TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Monday, 30 June 2014

> SANAH HELWAH SIS MAE @ MARDIANA BONIE 29/6/2014

 
 
Sanah Helwah
Happy Birthday
Selamat Lau Lahir 
 
buat kakak ipar tersayang Along @ Sis Mae @ Mardiana Bonie
semalam, 29 Jun 2014.. yang ke-36thn

Semoga Along dipanjangkan umur,
dimurahkan rezeki, 
diberikan kesihatan 
dan terus diberikan kekuatan menghadapi ujian yg mendatang.
 
 gambar masa kitorg celebrate besdey ank sedara & Abg time dia sihat bln 1 awl thn ni.
 Masa tu saya tumpang sekali sbb x celebrate besdey  bln 12 thn 2013 tu.


Sebakkk rasanya..yg pasti Along sambut hari lahir thn ni tanpa suara dan gelak tawa abang.
 
 
pastinya sambutan hari lahir tahun ni berbeza dari thn2 yg lepas sebab abg saya, Samsuddin bin Busla @ Jaya bin Sera @ Cikgu Sams dalam keadaan tak sihat @ masih belum sedarkan diri since koma 28/3/2014 hari tu akibat sesak nafas @ asma & darah tinggi. Mana2 yg x tau pasal ni, saya pernah buat entry pasal  [ABANG MASUK ICU] sebelum ni.
 

 walaupun abg dulu2 seorg yg agak serius @ cikgu yg agak garang di mata student2 beliau,
tp dia jenis x berkira. Rindukan senyuman dia...bebelan dia..gelak tawa..bla..bla... T_T
 *kesat air mata*

2012 : Sunway Lagoon - i_City - KL - Melaka - Pahang 

Gambar atas tu masa dorg bercuti ke  KL tahun 2012. Kitorg sempat laa cuti sekali sbb kebetulan mak & Nabila si rambut merah tu ade sekali kat sini time tu. Sempat pergi mandi-manda kat Sunway Lagoon, pastu pegi Melaka & Bukit Tinggi, Pahang. Tak sangka lak tu percutian terakhir kitorg masa abg sihat.. T_T


gambar2 semasa abg sihat walafiat. Badan pun naik time ni. Ade dinner anjuran sekolah dia, 
SMK (A) Matang 2, Kuching. Tak jauh dari camera tu, sbb dia suka ambik gambar..
Genap 2 bulan (bulan 5 hari tu) abg dibawak balik rumah..masih lagi macam tu sampai sekarang..takder perubahan... harap along kuatkan semangat. Kami sentiasa bersama along bila masa along perlukan bantuan selagi yg terdaya kami. 

Kalau saya dalam keadaan ni, mungkin saya tak setabah along..tp dalam hati, Allah SWT jer tau  ape along lalui sekarang. Dengan anak2 yg makin membesar.. wlupun agak mustahil utk tgk abg sembuh seperti sedia kala namun kami sekeluarga masih berharap dan x berhenti berdoa semoga abg sekurang2nya sedar utk melihat anak2 membesar depan mata. Semoga Allah SWT mendengar doa2 kami di bulan suci ini. Amin


*kesat air mata*
 
 
 

Sunday, 29 June 2014

> SALAM RAMADHAN 2014




..Salam Ramadhan.. 
Selamat Berpuasa kepada keluarga di Sarawak, Kelantan, Terengganu, Johor & Spore. 
Juga buat semua kawan2 yg beragama Islam di mana jua berada 
sama ada kawan FB (sama ada yg add sbb kenal & ada jugak yg just nak jadi "stalker", 
kawan pemblog-an, 
kawan sepengucingan, 
kawan2 pengSugarGlider-an 
dan sapa jua yg mengenali.
dan tak lupa buat kodokk & kronis yg memasing dah balik kpg tu.. 

Mengharapkan keberkatan Ramadhan ni, 
abangku Jaya Sera Samsuddin Busla @ ‪#‎CikguSams‬ yang masih belum sedar 
akan kembali sihat seperti sediakala. Amin

Juga semoga Bulan Ramadhan bukan Bulan Pesta Makan @ bulan pembaziran utk kita 

(wlupun makan FREE). 
Ingat2lah pada yang tidak berkemampuan .

Thursday, 26 June 2014

> MELAYAN BORING

 
 

mengedit gambar si budak rambut merah nih..
melayan boring2 kat opis sementara tggu nak balik..
rindu nak gaduh ngan dia...
tempat saya menumpang kasih..hehe
anak sedara yg plg manja ngan saya..
#AnurNabilaSuhailaBintiRuna
#5YearsOld
#Melanau
#Kuching
#Sarawakian
#Niece



> CUTI TOLAK GAJI..

 
 
 
 
Cuti tahunan saya dah abis..
mmg dah "0" dah pun setakat hari ni..
byk sangat ambik cuti emergency..
walhal thn lepas dah janji kat diri sendiri x nak cuti sampai jadik negatif @ terlebih cuti
tapi apakan dayaaaaaaa..
saya cuma mampu merancang..segalanya Allah SWT yg tentukan..
tak sangka plak thn ni mcm2 dugaan.

1) 17-26 Januari 2014 
- balik Kuching sbb jenguk anak sedara (anak abg no.5) operate tulang belakang kat Hosp. Umum Swk pada 26 Dis.2013. Tak sedap ati x balik sbb tu anak sedara sendiriiii...

2) 20-25 Mac 2014 
- ambik cuti rehat sbb pas warded @ KPJ 6-8 Mac 2014. MC utk "bed rest" sepatutnya seminggu tp dah ter-warded awl so dpt MC selama 2 mggu dari 6-19 Mac 2014.

3) 1 - 13 April 2014 
- Emergency balik Kuching sbb abg no.2 masuk ICU lepas jantung dia stop 10min disebabkan asma & darah tinggi. Now masih blm sedar..

4) 9-14 Mei 2013 
- balik Kuching jenguk abg yg masih lagi warded @ Hosp Umum Swk

5) 16-20 Jun 2014 
- cuti emergency hal keluarga yg x dpt dielakkan. Certain family & members jer tau..sobss..sobbss


Setakat ni kalau ikutkan rekod x rasmi, saya dah ambik cuti melebihi kelayakan dan dah terlebih cuti dlm 3-4 hari kot. So pasni kalau nak cuti raya, x bleh lame2 sbb kene prepare utk potongan gaji.

Saya dah x kisah sebenarnya bila dah berlebih2 cuti ni. Potong gaji jer la.. bukan dirancang semua ni. Cuti2 tu tak termasuk cuti atas urusan peribadi cam jemput mak kat epot, hantar @ jenguk anak sedara g PLKN, pastu hantar anak sedara g epot, urusan berkaitan rumah, cuti sbb x sihat dah dpt mc tp still x sihat lagi & dll yg x dpt nak dielakkan. 
 
Saya prefer cuti utk 1 hari terus berbanding amalkan "ilmu ghaib" supaya org xde nak ckp2 bila urusan yg saya buat melebihi 4jam waktu bekerja. Berbanding sesetengah org yg kuar pejabat atas urusan peribadi pastu buat muka selamba masuk opis dekat2 time nak balik. Bukan sekali dua, memanjangggg gitewww... Kalau keluar pejabat time waktu keje utk sejam atau lebih saya isi borang & mintak kebenaran ketua jabatan. Logiknya? In case ape2 jadik kat saya kat luar tu, org pejabat tau...

Tahun 2012 pun saya pernah kehabisan cuti rehat dan cuti mc utk Swasta disebabkan saya kerap ambik cuti rehat & cuti mc dari klinik swasta disebabkan demam on off since hujung bln 10 sampai la hujung bulan 11 pastu terus pitam dlm bilik air. Terus warded kat KPJ Kajang 10 hari disebabkan jangkitan Virus dalam darah (Brucella) yg jrg2 org kene & demam kepialu (Typhoid). Pakej 2 in 1. kohkohkohhh

Yang warded kat KPJ disebabkan Virus Brucella tu saya mc dekat 2 bulan. Tiap2 hari selama sebulan tu kene injek antibiotik/vaksin kat vontotttttttt. Injek x sakit mana tp effect lepas injek tu satu badan sakittttttttttt.. Masuk keje awl thn 2013 dengan saiz badan agak susut sbb since demam tu saya hilang selera makan pastu just makan buah pear jer utk alas perut utk mkn ubat.. kuikuikuiiiii

Disebabkan dah byk cuti tu, saya dah berazam nak kurangkan cuti tp thn ni nampaknya baru setgh tahun dah abis cuti..xpe lahhh..duit bukan segalanyaaa...kesihatan tu lebih pentingggggggggggg ..

babaiiiiiiii...



Tuesday, 24 June 2014

> SAPE NAK SAMPUL DUIT RAYA..? MEH ORDER...

 
 
Assalam... 
 
Sape berminat nak order Sampul Duit Raya nih angkat tangan cecepat..!! 
hehehe... ade mcm2 design :

1) Floral
2) Frozen
3) Candy Crush
4) World Cup

5) JDT 
6) Oggy & Cockroaches

Sape berminat, blh order cecepat yerr.. 
Last order pada 30 Jun 2014.
 
Wassappp 016-3024371.. 
 















Thursday, 19 June 2014

> HOMEMADE : SELIMUT PATCHWORK DAN ALAS KAKI UNTUK DIJUAL




Hai uolss...laiiiiiiiii...!! laiiiiiiiiiii..!! laiiii..!!! 

Nak tlg promot produk dari Sarawak jap yerrr. Aunty iolsss buat sendiri utk menambah pendapatan beliau. Sape berminat, bleh la contact saya sbb klu boleh, nak dia pos sekali. Homemade / patchwork seperti berikut:

1 - Selimut 

# Material : Kain cotton biasa, bukan yg mahal2 tu yerrr..rega pun mampu milik.,..hihiho
# Cara merisik : bagitau amende yg berkenan (cth: Selimut A) & wassap ker no 016-3024371
# Booking : available 2 hari jer. Sbb barang ni pun anak sedara iklankan jgk kat kwn2 dia. So 1st come, 1st serve
#Pas check stok, iols akan respon & urusan hanya kat wassap jer okeyy sbb blog ni x bukak selalu :) 
#Kos pos akan dikenakan sbb barang ni dari Sarawak :) 


Selimut A
*Booked (iolss dah booking) 

Selimut B
Wassap 0163024371


Selimut C
Wassap 0163024371

Selimut D
Wassap 0163024371

Selimut E
Wassap 0163024371

Selimut G 
Wassap 0163024371

2. Alas kaki - ada 2 saiz
# Ada 2 saiz..kecik ngan besar (sederhana besar)

Alas kaki A (besar)
# Ukuran (Panjang 31 inci @ 81cm / lebar 15 inci @ 37cm 
Wassap 0163024371

Alas kaki B (besar) *iolss dah bookinggg
# Ukuran (Panjang 31 inci @ 81cm 
# Lebar 15 inci @ 37cm 
Wassap 0163024371

Alas kaki C (besar) 
# Ukuran (Panjang 31 inci @ 81cm 
# Lebar 15 inci @ 37cm 
Wassap 0163024371

Alas kaki D (kecik)  
# Ukuran (Panjang 23.5inci @ 60cm
#Lebar 14 inci @ 36.5cm  
Wassap 0163024371

Alas kaki E (kecik)  
# Ukuran (Panjang 23.5inci @ 60cm
#Lebar 14 inci @ 36.5cm  
Wassap 0163024371

Alas kaki E (kecik)  
# Ukuran (Panjang 23.5inci @ 60cm
#Lebar 14 inci @ 36.5cm  
Wassap 0163024371

Alas kaki F (kecik)  
# Ukuran (Panjang 23.5inci @ 60cm
#Lebar 14 inci @ 36.5cm  
Wassap 0163024371

Alas kaki G (kecik)  
# Ukuran (Panjang 23.5inci @ 60cm
#Lebar 14 inci @ 36.5cm
Wassap 0163024371


> SEMI TRANSPARENT PUBLIC TOILET




kewww takkk..?? keewllll kan...???? kan..???
boleh dijadikan sumber inspirasi @ idea utk deko @ reno rumah uolssss... 
disamping jd toilet, blh jugak menjimatkan space utk jadi cermin..
besar lak tuu.. lepas memerut, bleh memposingkan diri tgk ape yg patut..
tak yah gaduh2 ngan hubby mintak beli cermin besar dah pasni..

heheee
bkn ade sape2 leh tgk pun keje2 memerut lam tu..
tp kita leh tgk org belah luar tu buat ape,,.
ni gambar sumber dari FB.. 
hehehe


Thursday, 12 June 2014

> SANAH HELWAH | HAPPY BIRTHDAY | SELAMAT LAU LAHIR BONDA RAHMAH BT. DRUS KE-71 THN (12 JUN 2014)

 
 
 
 


●Sanah Helwah 
●Happy Birthday 
●Selamat Lau Lahir 
 
utk Wanita Pertama di hatiku, 
Bonda Rahmah binti Drus bin Aman 
yang ke-71 tahun hari ni, 12 Jun 2014.

Tersangat besar pengorbanan mak berpenat lelah membantu arwah apak dlm keadaan serba kekurangan membesarkan kami 7 beradik sehingga masing2 ada kehidupan sendiri. Jarang mendengar mak keluh kesah melayan karenah anak2 dan cucu.

Semoga mak terus diberikan rezeki kesihatan, umur panjang, dilimpahkan nikmat dan rahmat serta dijauhkan dari sebarang musibah.

 
Terima kasih mak..kerana :

▪ menjadi "guru" yg mengajar subjek yg xde diajar kat sekolah,
▪ menjadi "doktor" di saat sakit demam mlm2
▪ menjadi "chef" bila request nak makan mcm2
▪ menjadi "instant bank"saat poket kecemasan
▪ menjadi "kaunselor" di masa2 hidup suram
▪ menjadi "teman sejati" masa susah dan senang
▪ menjadi "kamus" tempat rujukan

Tak terbalas dgn apa cara sekalipun pengorbanan. Semoga dijanjikan tempat di jannah utk mak nnt..insyaallah. Hanya Allah SWT jua membalas jasa2, titik peluh & penat lelah mak.. amin. Salam sayang dari anak2, menantu dan cucu2 mak 19 org.
 
Sedihnyer x dapat balik celebrett besdey makkkkkkk.. sobssssssss...sobsss...sobbbssss...

 
 
 
#Birthday  #SanahHelwah #Nyawaku #Family #melanau #MelanauOya 
 #Bonda #Mama #Indai #Mak #MaknekOya #Maknek  
#Precious #MyFirstLady #71th #TunJuyah #JulsJulie
 
 
 

Wednesday, 11 June 2014

> MISI "5S" BILIK BAJU

 
 
 
Misi 5S bilik baju bermula malam tadi. Perghh..!! bilik bajuu..cam rumah retis2 @ org kaya jer siap ade bilik baju..hahaha.. sbnrnya kitorg xde wardrobe utk simpan baju2. Sebab duduk umah sewa yang kosong tanpa perabot, so cam x perlu lagi utk masa ni beli lemari baju ke hape. Nanti time nak pindah, abis rosak2 sume barang, so kene fikirkan cara lain utk simpan @ gantung baju dan menggunakan rak penggantung nih laa plg praktikal. Nak pindah nnt pun senang..heheh

Blk keje ptg tu awl2 ckp ngan incek hubby nak masak yg simple2 jer. Supaya x ambik byk masa kat dapur. Cepat masak, cepat makan & cepat laa naik bilik kemas2 ape yg patut. Lambat setat, lambat la tido nyer sbb plan esok tu nak bgn awl..sahur..
 
So sblm sampai umah, singgah kedai beli lauk. Ikan sardin 6 hekor yg kecik2 (kedai tu siang siap2 senang keje hehehe), pastu sotong x sampai stgh kilo, kacang buncis & limau. Balik2 tu bersilat kat dapur. Incek hubby lak tlg susun2 pinggan sbb dah penuhhh kat tmpt pengering tu.. so mlm tu, siap la dinner ikan sardin bakar lam pemanggang ajaib, sayur buncis goreng campur sotong sikit (belen tu simpan esbok sbb dah siang siap2). Pastu buat sambal kicap utk cicah ikan. hehe

Perut dah kenyang, so hati pun senang. Naik bilik bermula misi membakar lemak. Vacuum bilik & mop lantai. Habukkk x yah cite wlupun bilik tu tingkapnyer x pernah pun bukak. Berpeluh2 lam bilik tu sbb cuaca agak panas. Dah nak setat El-Nino agaknyerr...


ni la rak yang hari tu ade member kat group mane ntah tanye. Kitorg beli kat Nilai3. RM28 jer satu.


Terus ambik tiga sekali gus. cari kedai yg nama KST. Dlm tu mcm2 rak ade. Yg plg murah, yg ni lah rasanya. Yg mahal skit, RM35 satu, memula nak beli yg tu tp sbb ambik tiga, so x ambik yg mahal. Nak yg lagi mahal pun ade...cantik!! Ala2 inggerishh style pun ade tp xde bajet utk tu. Gmbr pun x smpt nak ambik sbb pegi Nilai3 semata2 utk beli tu jer.. pas beli, singgah mkn kat Sup Bedengung tu, pastu blk.. mmg xde la nak cuci2 mata bagai.. 

Dlm kedai tu sempat beli hanger kayu 4 ketul. Dapat tiru idea nak gantung jemalah ehh majalah cam nih [5 MINS DIY READING CORNER BY O'GOSH ISKANDAR] tq in advance la yer buat empunya blog.. mcm2 idea menarik utk DIY kat blog dia..heheh

susun 3 rak sekaligus. termasuk rak yg x jadik nak buang tuuu hehehe

Dari 3 tu, 2 1/2 space rak adalah utk baju2 & henbeg si isteri, dan nampaknya space utk baju2 si suami sikit jer.. hahaha.. sbb utk gantung baju melayu & baju kemeja incek hubby. Cane sekalipun, baju keje dia still kene lipat..dushhh..dushhh.. Luggage yg dah rosak tu syg nak buang, so dlm tu saya simpan beg2 travel supaya x kene habuk sgt..

susun camni, memula jer tu sedap mata saya memandang, pasni kompem sakit mata sbb berhabuk.

Duk umah betul2 bwh flyover mmg risiko habuk camnih la..hari ni kemas lap2, esok tu dah berhabuk2 dah

baju2 biru bertaburan tu jaket keje incek hubby. penuh habukkkk

Kumpul dr mula2 dia keje. Dah x muat tp x leh buang sebarang rasanya sbb takut jd isu org gunakan utk buat keje x elok, pastu memburukkan nama TNB. Yg rak 3 tingkat tu dlm proses nak kemas2 balik. Sakit mata tgkkkk..

yang ni lak utk proses sisih.. simpan2 pastu dah memasal buat semak..
 
 
Petang nih xde plan nak sambung kemas.. nak blk awl.. nak rehat,.,. mood & emosi pun x berapa nak stabil hari ni. Tak cukup tido sebenarnya..  xleh tido...... :(



testing

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...