Kelantan..
Semoga diberikan kesihatan utk semua ahli keluarga & kawan2 sekalian..
Amin..  
 
 
 
#Melanau 
#MelanauOya  
#KpgSenau 
#Oya  
#Niece  
#MelanauEthnic

Saturday, 3 May 2014

> SAMBAL IKAN BILIS TUMBUK VERSI CAMPAK MANA ADA :p






Dapur saya dah jarang berasap. Since sblm masuk wad sampai la kuar wad bln 3, saya mmg jarang ke dapur. 2 minggu pertama MC lepas keluar wad, mmg tak masak langsung. Incek hubby yg masakkan utk saya balik keje. Dia masak yang simple2 jer cam sup ayam & goreng ikan siakap kunyit. Tu jer yg selera nak makan tp ikan pulak lama2 tekak dah x bleh masuk. Last2 hari2 mkn ayam. 

Lepas tu, dlm saya dah nak abis MC 2 mggu tu, mak dtg sini..tujuan asal nak pegi kenduri sepupu kat Pilah. So dlm tempoh mak ade kat sini yg sempat 10 hari tu, baru lah saya mula masak. Tp mak laa yg tlg kat dapur. Masak yg simple2.. Lepas tu sbb emergency blk Swk bila abg masuk icu 28/3 tu, sampai sekarang dapur x berapa nak berasap. Kali bukan sebab tak sihat..tp byk balik lewat & bila blk awl..incek hubby plak tergesa2 nak masuk keje malam... so, masak kat kedai laa jawabnyer.. huhu

Memandangkan kebelakangan ni dah xde selera sangat nak makan...mood x sabar nak balik Kuching lg Jumaat ni sebenarnya... so nak masak special2 tu dah kurang sikit.. Kat opis pun saya mkn roti jer kalau tengahari..pagi tapau laa sikit nasik goreng ke ape buat alas perut. Ptg makan semekut kering cicah milo. Alhamdulillah wlupun kurang selera, lemak2 kat badan masih menten.. hehehe..

Mlm semalam saya buat Sambal Ikan Bilis Tumbuk jer utk mkn... dah habis2 selera nak makan ape.. lauk ade ayam, daging bla...bla..dlm esbok..tp ikan bilis jugak kat tekak... tp bahan2 x berapa nak ade sangat.. so campak mana yg ade jer la.. sambal ni dulu2 biasa mak buat time musim tengkujuh. Ikan fresh takde klu musim2 cam tu... 


gambar ni incek hubby yg snap. Saya tgh xde mood nak pegang2 hp time tu. 
Sambal tu pulak dia dah tekan2 ngan sudu, jd laa penyek cam tu..hahah


Kalau resepi asal tu, kene ade cili padi & limau kasturi..dapur dah jarang berasap..so xde laa mende2 cam tu... nasib sblm tu incek hubby ade beli limau nipis..sbb dia kalau makan ape2 jenis sup or mi goreng..mmg kene perah limau..masamnya mengalahkan pempuan yg ngidam..saya mmg x leh nak share2 mkn yg masam2 ngan dia... ngilu gigi..


BAHAN-BAHAN

1- Dua (2) genggam Ikan bilis - basuh dan toskan
2) setengah inci belacan 
3) Bawang merah (4 biji) & bawang putih (3 bijik)  
4) Cili padi / api - ikut nak pedas mana 
5) 3-4 biji limau kasturi - ambil jus nya (saya terpaksa perah limau nipis)
kalau xde jugak, blh gantikan dengan air asam jawa
6) Sedikit garam & gula (ganti aji)
7) Minyak - dlm 2-3 sudu mkn utk menumis


CARA:

1) Tumbuk semua bahan di atas kecuali garam & gula
2) Tumiskan dlm kuali dengan minyak yg sedikit sampai sedikit garing.
3) Kemudian masukkan garam (klu perlu) dan gula..  saya biasanya bubuh sikit air utk bg dia lembut sikit tp tumis sampai sedikit kering airnya..


Masa saya masak tu, incek hubby tertido depan tv..saya kejutkan dia pas dah siap hidang. Tu pun makan kat coffee table depan tv. Dia bgn jer tgk atas meja tu yg saya just buat sambal bilis, dia wat muka pelik konon x pnh mkn.. mmg tak penah makan pun kot sbb saya cuma buat sambal tu time dia xde kat umh.. klu ade pun, dia x makan sgt sbb saya masak lauk lain. Memang tak berapa suka pun sbb dlm dunia pemakan dia, dia plg hepi kalau hidang asam pedas or sambal2. Tak kira la sambal telur ker, sambal ikan ker, sambal ayam, sambal sardin ker or sambal ape2 selagi ade cili boh tu... saya plak sambal2 camtu la cepat muak...sup2 tu suka la..

Makan jer sambal tu, menambah2 lak nasiknyer.,..kejap2 cedok sambal. Maksud saya, bukan nak ckp sambal tu sedap tp kalau dah xde makanan lain..makanan tu jugak yg buat selera naik wlupun mula2 tgk tu dok jeling2...hjeheh



> #DAY 4 (1.04.2014) ABANG JAYA @ SAMSUDDIN @ ICU, HUS - PART 2








bersambung...sorry.. entry 1st tu sbb x tahan sangat bila teringat  balik keadaan dia..
1 April 2014 (Selasa)
Flight saya ngan mak dari KL ke KCH kul 7.20 am. So mlm tu tido lewat sbb kemas2 barang. Barang x banyak pun sbb balik emergency. Bawak mane yg perlu jer. Pagi tu bertolak dari rumah dlm kul 4.30am. Lepas balut luggage bag & check in, teman mak solat Subuh kat KLIA kul 6.00am pastu saya tapau sarapan burger ngan milo panas kat KFC. Konon2 nak share ngan mak tp mak ckp xde selera nak makan. Saya tau dia risau..sbb tu tak nak makan..mknn lain xde sbb sume kedai2 masih tutup lagi. Ade kedai mkn sebelah tu..mak plak ckp x nak makan... lagi pun kitorg kejar waktu nak masuk boarding. Skrg ni imig agak ketat skit pas kes #MH370 tu..kene beratur skit kat balai berlepas tu utk check2 brg.
Masuk dlm balai berlepas, saya sempat sarapan. Offer mak lagi..mak still x nak wlupun saya suh jamah sikit. Saya pun x nak paksa. Last2 mkn sorang. Tgk jam dah 7.20am tp still x panggil2 lagi masuk flight. Last2 kul 8.00am baru masuk. Delay lebih stgh jam huhh. Dah la nak cepat sampai nih. -_-'
Sampai Kch, abg saya no.5 & anak sulung dia, Ijan @ Nina yg ambik. Kebetulan kakak no.4 (ikut urutan dlm family) yg flight dia dari Sibu ke Kch pun lebih kurang sama waktu ketibaan dgn kitorg..so abg no.5 ambik dia sekali...tp kene tggu sbb flight kitorg dah lari sikit dari jadual asal ketibaan.
Sebelum ke Hosp, saya ajak abg no.5 minum2 dulu sbb fikirkan mak belum jamah ape2 lagi dari pagi tu. Tgk2 jam dah dekat kul 11am. Mak x makan ubat darah tinggi dia lagi. Pastu kalau sampai hosp tgk keadaan abg no.2 saya camtu, kompem lagi dia x nak makan ape2. Silap2 sampai ke ptg dia x makan. Kat kedai tu pun mak ckp xde selera tp saya suh dia mkn sikit tuk alas perut mkn ubat. 
Dalam tgh2 sarapan tu abg no.5 saya cite keadaan abg no.2. Saya tgk air mata abg no.5 dah bergenang masa dia cite balik hari pertama kejadian tu. Pandang muka mak, mak dah nangis2. Saya...lagi la..ratu air mata...mmg sensitif skit bab2 family nih..nak2 plak masih lagi dlm mood bersedih pas kuar wad baru2 ni.
Sarapan x lama..saya, mak ngan kakak no.4 x sabar2 nak sampai hosp. Terus bertolak ke hosp. Sementara abg carikan parking, kitorg naik dulu ditemani anak sedara, Nina @ Ijan sbb dia tau tmpt tu kat mana.
Sampai2 sana...kakak ipar sekeluarga mmg dah ada. Ape lagi..berpelukkan..bertangisanlah kami sekeluarga. Tak sangka cam tu sekali dugaan utk kami. Abg yg masih dlm icu masa tu blm boleh sape2 masuk sbb bkn waktu melawat. Cukup jer waktu melawat, mula2 saya suruh mak ngan kakak dulu masuk. Lama jugak dorg dlm tu. Pastu saya ngan anak sedara ke kak ipar ntah sape teman saya masa tu masuk sekali.. tengok keadaan dia, Allah jer tau mcm mana perasaan kami. Terlentang dengan mata bengkak & berkilat sbb kulit dia tegang. Tangan bengkak..mulut ade 1 tiub mesin sokongan oksigen. Hidung dia sebelah kanan tiub utk masuk susu, sebelah kiri saya x tau tiub utk ape..maybe ubat2 kot. Kaki kiri kanan cucuk drip. Tangan kiri bengkak sangat2, ade satu sepit utk nadi or jantung saya pun dah x ingat. Dada dia kiri kanan kene lekat maybe utk check keadaan degupan jantung. 
Masuk dalam tu, saya jadik blurr... nak baca yassin mmg tak bleh time tu. Cuma mampu sedekah ayat2 suci dlm hati utk dia semoga dipermudahkan dan diberi kesembuhan utk dia. Hari pertama melawat dia tu mmg saya x tanye ape2 baik pada nurse or doc. Tak sanggup nak dengar ape2..sbb dengar dari kak ipar masa tu, doc cuma ckp 50-50. Sama ada dia akan sedar..atau tak sedar terus...
Hari tu sampai ke petang kitorg kat hosp. Semua adik beradik ade. Abg saya no.1 dan no.3 pun cuti jugak hari tu. Semua ke hosp. Plan saya, malam tu saya nak tggu kat hosp..tp mak ngan abg no.3 x bagi. Mak ckp saya x blh lagi kene sejuk2 ekon kat situ. Abg no.3 lak ckp x berapa sesuai kalau saya nak tggu sbb perempuan xde sgt tggu kat situ time malam. 
Last2 kitorg balik rumah. Malam tu semua dlm mood bersedih sbb kali ni laa paling lama abg no.2 kat icu. Tahun lepas sehari jer kat icu, pastu dia dah boleh masuk wad biasa & cepat sedar... Kt hosp masa tu yg tggu abg no.2 ialah pak mentua dia ngan anak dia... kak ipar dtg siang ngan anak2 dia.. sepanjang malam tu berwassap dlm group family ckp pasal keadaan abg no.2. Sudahnyer mlm tu saya, kakak & mak pun tido lewat jugak...tido dlm keadaan x lena...
bersambung... 
 
 
   

testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...